Hlavní obsah

Ligu pískají amatéři, tvrdí šéf ostravského Baníku

OSTRAVA

Zloba a bezmoc cloumala po zápase s Teplicemi funkcionáři fotbalového Baníku Ostrava. Šéf klubu Tomáš Petera se ostře ohradil proti chybám rozhodčích v nejvyšší soutěži. "Ligu pískají úplní amatéři," řekl Právu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Baník se poněkolikáté v sezóně cítil ukřivděn, v duelu s Teplicemi rozhodčí Kocián neuznal nesprávně gól Klimpla a ani neodpískal penaltu za ruku Hunala v šestnáctce. V pondělí klub také už podal protest. "Každý, kdo gólový moment viděl v televizi, nám dá zapravdu. Nechceme brečet a ani to nemá nic společného s korupcí. Mladí rozhodčí, kteří se dostali do první ligy, prostě pískat neumějí a učí se to v zápasech o důležité body. To je neskutečné," pravil rázně.

Podle něj chybějí i sankce. "Celý systém je k ničemu. Oni dostanou trest na dva tři zápasy, jenže nám body už nikdo nevrátí. A to ještě máme rozhodčímu zaplatit patnáct tisíc. Dáme klidně desetkrát tolik profesionálům, ovšem pak se nebudeme muset na tribuně klepat, co sudí se zápasem provedou," rozčiloval se Petera. Kocián už letos vyfasoval třízápasový trest za neodpískanou penaltu v utkání Kladno-Slavia a nepovedl se mu ani duel Příbram-Kladno.

Měli by fotbalovou ligu pískat profesionální sudí?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Chce schůzku majitelů klubů

Petera spočítal, že komise rozhodčích a delegátů v čele s Luďkem Macelou uznala chyby arbitrů v utkáních Baníku v Brně, s Plzní, v Mostě, dá se to čekat i po duelu s Teplicemi. To mohli Ostravané hravě soupeřit s týmy z čela tabulky. "Rozhodčí nás tak svými chybami okrádají o peníze. Když budeme třetí v tabulce, má jinou hodnotu klub i jeho hráči," tvrdil Petera.

Po skončení podzimu chce iniciovat setkání vlastníků a majitelů klubů, aby došlo k řešení neutěšené situace. "Na ligovém shromáždění to nemá cenu probírat, tam se stejně nikdy nic nerozhodlo," uvedl Petera a dodal, že trestat by se měli i hráči, kteří se dopustí nějakých nefér prohřešků. "Televizní záznam odhalí ledacos," dodal zástupce majitele Baníku.

Česká televize před sezónou vyhlásila sudím nulovou toleranci, šéf redakce sportu Ota Černý usedá i v komisi rozhodčích a delegátů. "Díky televizi by mohlo jít udělat pokrok k lepšímu třeba i snímáním na více kamer, aby šlo poté postihnout například filmování," uzavřel Petera.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice