Hlavní obsah

Sparta se rozjela, sešívaní jsou přesto v derby mírným favoritem, věří jim většina sázkařů

Domácí zápas jara. Lídr fotbalové Fortuna ligy Slavia v neděli hostí ve velkém pražském derby odvěkého rivala Spartu. Letenským se od příchodu trenéra Pavla Vrby velmi daří. Minulý týden deklasovali v lize 7:2 Teplice a ve středu porazili ve čtvrtfinále poháru Jablonec. Slavia si sice nedokázala poradit s Brnem, ve čtvrtek ale zvládla náročný souboj s Arsenalem ve čtvrtfinále Evropské ligy. Z utkání na Emirates Stadium si sešívaní do odvety odvezli slibný výsledek 1:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš ze Slavie Praha a Bořek Dočkal ze Sparty Praha během prosincového derby.

Článek

Po delší době se zdá, že fráze, že derby nemá favorita, by mohla dostát svého naplnění. V bitvě o titul vládců Prahy mají každopádně přece jen o trochu větší důvěru domácí, na které se sází v kurzu 2,10:1. Na výhru Letenských si lze vsadit v kurzu 3,70:1 a na remízu 3,45:1.

Jasnějšího favorita nenašli ani samotní sázkaři, i když i oni se přiklánějí na stranu týmu kouče Trpišovského. Na výhru Slavie je podáno u domácích kanceláří okolo 60 % vkladů, na remízu 5 % a na úspěch Sparty připadá zbývajících 35 % vkladů.

Domácí dál trápí složení defenzivní řady. Proti Arsenalu musel na pozici stopera vedle Zimy nastoupit Holeš, který ale utkání zvládl se ctí a v závěru zápasu se navíc gólově prosadil. K duelu v Londýně nakonec nastoupil i gólman Kolář, je tedy velmi pravděpodobné, že bude hájit bránu Slavie i v derby. Ani Sparta ale není kompletní, když na postu stopera postrádá Hancka, v útoku zase Juliše i Kozáka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Lingr ze Slavie Praha a Michal Trávník ze Sparty Praha během derby.

Emoce ubere i nepřítomnost diváků

„Derby je pro Slavii jednoznačně na druhé koleji. Má za sebou těžký zápas s Arsenalem a příští týden ji čeká ještě náročnější bitva o postup, který by znamenal jeden z největších úspěchů v historii klubu. Derby tak proběhne v přece jen přátelštější atmosféře, než tomu bývá. Emoce ubere i nepřítomnost diváků," očekává Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

„Sparta zažívá pod trenérem Vrbou velmi vydařené období. Od jeho nástupu ještě neprohrála a v posledních zápasech je i gólově velmi produktivní, což je velké novum. Proti tomu sešívaní jsou dál suverénní a nic na tom nemění ani dílčí zaváhání s Brnem. Týmu jistě dodala další sebevědomí remíza 1:1 z úvodního utkání s Arsenalem, je ale otázkou, do jaké míry se na výkonu domácích podepíše hodně náročný program," říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Není nic příjemného mít masku, ale během zápasu jsem to nevnímal, říká Ondřej KolářVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Do derby vstoupí ve výrazně lepší pozicí Slavia, která má na soupeře náskok čtrnáct bodů. Pro Spartu bude nedělní zápas mimořádně důležitý, Slavia se teď soustředí na postup do semifinále Evropské ligy a uvidíme, co trenér Trpišovský udělá se sestavou," přidává se Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Remíza by nebyla velkým překvapením

V posledním vzájemném zápase v prosinci zvítězila Slavia na Letné 3:0. Dva góly tehdy zaznamenal Sima, jemuž pro nedělní duel hrozila absence, nicméně Slavia uspěla s odvoláním. Senegalec tak bude dál představovat velkou hrozbu pro hostující obranu.

„Slavia každopádně nenechala Spartu na svém hřišti vyhrát od roku 2014, i proto je v utkání mírným favoritem. Případná remíza by ale nebyla až tak velkým překvapením," avizuje Hanák.

Tomáš Holeš nastoupil poprvé na stoperu. Klobouk dolů, pěli na něj ódy spoluhráčiVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„V lize má Slavia pořád luxusní náskok, což dokazuje, že kurz na její vítězství v nabídce ani není a kurz na ligový triumf Sparty je 46:1. Sešívaní nejspíš budou šetřit některé opory a v neděli se oba kluby nakonec spokojí s remízou," přidává se Urbanec.

Na Slavii už padá únava hráčů z kolotoče zápasů a před sebou má ještě čtvrteční boj o postup s Arsenalem. „Většina sázkařů má ale za to, že Sparta na svého soka momentálně nemá a favorizuje Slavii. Hodně se sází také na Slavii s handicapem -1,0 v kurzu 3,88 nebo na výsledek zápasu bez remízy Slavia Praha 1,74. Podle bookmakerů a sázkařů padnou v zápasu alespoň dva góly, čemuž sázkoví experti připsali kurz 1,30," shrnuje Světlíková.

Reklama

Související témata: