Hlavní obsah

Slávisté se do jednoho klaněli Nguyenovi. Byl to životní zápas, culí se liberecký brankář

Praha

Tasil jeden skvostný zákrok za druhým a držel naděje Liberce na bodový zisk. Brankář Filip Nguyen byl při sobotním utkání šestadvacátého kola nejvyšší soutěže na hřišti pražské Slavie klíčovým mužem Severočechů. „Zatím můj životní zápas. Lepší si nevybavuji," říká gólman Slovanu, který začal pravidelně chytat v probíhající sezoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Filip Nguyen při zákroku v duelu se Slavií.

Článek
Fotogalerie

„Měl jsem hodně práce. Stejně intenzivně jsem si zachytal shodou okolností rovněž proti Slavii v našem vzájemném podzimním zápase," hodnotí Nguyen. Během první půle reflexivně vyrazil dělovku Stocha, pak ránu Traorého z bezprostřední blízkosti, skvěle vyběhl při sólu Škody. „Nejdůležitější zákrok byl ale hned v úvodu, kdy jsem chytil ránu Kúdely zpoza velkého vápna. Šla sice do středu branky, ale sáhnul jsem si na míč a získal klid."

V 2. půli u tyče vyškrábl ránu Hušbauera, lapil hlavičku Součka z bezprostřední blízkosti i Škodův pokus přes houštinu těl. „Nejtěžší byla střela Hušbauera zpoza velkého vápna. Přeběhl mi tam Škoda, viděl jsem balon na poslední chvíli," rekapituluje bitvu Nguyen.

„Udělali jsme z něj brankáře kola. Chytal výborně," uznale pokyvuje hlavou trenér Pražanů Jindřich Trpišovský. „Byl vynikající," přitakává obránce Slavie Ondřej Kúdela. „Klobouk dolů před jeho výkonem, chytal skvěle a byl nejlepším hráčem Liberce," chválí soupeře obránce Slavie Jan Bořil, který jako jediný Nguyena prostřelil. Po centru Hušbauera z bezprostřední blízkosti pálil přímo pod břevno. „Štve mě to. Paradoxně šlo o lehkou situaci, jenže jsem nestihl dát ruce nahoru. Takový smolný gól mezi ušima," říká Nguyen.

Už za tři minuty jeho spoluhráč Radim Breite vyrovnal. Přitom jde o svátečního střelce. Naposledy se v lize trefil před 384 dny, kdy vyrovnával na 2:2 na hřišti Plzně. „Když sudí písknul a signalizoval ofsajd, nepočítal jsem, že by gól platil. Všichni vypadali dost přesvědčivě. Když pak ukázal ke středového kruhu, byl jsem překvapený," rekapituluje devětadvacetiletý liberecký záložník, po jehož trefě si Slavia vytvořila drtivý tlak.

„Kluci mi pomohli a skvěle vše odbránili," velebí parťáky Nguyen, který už další míč za svá záda nepustil. Ve čtvrté minutě nastavení navíc zlikvidoval i přímý kop Stocha, jenž vstřelil právě ze standardní situace jediný gól při podzimní bitvě.

„Je jedno, jestli jde o první minutu nebo poslední vteřinu. Já ani nevěděl v první chvíli, kdo střílel, protože přes balon přeběhli tři hráči. Hlavní je, že jsme splnili cíl a neodcházeli ze hřiště s prázdnou," raduje se Nguyen.

Reklama

Související témata: