Hlavní obsah

Turnaj mistrů potvrdil nadvládu Slavie a úpadek Sparty

PRAHA

Víkend pravdy ukázal, co celý podzim naznačuje. Fotbalové Gambrinus lize kraluje nepolapitelná Slavia, jejímuž tempu sekunduje Mladá Boleslav. Probírá se ostravský Baník, v popředí se drží Liberec. V krizi se utápí Sparta a ze silné šestky vypadlo Brno, které kleslo až za Olomouc.

Článek

Byl to takový český Turnaj mistrů. Šest vedoucích a nejambicióznějších týmů fotbalové Gambrinus ligy se ve víkendovém 12. kole utkalo ve třech vzájemných duelech. Žádné velké překvapení se nekonalo. Ligová šlechta potvrdila trend posledních týdnů.

1. SLAVIA (29 bodů)Od úvodní porážky v Liberci táhne již jedenáctizápasovou šňůru bez porážky. Fotbalem baví stále více zaplněný Eden. Brno zmákla za první poločas. „Když se dostaneme do vedení, jsme těžko k zastavení,“ líčí čarostřelec Tomáš Necid způsob, kterým sešívaní válcují domácí konkurenci.

2. MLADÁ BOLESLAV (25 bodů) – Jestli někdo může asistovat červeno-bílému marši, jsou to pusinky v růžových dresech. Středočeši mohou jen litovat, že po další vydařené ofenzivní partii v Liberci nakonec jen remizovali. „Tenhle zápas jsme ztratit neměli,“ štve kouče Pavla Hapala. Jeho tým ovšem šlape a také Boleslav od úvodní porážky na Spartě neprohrála.

3. OSTRAVA (23 bodů) – Baník je zpátky ve velké hře. Až do pohárové odvety se Spartakem Moskva tápal, pak ovšem chytil vítěznou vlnu a Spartu suše přejel. „Pohár UEFA představoval zlom. Nechme ale kalkulací, za dvě kola může být všechno jinak,“ upozorňuje kouč Karel Večeřa. Díky kanonýrům Svěrkošovi a Střihavkovi je jeho tým schopný přestřílet kohokoliv.

4. SPARTA (21 bodů) – Totální propadák! Po bodově vydařeném startu přišel kolaps, výměna trenéra a hluboká krize. V Ostravě se Letenští představili jako ustrašený a neschopný tým. Na Slavii ztrácejí již osm bodů! „Baník má momentálně kompaktnější mužstvo. Prohráli jsme, proto jsme v tabulce tam, kde jsme,“ uznal trenér Jozef Chovanec. 

5. LIBEREC (21 bodů) – Díky zvratu a remíze s Mladou Boleslaví zůstal Slovan na nule v tabulce pravdy. „Bod je pro nás po takovém průběhu jako výhra. Vyrovnat ze stavu 1:3 dokáže vzhledem k ofenzivní síle soupeře jen velké mužstvo,“ netají se spokojeností trenér Ladislav Škorpil.

7. BRNO (16 bodů) – Nejvíc starostí má samo se sebou. Vnitřní spory, riskantní letní přestupová politika, odvolání kouče Uličného. Do Edenu tedy přijelo s novým trenérem Alešem Křečkem. „Neměli jsme co ztratit. Ve druhé půli jsme byli nejlepšímu mužstvu ligy vyrovnaným soupeřem,“ těšilo debutanta.

Šlechtě kralují sešívaní

Šestice klubů, které měly před sezonou největší ambice, opravdu figuruje v čele tabulky fotbalové Gambrinus ligy. V jakém pořadí, o tom rozhodují především jejich vzájemné zápasy. A také těm vládne vedoucí Slavia, i když ani ona není v této bilanci bez porážky. Zajímavostí je Sparta, která v bitvách s českou šlechtou nasbírala hrozivé skóre 4:9! Tabulku utkání silných mezi sebou uzavře již v nadcházejícím kole zápas Mladá Boleslav – Ostrava.

Silná šestka mezi sebou
1. Slavia531110:610
2. Liberec52219:88
3. Sparta52034:96
4. Ostrava41214:35
5. Ml. Boleslav41215:45
6. Brno51135:74

Reklama