Hlavní obsah

Plzeň - Dynamo Kyjev 0:2Plzeň v generálce nestačila na Dynamo, Sparta také prohrála, publikum pískalo. Slavia uspěla

Aktualizováno

Fotbalisté Plzně zakončili rakouské soustředění porážkou 0:2 s Dynamem Kyjev. Úřadující mistři v sedmém utkání letní přípravy poprvé nevyhráli a nepovedla se jim generálka na novou ligovou sezónu, kterou zahájí v pátek na hřišti Dukly Praha. Čas posledních testů před ostrým startem nastal i pro další české týmy. Sparta na Letné prohrála se Zaglebie Lubin 1:2, vysloužila si pískot publika. Slavia vyhrála nad Rostovem 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty zleva Lukáš Vácha, Mihailo Ristič a Matěj Pulkrab po porážce s Lubinem

Článek
Fotogalerie

V prvním poločase měli Plzeňští slibné šance. Kopicovu střelu vytáhl na roh brankář Bojko a Slovák Procházka z dobré pozice hlavičkoval těsně vedle. Dynamo se dostalo do vedení v 61. minutě, kdy Bujalskij přízemní střelou překonal brankáře Hrušku. Viktoria inkasovala teprve ve druhém přípravném duelu.

Závěr utkání byl hodně rozkouskovaný střídáními. Hruška výborně zneškodnil samostatný únik Kalitvinceva, ale minutu před koncem zpečetil triumf ukrajinského vicemistra Smyrnij další povedenou ranou.

"Byl to vyrovnaný zápas, i my jsme měli nějaké šance. Z prohry ale neděláme žádnou tragédii, je to příprava. Chyby, které jsme provedli, si ještě rozebereme," řekl pro web plzeňského klubu záložník Roman Procházka.

Svěřenci Pavla Vrby tak v Rakousku nepotvrdili předchozí triumfy nad Achmatem Groznyj (4:0) a Wackerem Innsbruck (2:0). "Splnilo to naše očekávání. Měli jsme kvalitní podmínky a doufám, že jsme na ligu dobře připraveni," konstatoval plzeňský asistent trenéra Dušan Fitzel. "Příprava proběhla v pořádku a nyní už se všichni těšíme, až začnou ostré zápasy," dodal Procházka.

Sparťané spalovali šance

Jen dva české hráče (Frýdek, Kulhánek) a dvě letní posily (Chipciu, Tetteh) představila Sparta na Letné v základní sestavě proti polskému Lubinu, kde v letech 2011-13 působil trenér Pavel Hapal.

Domácí prohrávali, probral je Rističův vyrovnávací gól a pak spalovali jednu šanci za druhou. Po přestávce inkasovala Sparta znovu. Tentokrát už zareagovat nedokázala, a tak nevydařená generálka před návštěvou 2420 diváků skončila porážkou.

Fanoušci v závěru na hráče pískali. Sparta si v sedmi přípravných zápasech připsala jen dvě výhry a podlehla i druholigovým Českým Budějovicím. „Z výsledků jsme samozřejmě zklamaní. Zahazujeme spoustu šancí, věřím, že až je začneme proměňovat, budeme vyhrávat. Není jiná cesta než pracovat, soustředit se a přidat. Každý musí ještě přidat," apeluje kouč Hapal.

Slavii výhru vystřelili Stoch s Teclem

Slavia porazila Rostov 2:1, v závěrečném utkání rakouského soustředění se za pražský tým trefili Miroslav Stoch a Stanislav Tecl.

Po dvaceti minutách ještě neotevřel skóre Sýkora, který hlavičkoval do břevna. Ve 34. minutě už se prosadil Slovák Stoch povedenou ranou z dálky. Krátce po pauze zvýšil Tecl zblízka po Coufalově přihrávce.

Hráči Slávie pak mohli přidat další góly, ale ruský tým několikrát podržel výborný brankář Pesjakov. Čtvrt hodiny před koncem Šomurodov hlavou vrátil Rostov do hry, ale sešívaní už těsný náskok nepustili.

Slávisté, kteří ze sedmi přípravných utkání pětkrát zvítězili a dvakrát prohráli, začnou nový ročník nejvyšší soutěže v neděli na stadionu Olomouce.

Jablonec zdolal Bielefeld

Jablonci se generálka povedla. Svěřenci Petra Rady zakončili soustředění v Rakousku výhrou 1:0 nad druholigovým německým soupeřem Bielefeldem.

Zápas rozhodl v 70. minutě stoper David Lischka po přímém kopu Michala Trávníka. Účastník Evropské ligy z rakouského kempu odjíždí s bilancí výhry, remízy a prohry.

"V prvním poločase jsme měli brejkové situace, ale nedotáhli jsme je do konce. Ve druhém poločase jsme se po standardní situaci dostali do vedení a v závěru si to uhráli. Až v závěru jsme prostřídali, hráči toho měli ve velkém vedru dost," řekl trenér Jablonce Petr Rada pro klubový web.

Boleslav remizovala s německým druholigistou

Teplice doma porazily druholigový Sokolov hladce 3:0 po gólech Davida Vaněčka, Tomáše Kučery a vlastní trefě brankáře Jaroslava Beláně. "Vyhráli jsme 3:0, ale byly vidět určité pasáže, kde ty věci byly kostrbaté. Zhodnotíme si to a věřím, že se dobře připravíme na první mistrovské utkání," uvedl teplický kouč Daniel Šmejkal.

Povedenou generálku absolvoval také Zlín a rovněž výsledkem 3:0 na svém stadiónu zdolal slovenské Zlaté Moravce. Dvě branky "Ševců" zaznamenal Bosňan Adnan Džafič, jednou se trefil Lukáš Bartošák. "Myslím si, že ta hra by měla být lepší. Potřebujeme dostat více do hry ty tvořivé hráče," podotkl trenér Zlína Michal Bílek.

Mladá Boleslav na soustředění v Rakousku remizovala s dalším celkem z druhé bundesligy Aue 3:3. Za Středočechy se prosadili Lukáš Hůlka, Jiří Kateřiňák a Tomáš Přikryl.

Karviná zvítězila nad polskou Odrou Opole 1:0 brankou Filipa Panáka z 52. minuty. Slovácku v Rakousku zachránil remízu 1:1 s maďarským Haladásem v poslední minutě Lukáš Sadílek. Nováček z Opavy podlehl druholigové slovenské Skalici 0:2.

Přípravná fotbalová utkání:
Karviná - Odra Opole 1:0 (0:0)
Branka: 52. Panák
Karviná: Berkovec - Čolič, Piroch, Janečka, Tusjak - Panák (53. Šisler) - Lingr (67. Moravec), Suchan, Budínský (55. Kalabiška), Letič - Ramirez. Trenér: Nádvorník
FK Jablonec - Arminia Bielefeld 1:0 (0:0)
Branka: 70. Lischka
Jablonec: Hrubý - Hovorka (77. Hübschman), Břečka, Lischka, Hanousek - Kubista, Trávník (86. Ikaunieks), Považanec - Masopust (65. Pleštil), Doležal (77. Chramosta), Acosta (46. Jovovič). Trenér: Rada
Viktoria Plzeň - Dynamo Kyjev 0:2 (0:0)
Branky: 61. Bujalskij, 89. Smyrnij.
Plzeň: Kozáčik (46. Hruška) - Řezník (71. Havel), Pernica, Hubník (63. Hájek), Limberský (71. Kovařík) - Procházka (46. Hořava), Hrošovský (78. Bucha) - Petržela (63. Ekpai), Čermák (63. Řezníček), Kopic (71. Zeman) - Krmenčík (71. Chorý). Trenér: Vrba
FK Teplice - Baník Sokolov 3:0 (1:0)
Branky: 15. Vaněček, 49. Kučera, 63. vlastní Belaň
Teplice: Diviš (46. Grigar) - Vondrášek, Hošek (66. Čmovš), Král (46. Jeřábek), Krob - Ljevakovič (62. Soungole), Kučera (62. Trubač) - Moulis (62. Dressler), Hora (62. Shejbal), Luts (46. Žitný) - Vaněček (46. Červenka). Trenér: Šmejkal
Fastav Zlín - ViOn Zlaté Moravce 3:0 (2:0)
Branky: 32. a 70. Džafič, 43. Bartošák.
Zlín: Dostál - Gajič, Buchta, Hnaníček (75. Bačo) - Matejov (75. Kopečný), Podio (75. Slaměna), Traoré, Jiráček (60. Hronek), Bartošák (75. Holík) - Džafič, Beauguel (46. Železník). Trenér: Bílek.
1. FC Slovácko - Szombathelyi Haladás 1:1 (0:1)
Branka Slovácka: 90. Sadílek
Slovácko: Daněk - Kadlec, Hofmann, Krejčí, Juroška - Navrátil, Daníček, Machalík (78. Sadílek), Janošek (58. Havlík), Petr (78. Rezek) - Kuchta. Trenér: Kordula.
Sparta Praha - Zaglebie Lubin 1:2 (1:1)
Branky: 18. Ristič - 15. Pawlowski, 50. Janoszka
Sparta: Nita - Chipciu, Kaya (76. Radakovič), Štetina, Frýdek - Kulhánek (76. Vácha) - Ben Chaim (64. Vukadinovič), Stanciu, Ristič, Plavšič - Tetteh (64. Pulkrab). Trenér: Hapal
FK Mladá Boleslav - Erzgebirge Aue 3:3 (1:2)
Branky: 41. Hůlka, 54. Kateřiňák, 72. Přikryl - 9. Bertram, 30. Härtel, 84. Strauss
M. Boleslav: Kamenár - Pauschek, Chaluš (46. Král), Takács, Fabián - Hůlka, Jánoš (46. Kateřiňák) - Konaté, Ladra (46. Přikryl), Diviš (46. Mareš) - Komličenko (74. Hubínek). Trenér: Weber.
Slavia Praha - FK Rostov 2:1 (1:0)
Branky: 34. Stoch, 51. Tecl - 76. Šomurodov
Slavia: Kolář - Coufal (61. Frydrych), Ngadeu (73. Kúdela), Deli, Bořil (66. Zelený) - Souček, Hušbauer (80. Valenta) - Stoch (77. Baluta), Sýkora (64. Van Buren), Zmrhal (86. Auer) - Tecl (64. Škoda). Trenér: Trpišovský
MFK Skalica - SFC Opava 2:0 (0:0)
Branky: 63. Haša, 66. Dolný
Opava: Šrom - Simerský, Svozil, Hrabina (73. Schaffartzik) - Zavadil (46. Smola), Schaffartzik (46. Jursa) - Kayamba, Kuzmanovič, Zapalač (46. Řezníček) - Jurečka, Puškáč. Trenér: Skuhravý.

Reklama

Související témata: