Hlavní obsah

Slavia smí odehrát ligu v Českých Budějovicích, zbývá poslední podmínka

Praha
Aktualizováno

Sešívaní si oddechli. Při dalším kole testů na covid-19 u fotbalistů Slavie měli všichni až na nakaženého hráče negativní výsledek. Klub smí odehrát nedělní ligový duel v Českých Budějovicích za podmínky, že negativní budou také čtvrté testy v sobotu. Zprávu přinesl na sociální síti šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jaroslav Tvrdík po utkání se Spartou ve skupině o titul v rámci nadstavby Fortuna ligy.

Článek

Slávisté kvůli pozitivnímu testu u jednoho z hráčů na začátku minulého týdne předčasně ukončili soustředění v Rakousku a vrátili se do České republiky, kde byli všichni členové výpravy několik dní v domácí izolaci. V pátek tým absolvoval první plošné testování a po negativních výsledcích se mohl vrátit do tréninku. Nakažený hráč zůstává v karanténě.

Původně měli sešívaní podstoupit poslední testy až v pondělí, tedy den po plánované ligové premiéře v Českých Budějovicích. Testování je však posunuto na sobotu.

V pondělí navíc došlo k významnému kroku, který oznámil předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička. Plošná karanténa při nákaze jednoho hráče covidem-19 bude zrušena ve všech sportech na všech úrovních, pokud ostatní členové týmu absolvují testy s negativním výsledkem.

Jako první se na změně pravidel dohodli s premiérem Andrejem Babišem právě představitelé fotbalové ligy. Hnilička následně se stejným návrhem pro celé sportovní prostředí uspěl při jednání Rady vlády pro zdravotní rizika.

Zmírnění opatření proti koronaviru ve fotbale bylo podmíněno, aby kluby dodržovaly protiepidemický manuál, který předložila LFA. Obsahuje například povinné testování týmů na covid-19 před každým ligovým zápasem.

"Ve chvíli, kdy manuál bude předložen hlavní hygieničce, tak ho obratem schválí, protože byl připravován s hygienickou službou a ministerstvem zdravotnictví. Velmi pozitivní zpráva. Náklady samozřejmě budou stoupat, pro nás už jsou to miliony. Jestli budeme přijímat další rozsáhlá opatření ve vztahu k mezinárodním soutěžím, kterých se to týká, může pro nás jít o víc než deset milionů," počítá Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva Slavie.

A jaká je situace kolem Chrudimi, dalšího nákazou zasaženého klubu z profisoutěží? Na neurčito je odloženo její sobotní utkání prvního kola s Jihlavou. Pondělní kontrolní testy v mužstvu sice nepřinesly žádný pozitivní nález a Východočeši se ve středu mohou vrátit do tréninku, karanténní opatření však potrvají až do pondělí. Z nařízení hygienické stanice nesmí tým přijít do kontaktu s jiným celkem. Chrudim už nemohla o uplynulém víkendu odehrát zápas domácího poháru.

Reklama

Související témata: