Hlavní obsah

Retro derby boří tradici: Sparta jasným favoritem, Slavia velkým outsiderem

PRAHA

Derby, jaké tady dlouho nebylo. V pondělí večer přitom nepůjde na Letné zdaleka jen o to, že fotbalisté Sparty a Slavie obléknou pro slavnostní nástup k dohrávce 8. kola Gambrinus ligy dresy ve stylu retro. Sparta je totiž tentokrát jasným favoritem a Slavia outsiderem, který nemá co ztratit a může jen překvapit. Utkání začíná v 19:30, přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Josef Kaufman ze Slavie (vlevo) a Léonard Kweuke ze Sparty

Článek

Říká se, že v derby se stírají všechny rozdíly. A že ho favorit nevyhrává. Tentokrát však starým fotbalovým zákonitostem věří před bitvou nesmiřitelných rivalů málokdo. Vždyť Sparta vede ligu bez ztráty bodu, zatímco fotbalisté Slavie se krčí na dvanácté příčce tabulky. Pokud Letenští vyhrají i derby, překonají svůj vlastní rekord Gambrinus ligy a nasbírají osm výher v osmi úvodních duelech soutěže.

„Jsme sice se Spartou na opačných pólech tabulky, ale my na zápas rozhodně nejedeme s poraženeckou náladou,“ ujišťuje trenér sešívaných Michal Petrouš. „Myslíme, že to může být zápas, kdy se všechno otočí. Momentálně nemáme na Spartě co ztratit, takže věřím, že kluci zaberou, odehrajeme kvalitní utkání a přivezeme body,“ vede si kouč svou.

Slávista Lukáš Jarolím v souboji se sparťanem Václavem Kadlecem.foto: Právo/Milan Malíček

Letenští nevděčnou roli akceptují

Pokud se jeho slova naplní, zrodila by se velká senzace. Slavia nevyhrála poslední čtyři ligové zápasy a gól nedala už 256 minut. Poslední čtyři derby skončila výhrou Sparty, která navíc v lize táhne sérii 11 vítězství a 15 zápasů bez porážky...

„Byl by alibismus tvrdit, že nejsme favority,“ uznává letenský první kouč Martin Hašek. Jedním dechem však dodává, že derby je specifické a často končí proti původním předpokladům. „Slavia sice má svoje problémy, ale to je v tuhle chvíli jedno. Pro nás zůstává duel se sešívanými tím nejzásadnějším, který nás v rámci ligy na podzim čeká. A je mi jasné, že soupeř na nás bude dobře připraven,“ varuje Hašek.

Jeho svěřenci ujišťují, že soka jako outsidera neberou. „Podle postavení v tabulce bychom měli vyhrát všechny zápasy, tak to přece brát nelze. Derby o náboj nikdy nepřijde, ani teď ne. A chceme ho samozřejmě vyhrát,“ říká sparťanský kapitán Marek Matějovský.

Gólman Slavie Martin Vaniak zasahuje proti střele Libora Sionka ze Sparty. Vlevo přihlíží Sionkův spoluhráč Václav Kadlec.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Odevzdáme na hřišti všechno, slibují sešívaní

Slavia vyměnila před derby asistenty. Do kabiny se tak po krátké odmlce vrátil velký motivátor Martin Vaniak, který coby gólman zažil poslední velké výhry sešívaných na Letné. „Sparta je někde úplně jinde než my. Kluci by však měli jít na děkovačku s našimi fanoušky s hlavou zvednutou a čistým svědomím, že na trávníku odevzdali všechno,“ nezastírá Vaniak, co vtlouká hráčům do hlavy.

„Říká se, že derby nemá favorita a většinou to tak bývá. Věřím, že to potvrdíme a že odehrajeme slušný zápas s lepším výsledkem než minulou sezónu,“ doufá kapitán Lukáš Jarolím, že jarní výsledek 2:0, o nějž se dvěma trefami postaral Kweuke, se opakovat nebude.

Svojí vírou však jdou červenobílí proti všem. Fotbaloví experti se vzácně shodují, že favorit svou roli potvrdí. A sázkaři podle jejich mínění sází. „Je to až neuvěřitelné, ale zatímco na výhru Sparty jsme do pátku nabrali skoro 30 tisíc tiketů, na vítězství Slavie to bylo jen 500 sázek,“ potvrdil Ladislav Pavlis, vedoucí bookmaker Tipsportu, že derby má tentokrát klasický charakter duelu favorita s outsiderem.

Sparta Praha – Slavia Praha
Dohrávka 8. ligového kola, pondělí 19:30 v Generali Areně, rozhodčí Matějek.
Předpokládané sestavy – Sparta: Švenger - Kušnír, Zápotočný (Brabec), Jarošík, Pamič - Hušbauer - Sionko, Matějovský, Grajciar, Juhar - Kweuke.
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Cicman, Hubáček, Trubila - Frejlach, Petrák, Jarolím, Hloušek - Pospěch, Blažek.

Reklama

Související témata: