Hlavní obsah

I Černého už Slavia do Turecka prodala, sama za přestupy neutratila ani korunu

Fotbalová Slavia si libuje. Krizové údobí plné problémů a nejistoty zažehnala, podstatné části dluhů se zbavila, teď navíc prodala jak Čelůstku, tak i Milana Černého, takže i jejich transferem se zahojila. „A za posily jsme navíc neutratili ani korunu, protože všechny nové hráče jsme přivedli zadarmo,“ pochvaluje si generální ředitel Miroslav Platil, že do kasy sahat nemusel a jeho mužstvo přesto ambice má.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Černý se s dresem Slavia rovněž loučí a míří do Turecka.

Článek

Zemětřesení prodělal kádr Slavie pořádné. Kisel se vrátil do Asutrálie, Vomáčkovi a Naumovovi skončila smlouva, Koubský odešel do Trnavy, Horovi skončilo hostování z Mostu a už kope v Plzni, veterán Vaniak definitivně uzavřel aktivní kariéru. A teď k nim ještě další dva hráči základní sestavy Čelůstka s Milanem Černým míří do Turecka, za což by Slavia měla zkasírovat podle odhadů čtyřicet až padesát miliónů.

Trenér Petrouš obavy nemá

„Ale kostru mužstva se podařilo udržet. Lukáš Jarolím, Hubáček i třeba Vlček prodloužili smlouvu, i když teď mají horší podmínky. Klubismus však projevili,“ nemá trenér Michal Petrouš obavy, že by přes sáhodlouhý výčet šlo o rány morové.

Trenér Slavie Michal Petrouš.foto: Právo/Petr Horník

„Nezbývá mu, než pracovat s mladými hráči. Na tuto filosofii na jaře přistoupil a teď v ní prostě bude pokračovat,“ pravil den před startem ligy lakonicky ředitel Platil a potvrdil, že ani s Milanem Černým už nemůže slávistický kouč počítat.

„Vyměnili jsme si s tureckým Sivassporem poslední znění transferní smlouvy a teď jeho přestupu vůbec nic nebrání,“ potvrdil.

Petrouš však z odchodů hráčů a změn v kádru hlavu bolavou nemá. Z toho, že jeho svěřenci nevyhráli v přípravě ani jeden zápas, tuplem ne. A to přesto, že Slavii všichni podsouvají, že bude slabší než na jaře.

„To ukáže až liga. Pravdou je, že tři čtyři hráči základní sestavy odešli a nahradit je nebude jednoduché. Záležet bude na nových hráčích, jak se s šancí vypořádají,“ medituje Petrouš, podle něhož je reálné, aby se Slavia pohybovala v tabulce mezi pátou až osmou příčkou.

„Samozřejmě že bychom chtěli hrát o titul, ale až liga ukáže, jaká je realita,“ poznamenává kapitán mužstva Lukáš Jarolím, který při pátečním derby s Bohemians oslaví pětatřicáté narozeniny. Ani jeho nijak neznepokojuje, že mužstvo v přípravě ani jednou nevyhrálo, ba naopak remízy s římským Laziem, Parmou či Bayernem jsou pro něho signálem víc než povzbudivým.

O dvou zkušených posilách se jedná

Novými tvářemi Slavie se stali gólman Kamil Čontofalský vracející se z Řecka a Róbert Cicman přicházející z Košic, ale třeba i Vondáček zapůjčený na hostování z Náchoda a Voráček z Písku, o dalších dvou zkušených akvizicích Pražané jednají.

Miroslav Platil, generální ředitel fotbalové Slaviefoto: Právo/Jan Handrejch

„Vyhlídky jsou slibné, ale jména hráčů prozrazovat nebudu, protože by to nebylo taktické. V současné době není problém získat posily, protože hráčů je na trhu spoustu, jde o to najít prostředky,“ tvrdí Platil a posílá slávistickému národu další dobrou zvěst – rozpočet na novou sezónu pohybující se kolem sto miliónů je z osmdesáti procent zajištěn, finance utržené za Čelůstku a Černého nepůjdou na umoření zbývajících dluhů, ale stanou se jeho součástí.

„Muselo by dojít ke katastrofě, abychom neměli na platy hráčů,“ je si jistý lepšími zítřky Platil.

Reklama

Související témata: