Hlavní obsah

Ostuda! Fenina a Šimáka zařadili mezi největší alkoholiky v historii bundesligy

Berlín/Praha

Poté, co bývalý německý fotbalový reprezentant Uli Borowka nedávno vydal knihu o své závislosti na alkoholu, který mu málem zničil život, rozproudila se o tomto tématu u západních sousedů široká debata. V médiích se také v souvislosti s tím připomínaly největší alkoholické excesy z nedávné historie bundesligy, v nichž hráli roli také někteří čeští fotbalisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Fenin se v Chotěbuzi opět pokouší nastartovat kariéru.

Článek
Fotogalerie

Borowka nastoupil šestkrát za národní tým a zúčastnil se i ME 1988, kde vybojoval s německou reprezentací bronz. S Werderem Brémy vyhrál dvakrát ligový titul, dvakrát pohár a jednou Pohár UEFA.

Jenže alkohol mu všechno vzal  - rodinu, peníze i důstojnost. Bil svoji ženu, opilý způsoboval autonehody a dokonce se i pokusil o sebevraždu, naštěstí neúspěšně. S démonem alkoholismu se nakonec úspěšně popral na protialkoholické léčebně, kde se z něho stal abstinent.

Například deník Bild po zveřejnění Borowkových eskapád vybral pět největších alkoholických skandálů v dějinách bundesligy. Mezi nimi figurují i příběhy Martina Fenina a Jana Šimáka.

Čeští talenti si kvůli alkoholu zničili kariéru

"Šimák je jedním z nejlepších hráčů, který kdy nosil dres Hannoveru. Jenže většinu kariéry se tu potýkal s alkoholismem. Když se v roce 2003 vrátil na hostování z Leverkusenu, zničehonic zmizel v Česku a několik dní o sobě nedal vůbec vědět. Až později promluvil o svém problému s alkoholem veřejně," připomněl list Šimákův průšvih a následný jeho komentář, že svá zklamání prakticky každý den utápěl v alkoholu.

Bild nezapomněl ani na nedávné trable Martina Fenina: "Tenhle Čech byl považovaný za megatalent, který ve dvaceti letech přestoupil do Frankfurtu. Velký tlak si ale brzy vybral svoji cenu. Fenin své frustrace řešil alkoholem a prášky, a to i po přestupu do Chotěbuzi. V říjnu 2011 pak vypadl z okna. Nyní už opět bojuje o místo v týmu Chotěbuzi, ale zahraje si i v béčku v severovýchodní regionální soutěži."

Deník také zmiňuje problémy s pitím legendárního kanonýra Gerda Müllera, bývalého trenéra Hannoveru Wernera Biskupa či již zemřelého kouče Hamburku Branka Zebece. Ten byl dokonce tak opilý i při bundesligovém utkání proti Dortmundu, že spadl z trenérské lavičky. Krátce na to byl z klubu vyhozen.

Reklama

Související témata: