Hlavní obsah

Ostravským zavřeli sektor, přesto v Jablonci fandili. Ani jeden klub nejednal v rozporu, reaguje LFA

Liberec

Podle Ligové fotbalové asociace (LFA) měli ostravští fanoušci pykat za výtržnosti z předchozích výjezdů, ale trest v podobě uzavřeného sektoru hostů se jich v Jablonci dotkl minimálně. Severočeský klub splnil svou povinnost a prostor pro vlajkonoše hostů zůstal na Střelnici prázdný, fanoušci však svůj tým hlasitě podporovali na stejné tribuně kousek od tradičního kotle.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Ostravy dali v Jablonci najevo, co si myslí o trestu pro příznivce Baníku. (ilustrační foto)

Článek

„Chtěli jsme předejít tomu, aby byli příznivci Baníku Ostrava namíchaní po celém stadionu mezi fanoušky Jablonce. A přišlo nám to jako logické řešení, abychom vyčlenili část tribuny C-JIH pro fanoušky hostů. Vzhledem k tomu, že na tuto tribunu neprodáváme permanentky, tak byl celý proces jednodušší," vysvětlil tiskový mluvčí Jablonce Martin Bergman.

Několik stovek fanoušků Baníku tak povzbuzovalo Jiřího Fleišmana a spol. přímo za jednou z branek, což několikrát v průběhu utkání kvitovali pokřikem. „Celá LFA, banda zkur****, je**t zákazy, stejně jsme tady," neslo se stadionem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Baníku Ostrava a jejich choreo.

„Nechceme však, aby se na tento krok nahlíželo jako na obcházení trestu DK LFA, my jsme naši povinnost splnili tím, že jsme neotevřeli sektor hostů a neprodávali do něj vstupenky. Nakonec se tento krok ukázal jako správné řešení," dodal Bergman.

Jak na vyřešení situace pohlíží samotná LFA? „Ani jeden klub nejednal v rozporu s Disciplinárním řádem FAČR. Tím, že byl uzavřen sektor určený pro hostující fanoušky, byl naplněn i disciplinární trest pro klub FC Baník Ostrava. Jsme rádi, že příkladným chováním přispěli fanoušci Baníku k dobré atmosféře celého zápasu," poznamenal Štěpán Hanuš, ředitel komunikace LFA.

„Určitě je potřeba poděkovat jabloneckým fanouškům, jejichž iniciativa na tom měla svůj podíl, a samozřejmě i jabloneckému klubu. Je super, že si v takových chvílích dokážeme vyhovět a postavit se nesmyslným zákazům," prohlásil jeden z fandů ostravského klubu Jan Krejčíček, jenž na sever Čech také vyrazil a viděl těsnou prohru svého týmu 1:2.

Fotbalisté Ostravy měli právě zápas v Jablonci dle LFA odehrát bez svých příznivců kvůli výtržnostem při zápase se Spartou na Letné a předtím i v Opavě. Klub byl již kvůli minulým excesům v podmínce.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fanoušci Ostravy dali najevo, co si myslí o trestu pro příznivce Baníku. (ilustrační foto)

„Chování fanoušků FC Baník Ostrava na obou venkovních utkáních bylo nepřijatelné. Použití a vhození pyrotechniky, ale především brutální napadení pořadatelské služby na utkání s AC Sparta Praha, které vyústilo ve vážné zranění jednoho z pořadatelů, nebude ze strany disciplinární komise LFA tolerováno a trest za takové chování se musí dotknout i fanoušků samotných," zdůvodňoval flastr předseda disciplinárky Richard Baček.

Kromě zákazu na jedno venkovní utkání musel Baník zaplatit pokutu 150 tisíc korun a kromě toho fandové Ostravy budou mít uzavřený sektor i pro příští utkání na Letné proti Spartě.

Reklama