Hlavní obsah

Druhá liga startuje, největším favoritem bude Brno

PRAHA

V pátek odstartuje druhá fotbalová liga, jejíž nový ročník slibuje bitvu ambiciózních mužstev o postup. Hlavním aspirantem na posun mezi elitu je ex-prvoligová Zbrojovka Brno, ale opakovaný pokus o návrat do vyšší soutěže hlásí Jihlava, počítat se musí i se Zlínem a na šanci čekají další kluby.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Fotbalisté Brna jsou před startem druhé ligy jejím největším favoritem.

Článek

Pokus Brna o okamžitý návrat nebude snadný i proto, že po letech tápání se v klubu rozhodli pro rekonstrukci kádru, k čemuž přispívá nejen trenér René Wagner, ale i sportovní ředitel Richard Dostálek, který přešel do kanceláře plynule z hráčské kabiny. Třetí sázkou na slavné hráče z nedávné minulosti byl i příchod útočníka Petra Švancary, který by se měl postarat o dostatečnou produktivitu.

"Přivedli jsme po dohodě s trenérem nové hráče. Při jejich výběru jsme sázeli na jejich charakter a vztah ke klubu. Všichni musíme táhnout za jeden provaz," uvedl Dostálek.

Ústí postupové plány zatím nemá

Jihlava mění trenéry, hráče, ale na startu každé sezóny zní z Vysočiny stejný, postupový plán. "Ambice jsou každý rok stejné, ale tento rok bude druholigová soutěž zřejmě ještě těžší," je si vědom nový trenér třetího týmu z minulé sezóny Roman Pivarník, že po sestupu Brna a v konkurenci Ústí nad Labem, Sokolova a dalších klubů bude horní polovina tabulky podle všeho nabitá.

Ústí nad Labem sestoupilo z nejvyšší soutěže, ale velké plány zatím nemá, přestože u týmu zůstává jako trenér Svatopluk Habanec. Klub je rád, že kvůli špatnému stavu stadionu dostal s podmínkou profesionální licenci a v druhé nejvyšší soutěži může vůbec startovat. "Máme jasná omezení v podobě rozpočtu i stadiónu, a tak nemůžeme mít cíl vrátit se mezi elitu. Čeká nás stabilizace mužstva, šanci dostanou mladí hráči," prohlásil v průběhu přípravy ředitel klubu Stanislav Pelc.

Silné zastoupení bude mít v soutěži severní Morava. Nováček z Opavy zaujal příchodem litevského střelce Tomase Radzinevičiuse z Karviné, klub má navíc solidní divácké zázemí. Obhájce čtvrtého místa Karviná po příchodu ex-reprezentanta Reného Bolfa ještě vyztužila již tak silný kádr, ale o patro výš se klub zatím nežene, přestože je ekonomicky konsolidovaný. Nemá totiž k dispozici odpovídající stadion. Naposledy pátý Třinec zaujal hrou i výsledky v přípravě, kde dokázal porazit i Ostravu, ale prvoligové ambice zatím také nemá.

Pozor na rezervu Sparty

Jihomoravský Zlín má za sebou slavnou prvoligovou minulost, ale v minulém ročníku druhé ligy skončil až jedenáctý. Nyní se posílil mimo jiné o Tomáše Polácha, ale sezónu nezačal ideálně a v poháru ho vyřadil Brumov.

Pohárový nezdar v Roudnici nad Labem mají za sebou také střížkovští Bohemians, kteří vybojovali postup po pádu do ČFL. O klubu se v poslední době sice nejvíce napsalo v souvislosti s údajnou korupční kauzou z dob prvoligového působení, ale jde o zkušený tým, který by mohl i v druhé lize favority potrápit.

To může v této sezóně více než v těch předchozích také rezervní tým pražské Sparty. Vzhledem k příchodu řady kvalitních mladých hráčů do tradičního velkoklubu a nutnosti vyvářet šanci pro mladíky, kteří vybojovali stříbro na šampionátu devatenáctek, lze očekávat, že Letenští budou hodně silní.

Reklama