Hlavní obsah

Opava - Příbram 1:1Příbram je zpět mezi elitou

Opava
Aktualizováno

Fotbalisté Příbrami se po roce vracejí do nejvyšší soutěže, kam doprovodí Opavu. Právě na jejím stadionu ve 28. kole druhé ligy uhráli remízu 1:1 a na druhém místě tabulky mají dva zápasy před koncem sezony už nedostižný sedmibodový náskok před třetími Pardubicemi.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Příbrami se radují z gólu v Opavě.

Článek
Fotogalerie

Příbram z nejvyšší soutěže sestoupila vloni spolu s Hradcem Králové. Ve druhé lize se rozjížděla pomalu a z prvních tří kol získala jediný bod. Pak ale tým trenéra Josefa Csaplára složený ze zkušených hráčů v čele s Rudolfem Skácelem a Miroslavem Slepičkou a mladých odchovanců zabral, od 17. kola už se držel na postupových příčkách a dnes dotáhl svou snahu do úspěšného konce.

"Udělalo se hrozně moc práce. Po třech kolech jsme měli jeden bod a vypadalo to na padáka, ale pak jsme všichni zabrali a cítil jsem z klubu obrovské odhodlání a sílu," řekl ČTK příbramský útočník Miroslav Slepička. "Hrozně moc si toho vážím. Měl jsem slzy na krajíčku, když rozhodčí písknul konec. Jsem rád za celou Příbram a lidi, kteří do toho dávají peníze a úsilí," dodal.

Středočeši potřebovali k postupu bez ohledu na další výsledky uhrát na půdě již postupující Opavy alespoň bod. V úvodu druhé půle sice inkasovali po hlavičce Puškáče, ovšem na druhé straně rychle odpověděl Květ, který po brejku a Slepičkově přihrávce běžel sám na gólmana a přehodil ho.

Vedoucí tým tabulky Opava pak už jen zahazoval šance. Posledních deset minut oba celky dohrávaly o deseti, když po potyčce dostali červenou kartu domácí Kayamba a hostující Skácel.

"Tempo bylo nadstandardní na český fotbal. Hrálo se na doraz. Sice chyběla kvalita, ale lidem se to muselo líbit, protože oba týmy chtěly hrát. Bylo to dramatické, v závěru na mě až moc. Kluci se na mě zlobili, že se z postupu vůbec neraduju, ale já jsem hrozně unavený. Teď chci hlavně spát," řekl novinářům trenér Josef Csaplár.

"Před sezonou jsme dávali dohromady úplně nový tým z mladých hráčů doplněné o zkušené hráče. Pan Csaplár tomu dal svůj otisk a styl hry. A vyšlo to hned první rok. Teď máme klid na práci. Musíme zajistit ekonomickou stabilitu a doplnit finance klubu, prodlužovat smlouvy a plnit další úkoly před sezonou, ale naštěstí už zase prvoligovou," dodal ředitel a majitel příbramského klubu Jan Starka.

Pardubicím nestačilo k udržení teoretické naděje na postup ani vítězství 4:3 v přestřelce nad Českými Budějovicemi. Východočeši se sice posunuli na třetí místo, ale na druhou Příbram ztrácejí sedm bodů. Pardubice rozhodly o své výhře dvěma góly v druhé půli, v pauze bylo nerozhodné skóre 2:2.

Poslední zbytky postupových nadějí ztratil i Hradec Králové, který jen remizoval ve Vítkovicích 1:1. "Votroci" tak po minulé domácí porážce s Ústím nad Labem nezvítězili ani nad dalším týmem bojujícím o záchranu. O teoretickou šanci na postup přišel i Třinec, který doma nečekaně prohrál s Vlašimí 0:1. Slezané se tak propadli na páté místo.

V boji o záchranu si pohoršil Frýdek-Místek, který prohrál 0:2 v Sokolově a klesl na poslední místo v tabulce. Stejně bodů mají i Vítkovice po domácí remíze 1:1 s Hradcem Králové. Ústí nad Labem doma zdolalo pražskou Olympii 2:0 a po třetí výhře za sebou se vzdálilo sestupovému pásmu na tři body.

Naopak výrazně si polepšilo Táborsko po výhře 2:0 nad Žižkovem. Jihočeši se posunuli na jedenáctou pozici a stejně jako soupeř mají pětibodový náskok na sestupové příčky. Ještě o bod lépe je na tom po výhře 2:0 ve Znojmě Varnsdorf.

28. kolo druhé fotbalové ligy:
Opava - Příbram 1:1 (0:0)
Branky: 48. Puškáč - 53. Květ. Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Vlasjuk. ŽK: Průcha (Příbram). ČK: 81. Kayamba - 81. Skácel. Diváci: 6492.
Opava: Šrom - Simerský, Svozil, Helebrand - Schaffartzik - Jursa (74. Jurečka), Janetzký, Hrabina (64. Hrabina), Kayamba - Kuzmanovič - Puškáč (87. Smola). Trenér: Skuhravý.
Příbram: Boháč - Soldát (52. Grajciar), Kodr, Tregler, Skácel - Květ, Kilián - Průcha, Fantiš (72. Antwi), Hlúpik - Slepička (79. Ayong). Trenér: Csaplár.
FK Ústí nad Labem - Olympia Praha 2:0 (0:0)
Branky: 68. a 87. Pilík obě z pen. Rozhodčí: Berka - Hájek, Mokrusch. ŽK: Leibl, Peterka - Frizoni, Rothe, Katidis, Ruml, Stejskal, Keita. ČK: 73. Hejný (Olympia). Diváci: 948.
Ústí nad Labem: Vašek - Zeman, Pokorný, Kingue, Leibl (90. Šnirc) - Peterka, Martykán - Pilík (88. Gilian), Richter, Novotný (61. Procházka) - Jakubov. Trenér: Křeček.
Olympia: Soukup (30. Stejskal) - Mulazimis (61. Jukl), Broukal, Rothe, Frizoni - Žežulka (71. Keita), Giditz, Ruml - Vasileiu, Katidis - Hejný. Trenér: Iwanir.
Sokolov - Frýdek-Místek 2:0 (1:0)
Branky: 6. Glaser, 48. Vávra. Rozhodčí: Mikyska - Batík, Dohnálek. ŽK: Hlavatý, Mejdr, Přeučil - Švrček, Varadi. Diváci: 576.
Sokolov: Belaň - Strada, Mejdr, Čermák, Dvořák - Hlavatý (80. Čihák), Machek - Kosak, Glaser (76. Končal), Vávra (87. Silný) - Přeučil. Trenéři: Hejret a Horváth.
Frýdek-Místek: Mihálek - Fukala, Mravec, Bala, Švrček - Willwéber, Dramé - Macej (70. Šohaj), Chvěja (57. Tandir), Přichystal (75. Hruška) - Varadi. Trenér: Pulpit.
1. SC Znojmo - FK Varnsdorf 0:2 (0:0)
Branky: 61. Ondráček, 89. Klobása. Rozhodčí: Pechanec - Vlček, Lakomý. ŽK: Šamánek, Helísek - Bláha, Durdevič, Klobása. Diváci: 312.
Znojmo: Veselý - Malár, Čereda, Pospíšil, Avdič (46. Vašíček) - Helísek, Machuča, Javůrek, Teplý (67. Pecháček), Ambrozek - Šamánek. Trenér: Kalvoda.
Varnsdorf: Samoel - Bílek, Zieris, Kouřil, Chlumecký - Durdevič, Ondráček (85. Kozma), Bláha, Kocourek, Dordič (55. Klobása) - Barac (88. Rudnytskyy). Trenér: Frťala.
Táborsko - Viktoria Žižkov 2:0 (2:0)
Branky: 26. Navrátil, 31. Musiol. Rozhodčí: Marek - Wilczek, Antoníček. ŽK: Nešický (Táborsko). Diváci: 1012.
Táborsko: Toma - Zavadil, Navrátil, Ngimbi, Šandera - Kučera - Mršič, Kopřiva (57. Blecha), Nešický, Prošek (77. Vandas) - Musiol (79. Linhart). Trenér: Nádvorník.
Žižkov: Soukup - Dressler, Švejdík, Mareš, Pardubský (37. Urbanec) - Podrazký (81. Frimmel), Pavlata, Štípek (81. Musa), Batioja, Volek - Kuchta. Trenér: Pilný.
Pardubice - České Budějovice 4:3 (2:2)
Branky: 9. Fousek, 34. vlastní Havel, 56. Řezníček, 70. Kašiar - 17. Hašek, 31. Pešek, 89. Táborský. Rozhodčí: Adámková - Nádvorník, Boček. ŽK: Látal, Knobloch, Fousek - Havel, Javorek. ČK: 85. Látal. Diváci: 566.
Pardubice: Knobloch - Látal, Prosek, Šejvl, Čelůstka - Mužík, Řezníček, Jeřábek, Fousek (88. Sokol) - Černý (80. Kovář), Petráň (62. Kašiar). Trenér: Novotný.
Č. Budějovice: Staněk - Nitrianský (78. Řezáč), Havel, Novák, Kladrubský - Čavoš, Javorek - Švantner (66. Táborský), Hašek, Pešek - Mashike Sukisa. Trenér: Horejš.
Fotbal Třinec - Sellier & Bellot Vlašim 0:1 (0:0)
Branka: 76. Janda z pen. Rozhodčí: Matějček - Šimáček, Vodrážka. ŽK: Bedecs, Ilko - Březina, Dao. Diváci: 307.
Třinec: Adamuška - Ilko, Čelůstka (46. Dedič), Reintam, Bedecs, Janoščín - Buchvaldek (77. Joukl), Samiec, Šumbera, Janošík (65. Vaněk) - Juřena. Trenér: Neček.
Vlašim: Řehák - Kadlec, Štochl, Březina, Tusjak - Plachý (60. Janda), Skopec, Mareček (78. Cabadaj), Badocha, Vodháněl - Dao (85. Ivanko-Macej). Trenér: Havlíček.
MFK Vítkovice - FC Hradec Králové 1:1 (0:0)
Branky: 69. Žondra - 58. Pázler. Rozhodčí: Ginzel - Pfeifer, Petřík. ŽK: Malík, Žondra, Hýbl, Prajza - Kvída, Krátký, Černý, Vlkanova. ČK: 81. Žondra. Diváci: 671.
Vítkovice: Květon - Malík, Mikula, Dramé (46. Prajza), Twardzik - Pašek, Motyčka, Okleštěk (66. Mrázek), Hýbl - Ožvolda (66. Urbančok), Žondra. Trenér: Grmela.
Hradec: Vízek - Černý, Plašil, Kvída, Čech - Urma, Janoušek, Zorvan (77. Miker), Krátký (90.+3 Martan) - Vlkanova, Pázler (71. Schwarz). Trenér: Havlíček.

Reklama