Hlavní obsah

Fotbalová Slavia si užívá v teple, v Edenu zatím úřaduje umělé sluníčko

Fotbalisté Slavie nabírají formu na jaro během herního soustředění ve Španělsku. Vyměnili tak chladné počasí v Česku za příjemné klima. Sluníčko, byť umělé, však v plné parádě úřaduje také v Edenu. Svědčí o tom zpráva Jaroslava Tvrdíka, předsedy představenstva Slavie, na sociální síti. "Nejen kluci mají sluníčko, aneb nový systém v plné práci," uvedl šéf Slavie na svém Twitteru.

Foto: Sport.cz

Předseda představenstva fotbalové Slavie se pochlubil novinkou. Na stadionu září umělé slunce.

Článek

Počasí v hlavním městě má do ideálu pro fotbal daleko, ale díky technickým vymoženostem je možné všechno. Třeba to, aby na trávník ve fotbalovém Edenu, sídle ligového lídra, svítilo na hřiště sluníčko, byť umělé. Slavia investovala do nové technologie s cílem připravit trávník co nejlépe na další ligové pokračování.

"Osvětlovací rampy SGL (Stadium grow lighting) jsou náhradou přirozeného světla, tedy slunečního záření, a napomáhají udržet nejlepší kvalitu trávníku po celý rok, tzn. i v období, kdy je přirozeného světla méně, anebo vzhledem ke konstrukci stadionu nejsou některá místa rovnoměrně zasažena přirozeným slunečním světlem," popsal důvody instalace techncké novinky Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie.

A tak už fanoušci vědí, co se v Edenu děje, když si přečetli na sociálních sítích vzkaz od vedení. "Nejen kluci mají sluníčko, aneb nový systém v plné práci," poslal fanouškům vzkaz přes sociální sítě předseda představenstva Slavie. Ukázal jim, že v Edenu se prostě pracuje bez přestávky. Systém SGL používají známé kluby z celého světa, za pomoci unikátních nástrojů je optimalizován růst trávníku.

Míra zastínění hrací plochy Sinobo Stadium je největší v České republice a především jižní strana hřiště má deficit slunečního záření, i proto bylo v této části hřiště instalováno umělé osvětlení SGL.

"Momentálně využíváme tři rampy LU440, které svým rozsahem pokryjí celé jižní brankoviště (1 320 m²) a primárně budou tyto rampy využívány zde. Systém je samozřejmě mobilní a rampy můžeme posouvat podle potřeby po celém hřišti," pochlubil se za celý klub Michal Býček. "Dále máme k dispozici jednu rampu MU50, která bude využita především pro střední část severního brankoviště (50 m²) a případně další lokálně poškozená místa velkou zátěží trávníku."

Osvětlovací rampy SGL využívají na svých stadionech přední evropské kluby (Arsenal, Chelsea, Dortmund, Bayern Mnichov, Barcelona, Real Madrid, PSG), jedná se o špičkový výrobek a v tomto rozsahu jediný v provozu v České republice.

"Věříme, že používání osvětlovacích ramp povede z dlouhodobého hlediska k lepšímu stavu hrací plochy, kdy zejména při zatížení v době vegetačního klidu v zimním období nebyla ve špičkovém stavu. Určité zlepšení čekáme už na první jarní zápasy, ale pro ještě lepší výsledky je třeba systém používat dlouhodobě," dodal Býček.

Novinku vřeje přijala fanouškovská obec, na hlavu vedení prší chvála. Všichni věří, že nový systém posune Slavii fotbalově zase o kus dál.

Reklama

Související témata: