Hlavní obsah

Kanga se z trestu vykoupil penězi, přesto se v sestavě neobjevil. Vsadil jsem na ty, co si ji vybojovali, vysvětloval trenér

Praha

I v druhém utkání pod jeho vedením získala Sparta tři body, stejně jako v Opavě v posledním části základní části ligy si při vstupu do finálové nadstavby připsala pod Michalem Horňákem v konfrontaci s Ostravou na konto výhru 3:0. O to důležitější a cennější, že se Pražané museli vyrovnat nejen se soupeřem, ale i s traumatizující atmosférou, která na ně dolehla po tragické smrti jejich někdejšího spoluhráče Josefa Šurala a pietním loučení s ním.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ze Sparty Praha oslavuje gól na 3:0 proti Baníku.

Článek
Fotogalerie

„Padlo to na nás na všechny, Na hráče, na realizační tým... Bylo na nás starších a zkušenějších, abychom se s jeho smrtí pokusili vypořádat a pak působili na hráče, kteří byli celí skleslí a v prvních dvou dnech nemohli ani trénovat. Pořád vzpomínali na Pepu," přiznával sparťanský kouč Michal Horňák, že bylo moc a moc těžké vypořádat se s šokující zprávou, která přišla na samém začátku týdne z tureckého Alanyasporu.

„Ono to ani dost dobře nešlo," bylo mu jasné, že v takovýchto chvílích slova nic nesvedou a že jediným lékem je čas. A možná i zápas, který jeho mužstvo čekal.

I proto nemínil zasahovat do sestavy, která týden před tím vyhrála v Opavě. A to přesto, že distancovaný hříšník Kanga byl penězi vykoupen z trestu za posbírané karty a klidně mohl proti Baníku nastoupit od první minuty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Václav Drchal ohrožuje branku Baníku.

„V Opavě zvládla naše sestava těžké utkání, proto jsem chtěl, aby i proti Baníku nastoupili ti, kteří výhru vybojovali," potvrzoval Horňák, že mínil ctít zásadu, že se vítězná složení mužstva nemění. Až těsně před zápsem ji porušil. Nebo byl spíše nucen ji porušit a místo Štětiny figurujícího ještě v zápise poslat na trávník Costu.

„Ráno na rozcvičce si Štětina stěžoval na bolest hlavy a fyzickou slabost. Dohodli jsme se, že se přesto zkusí odpoledne na zápas rozcvičit. Zkusil to, ale sám přišel s tím, že to nejde," objasňoval letenský kouč rošádu, k níž se uchýlil na poslední chvíli.

Záhy mu zatrnulo. To když si zimbabwský legionář už po půlhodině ostrým skluzem proti ostravskému Fillovi řekl pomalu o vyloučení. Naštěstí pro něho i Spartu zůstalo jen u žluté karty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují Karlssonův gól proti Baníku.

„Přitom jsme před zápasem hráčům připomínali, že v nadstavbě je třeba hrát trochu jinak, neboť se stojí hned po dvou žlutých. Jenže s ním je to na dlouhou cestu. V duchu jsem mu nadával už při tomto zákroku, a pak mu to už v klidu znovu opakoval o přestávce. Takhle rozhodne hrát nechceme, naopak se musíme faulů vyvarovat a dopouštět se jich co nejméně," neměl Horňák pro Costovy zákroky pochopení.

Zvláště, když Sparta v té době vedla jen 1:0 a Ostrava měla k vyrovnání blízko. A ani druhá branka z penalty proměněné Karlssonem domácím na klidu nepřidala.

„Doufal jsem, že po gólech hráči víc uvolní, ale namísto toho zvolnili a pořád byli v nepohodě. Viděl jsem to na nich celý zápas," přitakával Horňák, který se snaží po převzetí trenérské taktovky hru Sparty pozměnit. I tím, že ji zjednodušil.

„Chceme hrát hlavně účelně. Zhušťovat prostory, získávat míč, ohrožovat soupeřovu branku, dávat góly. A samozřejmě vyhrávat."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

My všichni jsme Šural...

Zatím se mu to daří, k čemuž přispívají i dva mladíci, které zařadil do sestavy. Třiadvacetiletý Martin Hašek a teprve šestnáctiletý Adam Hložek.

„Na Martinovi jsme chtěli, aby si místo v sestavě vybojoval pracovitostí. Aby nevypustil žádný souboj, nabíhal do krajních prostorů, byl aktivní v ofenzivě a zároveň se vracel a vypomáhal při bránění. Není líný na krok a splňuje, co na něm chceme, i když na hodnocení je zatím brzy," netají Horňák, že je s Haškem spokojený.

S Hložkem samozřejmě také.

„Vůbec si neuvědomuju, že je mu teprve šestnáct, beru ho jako dospělého člověka. Při tréninku ani zápase na něm není věk vůbec znát. A nejde jen o práci s míčem, prostorem, o jeho hru, ale především o jeho přístup a zdravý charakter. Jsem s ním hodně spokojený a doufám, že bude takto pokračovat a pomůže nám k třetímu místu," oceňoval výkon mladíčka, jenž v nastaveném čase podtrhl vítězství Sparty třetím gólem.

Přímo mazáckým, protože po přihrávce střídajícího Kangy si troufnul udělat mazáckou kličku o dvacet let staršímu brankáři Ostravy Laštůvkovi a skóroval do prázdné brány.

Reklama

Související témata: