Hlavní obsah

Na plačícího dědečka nikdy nezapomenu, líčil Gündogan, jak drsná byla covidová nákaza, kterou prodělal

Lipsko/Praha

Najednou byl celý naměkko. Stačilo, aby si vzpomněl na telefonát se svým dědou, který mu z dalekého Turecka volal do Manchesteru hned poté, co se dozvěděl, že jeho vnuk onemocněl a lékaři diagnostikovali nákazu koronavirem. „Bylo to o to horší, že plakal po celou dobu, co jsme spolu mluvili. Od začátku do konce. Měl o mě starost a velký strach. O sebe i celou naši rodinu samozřejmě také,“ přiznával německý reprezentant Ilkay Gündogan, že na telefonát s naříkajícím dědečkem nikdy nezapomene.

Foto: Tim Keeton, Reuters

Ilkay Gündogan nejspíš povede Němce s kapitánskou páskou.

Článek

Přitom legionář ve službách Manchesteru City Gündogan byl jedním z těch, kteří nebrali koronavirovou hrozbu příliš vážně. Zlehčoval ji, nepřipouštěl si, že by se i on, třicetiletý, perfektně trénovaný profesionál mohl nakazit, natož mít zdravotní problémy.

Zářijové testy, které hráči Citizens podstoupili, však obrátily jeho život naruby. Byl jedním ze čtveřice svěřenců trenéra Guardioly, u nichž výsledky vyzněly pozitivně.

Jak moc důležitý je pro českou fotbalovou reprezentaci přípravný duel s Německem?Video: Sport.cz, FAČR

„Zvlášť první tři dny jsem se cítil hrozně zle. Jen s obtížemi jsem dokázal vstát z postele, cítil jsem tlak na prsou, připadal jsem si nesmírně unavený," svěřoval se poté, co přijel na sraz německého národního týmu, na který čeká nejprve ve středu přípravný duel s českou reprezentací a poté zápasy Ligy národů v sobotu v Lipsku s Ukrajinou a příští úterý v Seville se Španělskem.

„K tomu se přidala ztráta chuti a čichu. Zatímco trojice mých klubových spoluhráčů, rovněž pozitivně testovaných, pociťovala jen mírné příznaky, u mě to trvalo dva týdny. Nejspíš i proto, že zpráva o pozitivním testu úplně nabourala mou psychiku. I s ní to zacloumá. Člověk se najednou obává a říká si, že všechno je vlastně ve hvězdách," líčil, jak těžkých pro něho bylo čtrnáct dnů, kdy s koronovirem bojoval.

„Nikdy by mě nenapadlo, že to bude tak drsné. Teď je mé myšlení úplně jiné a budu všem opakovat, že koronavirus je třeba brát vážně," připomínal při předzápasové videokonferenci všem fotbalovým fanouškům, kteří ji sledovali.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér německé fotbalové reprezentace Joachim Löw.

Paradox, že své varování posílal právě z Lipska, kde v sobotu došlo k masivním demonstracím proti vládním opatřením majícím zabránit dalšímu šíření koronaviru. Na čtyřicet tisíc lidí se sešlo v centru města na jedné z největších anti-covid demonstrací v celém Německu a skandovali: "Není žádná pandemie: Vraťte nám svobodu! Lžete, je to jen chřipka!"

„Pro mě bylo hrozně těžké vrátit se k tréninku a do přípravy, protože se u mě vyskytly nejsilnější příznaky a nemoc stále přetrvávala," vzkazoval záložník Citizens i jim.

Foto: Guillaume Horcajuelo, ČTK/AP

Guillaume Horcajuelo, ČTK/AP

„Teď už žádné následky prodělané nemoci naštěstí necítím a z úcty, lásky a starosti o své blízké se pokouším vše zvládnout co nejlépe," vykládal Gündogan, který se v říjnu vrátil do kádru i sestavy Manchesteru City, a teď i do německé reprezentace.

A nejspíš jako kapitán, který povede svůj tým nejen ve středu večer proti české reprezentaci, ale i v sobotu proti Ukrajině a v úterý proti Španělsku.

„I my toužíme, aby se vrátila doba, kdy lidé budou moci zase na stadiony, protože kvůli tomu přece fotbal hrajeme. Bylo by krásné, kdyby k tomu došlo rychle, zdraví každého člověka je však důležitější. Proto bychom měli být maximálně opatrní. Berme virus vážně a chraňme lidi kolem nás," apeloval  na všechny nevěřící a pochybující německý reprezentant, který už ví o drsné nemoci své.

Reklama