Hlavní obsah

Slavia - Opava 4:0I v deseti slávistická kanonáda a vyrovnaný ligový rekord k tomu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Kuchta 1 : 0
53. Stanciu 2 : 0
64. Holeš 3 : 0
78. Oscar 4 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Sice sedmdesát minut jen v deseti, a navíc samozřejmě poznamenána čtvrteční pohárovou odvetou Evropské ligy s Rangers a vším, co se kolem ní dělo, přesto Slavia v utkání 24. ligového kola porazila Opavu, dohrávající rovněž jen v početním oslabení, nakonec hladce 4:0. Byl to už její šestatřicátý zápas v nejvyšší soutěži bez prohry, čímž vyrovnala vlastní rekord. Autor jedné z branek Kuchta se navíc dvanáctou trefou osamostatnil v žebříčku ligových kanonýrů. Obhájce titulu tak má v tabulce náskok 16 bodů před druhou Spartou, která má ovšem dva odložené zápasy k dobru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kuchta se postaral o úvodní branku utkání

Článek

Jako by si Slavia neprožila problémů, nervů a stresu v uplynulých třech dnech málo. Jako by nestačilo, co si prožila v Glasgowě i poté.

Ligová partie s opavským outsiderem ještě ani nestačila nabrat patřičné grády a Pražanům vyvstal problém další. Po dvaceti minutách přišli o Simu a dál pokračovali jen v deseti. Senegalský mladík vyfasoval po střetu s gólmanem Slezanů Digaňou mimo opavskou šestnáctku nejprve jen žlutou kartu, ale když sudí Cieslar prostudoval video, zaměnil ji za červenou.

Pražany, v jejichž základní sestavě došlo v porovnání se čtvrteční osmifinálovou odvetou proti Rangers hned k šesti změnám, vyloučení Simy pochopitelně zaskočilo. Zvlášť když Opava působila sebevědomě, hrála aktivně a v Edenu vůbec nepřipomínala tým, který se celé jaro trápí.

Dokonce i osmnáctiletého brankáře Pražanů Vágnera, jenž samozřejmě musel nastoupit místo zraněného Koláře, několikrát vyzkoušela. V nastaveném čase první půle však domácím přebohatě vrátila početní výhodu, k níž po dvaceti minutách přišla.

První kiks spoluhráčů ještě Digaňa zachránil, neboť střelu Van Burena lapil, ve čtvrté minutě nastavení ani on neměl nárok. Ránu Stanciua sice vyrazil, ale Kuchta se dral za míčem tak vehementně, že toho už nezastavil. Slávistický střelec sice zakopl a upadl, ale balon i tak procpal do sítě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Slavie Praha střílí vedoucí gól, zabránit se mu snaží Jan Žídek z Opavy

Pro hosty tvrdé k.o. Však je také poznamenalo. Kulhánkova hloupost ještě víc. Sparťanský záložník, kterého trenér Kováč zlákal k hostování v Opavě, totiž podcenil běžecký souboj s Kuchtou, a když ho v šestnáctce chtěl zastavit, musel si vypomoci faulem. Po druhé žluté kartě šel i on ze hřiště, nařízenou penaltu Stanciu proměnil a zápas tak dostal předpokládanou režii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Opavy inkasuje branku z pokutového kopu

Pak bylo jen otázkou, kolik gólů Slavia svému soupeři na cestě za výhrou nastřílí. Zůstalo jen u dvou, takže podobná půltuctová kanonáda jako na podzim ve Slezsku se v Edenu nekonala, byly to však trefy parádní.

Jak Holešova, jemuž naservíroval Van Buren gól na stříbrném podnosu, tak Oscarova. Trpišovského tým tak natáhl ligovou sérii na 36 utkání bez prohry, čímž vyrovnal vlastní rekord.

Slavia Praha - SFC Opava 4:0 (1:0)
Branky: 45.+4 Kuchta, 53. Stanciu z penalty, 64. Holeš, 78. Oscar. Rozhodčí: Cieslar - Hrabovský, Mokrusch - Zelinka (video). ČK: 22. Sima - 51. Kulhánek. ŽK: Oscar, Hilál - Kulhánek, Čvančara, Řezníček, Hrabina, Žídek.
Slavia: Vágner - Masopust, Kúdela (81. Deli), Zima, Bořil - Holeš - Van Buren (68. Tecl), Stanciu (68. Lingr), Provod (81. Hilál), Sima - Kuchta (58. Oscar). Trenér: Trpišovský.
Opava: Digaňa - Didiba, Kulhánek, Žídek - Hrabina, Řezníček (46. Rataj), Nešický (66. Večerka), Tiéhi, Helešic - Holík (66. Kania), Čvančara (66. Mondek). Trenér: Skácel.

Reklama

Související témata: