Hlavní obsah

Sparta veze z Opavy body i lepší náladu. Psychika hráčů nebyla nejlepší, přiznává Horňák

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Premiéra Michala Horňáka na postu hlavního trenéra Sparty dopadla na podtrženou jedničku. Tým, který v posledních dvou zápasech, doma v lize s Karvinou a v semifinále MOL Cupu na Slavii inkasoval pokaždé tři góly, na hřišti Opavy téměř po celých devadesát minut dominoval a zvítězil 3:0.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Sparty Michal Horňák před zápasem v Opavě.

Článek

„Po těch dvou porážkách nebyla psychika hráčů nejlepší. Proto jsem velmi rád, že jsme to takto zvládli. Nakonec jsme to byli dneska my, kdo dal tři góly. Doufám, že se před nadstavbou zvedneme a půjdeme psychicky nahoru," liboval si po své ligové premiéře v roli hlavního kouče Horňák.

A to svým svěřencům ještě mohl několik zahozených šancí vyčíst. „Gólů mohlo být víc, ale moc jsme jich v posledních zápasech nedávali, a dokonce jsme se ani moc nedostávali do příležitostí, takže jsem rád za ty tři. Ale samozřejmě si všechny příležitosti rozebereme," slíbil v pondělí 49letý Horňák.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Matěj Hanousek ze Sparty a Václav Jurečka z Opavy.

Fotbalový vicemistr Evropy z roku 1996 působil od roku 2014 na Letné v roli trenéra juniorky a k prvnímu týmu se jako asistent přesunul v zimní přestávce. Ve čtvrtek, poté co sparťanské vedení odvolalo Zdeňka Ščasného, se stal dočasným hlavním koučem. Příliš času na velké změny tak před víkendem neměl. Oproti pohárovému utkání se Slavií udělal v sestavě jen tři. Z disciplinárních důvodů musel v nominaci na utkání vynechat Kangu, z obrany kvůli lehkým zdravotním obtížím vypadl Costa a chyběl i Plavšič.

Hanousek se poprvé trefil

„Bylo tak málo času, že nějaké velké veletoče nebyly. Trenér nám kladl na srdce především to, že můžeme dostat blbý gól, prohrát i když jsme celý zápas lepší, ale lidé musí vidět, a hlavně my musíme cítit, že jsme pro tu výhru udělali úplné maximum," popisoval přípravu na utkání 30. kola obránce Sparty Matěj Hanousek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Matěj Hanousek ze Sparty bějem duelu v Opavě.

„Bylo to hlavně o tom připravit hlavu na to, že po těch dvou nepovedených zápasech musíme být připravení mentálně jinak. A to se do jisté míry povedlo," pokračoval 25letý Hanousek, který v Opavě odehrál 131. ligové utkání a v něm vstřelil úplně první ligový gól, když obral o míč Jurečku, dokráčel s ním na hranici vápna a poslal ho přesně k tyči.

„Hlavně bych chtěl poděkovat opavským hráčům, protože obsadili všechny spoluhráče, tak jsem musel vystřelit. Asi věděli, jak na tom se střílením gólů jsem, tak mě nechali s míčem dojít až na dostřel. Celou dobu jsem se díval, kam přihraju, ale nebylo komu, tak jsem si to hodil na pravou nohu, i když tou umím tak maximálně zakopnout, ale dneska to stačilo. Byla to taková šmudla, ale zapadlo to tam a jsem za to hrozně rád," popisoval Hanousek.

Sparta skončila po základní části na třetí příčce a v prvním kole nadstavby přivítá doma Baník (sobota 4. května v 17.30). „Do konce sezony zbývá měsíc. Nevím, jestli se dá něco až příliš měnit. Budeme chtít hrát podobným stylem jako dneska. Kolektivně, bojovně. Tak, aby se to fanouškům líbilo a my byli spokojení. Jestli nás všechny bude ta hra bavit, budeme se dostávat do šancí, tak si myslím, že by měla přicházet i vítězství," prohlásil Horňák.

Reklama

Související témata: