Hlavní obsah

Hloupost? Naivita? Obavy o zdraví? Názory na penaltu vyrobenou Sáčkem se různí

Praha

Hloupost? Nebo snad jen instinkt a Sáčkova naivita k tomu? A co takhle obavy domácího Sáčka o zdraví spoluhráče? „Hlavně hráčova hloupost a laciná penalta, kterou nám daroval,“ glosoval kouč Severočechů Pavel Hoftych situaci, která při loučení s ligovým podzimem vyvolala na pražské Letné v duelu čtrnáctého kola mezi Spartou a Libercem (1:1) nejprve údiv a poté dohady. A že jich bylo a bude!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kamso Mara ze Slovanu Liberec oslavuje gól na 1:0 z nařízené penalty

Článek

Po půlhodině totiž zasáhla Peškova bomba domácího gólmana Nitu do obličeje, ten se celý otřesený po míči mířícímu za jeho záda vrhnul a zkrotil ho, jenže pak zůstal ležet nehybně na trávníku. Michal Sáček se nad ním sklonil, a přitom si sáhl na míč, i když hra přerušená nebyla, byť od inkriminovaného momentu už uběhlo patnáct vteřin.

„Obával jsem se, jak na tom je. Bál jsem se o jeho zdraví. Aby třeba neměl zapadlý jazyk," hájil se Sáček před hlavním sudím Emanuelem Markem.

Zbytečně. S obhajobou neuspěl, takže následovala penalta. „Asi oprávněně, protože pravidla mluví jasně. Byla to moje chyba, která mě štve," uznával sparťanský provinilec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kamso Mara ze Slovanu Liberec proměňuje nařízenou penaltu

„Těžko mu mohu něco vyčítat, i když jeho reakce neodpovídala pravidlům. Ale jestliže leží brankář bezvládně na zemi, měl by rozhodčí pískat a hru přerušit," bral svého svěřence v ochranu domácí trenér Václav Kotal i přesto, že guinejský legionář Mara pokutový kop suverénně proměnil, takže Severočeši šli na Letné do vedení.

„Čistě pravidlově byl pokutový kop ve prospěch hostujícího týmu nařízen správně, protože domácí hráč č. 16 se v nepřerušené hře dotkl míče ve vlastním pokutovém území rukou. V duchu hry však situace byla posouzena necitlivě. Rozhodčí měl rychleji zkontrolovat stav otřeseného brankáře a vzápětí hru přerušit," hodnotil předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš inkriminovaný moment, o němž se bude určitě ještě dlouho debatovat.

„Po lidské stránce rozhořčení Sparty chápu, ale bylo na jejích hráčích, aby situaci vyřešili jinak, než aby sahali na míč. Mohli ho přece zakopnout do zámezí," namítal hostující trenér Hoftych.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych během utkání 4. předkola Evropské ligy s APOEL FC

„Každopádně to byl paradox. Místo abychom vedli, jsme během pár minut prohrávali. Bylo to podobné jako v derby se Slavií, kdy jsme záhy po neproměněné penaltě také inkasovali. V zápase, kdy je první gól nesmírně důležitý a většinou ho rozhoduje," povzdechl si domácí trenér Václav Kotal v narážce na pokutový kop nařízený v úterním podvečeru za přispění videa, který krátce před tím ještě za bezbrankového stavu brankář Nguyen Dočkalovi zneškodnil.

Mimochodem, šlo už o třetí neproměněnou penaltu že čtyř, které Sparta na podzim kopala.

Však také za to zaplatila. Po změně stran sice zásluhou nejlepšího střelce ligového podzimu Juliše vyrovnala, ale na víc se už nezmohla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha penaltu neproměnil

„Remíza odpovídá průběhu zápasu, i když vyrovnávací gól jsme inkasovali hodně hloupě. Zaspala obrana, zaspal i brankář. Není přece možné, aby nechali Juliše v šestnáctce samotného. I tak je to pro nás ale dobrý bod. Jako pokaždé ze Sparty," kvitoval remízu liberecký trenér Hoftych, zatímco Sparta z ní byla zákonitě rozladěná.

„Chtěli jsme vyhrát, takže cíl jsme nesplnili," přiznával Sáček poté, co jeho tým přišel v neúplné podzimní tabulce o druhou příčku, neboť Jablonec po importu tří bodů z Hané Spartu předstihl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: