Hlavní obsah

I Oscar se smál, když ho trenér přirovnával k Marcelovi. Teď v něm má Slavia alternativu za kapitána

Před rokem se fotbalisté Slavie marně pokoušeli o postup do základní skupiny Ligy mistrů s kapitánem v sestavě, letos začnou cestu za svým snem bez něho. Jan Bořil se v úvodní kvalifikační fázi nevešel trenérům na soupisku. „Z reprezentace se vrátil se zdravotními problémy a měl doporučenou dlouhou pauzu. Začal ovšem trénovat a vrátil se zase do stavu, v jakém byl po návratu z evropského šampionátu,“ vysvětluje Jindřich Trpišovský, proč do duelů 3. kvalifikačního kola Champions League s budapešťským Ferencvárosem vyrukují sešívaní bez svého kapitána.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petar Musa ze Slavie Praha a Oscar Dorley oslavují gól na 3:0.

Článek

Trenér však zoufat nemusí, protože adekvátní alternativu za Bořila si už s předstihem připravil. Nebo spíš do role krajního beka převychoval třiadvacetiletého liberijského legionáře Oscara, kterého si před půldruhým rokem vyhlédl v Liberci.

Ze záložníka prostě udělal obránce.

„Sám nevěřil, že by mohl na kraji obrany kopat. A když jsem mu říkal, že mi připomíná Marcela z madridského Realu a Daviese z mnichovského Bayernu, smál se tomu. A všichni s ním. Já ho tam viděl ale od začátku," prozrazuje slávistický trenér, že si dost lámal hlavu s tím, jak najít pro Oscara uplatnění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Z Oscara se stal ve Slavii nakonec krajní obránce.

„Hrával uprostřed středové řady, jenže v konkurenci, která u nás panuje a při stylu hry, který preferujeme, neměl šanci prosadit se do sestavy. Špatně se orientoval, limitovalo ho, že hraje jen jednou nohou. Proto jsme ho zkoušeli při trénincích na křídle. Mysleli jsme, že tam najde uplatnění, ale také to nebylo ono. Nakonec jsem přišel s tím, že ho naučíme bránit a uděláme z něho obránce," popisuje Trpišovský peripetie, jimiž si Oscar Dorley v Edenu prošel.

„Není ovšem jednoduché, aby se hráč přivyklý na střed hřiště přeorientoval na krajního obránce. Ale Oscar je hrozně učenlivý a chytrý. Nejdřív se mému přirovnání k Marcelovi a Daviesovi smál, pak si ale sám nechal stáhnout videa se zápasy těchto hráčů a díval se na ně," dokumentuje, jak přeškolování Oscara probíhalo.

A proběhlo zdárně, o čemž přesvědčoval liberijský legionář už v loňské sezoně. „Ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu uhlídal třeba Saka, což se povedlo málokomu. A podzim začal také špičkově. Ve Zlíně stejně jako v Teplicích. Hraje účelně, ale přitom líbivě, i zdánlivě těžké situace jsou pro něho jednoduché, s míčem u nohy je to v jeho podání tanec," chválí Trpišovský svého svěřence, který se stal obráncem z nouze.

„A ty centry, které posílá. Fantazie, jaké přihrávky na první a druhý gól mi naservíroval," byl po ligovém zápase v Teplicích z Oscarových přihrávek v sedmém nebi Ivan Schranz, autor slávistického hattricku. Po ligovém prologu ve Zlíně mohl mluvit střelec jediné slávistické branky Jan Kuchta stejně, protože i jemu vítěznou trefu nachystal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Oscar Dorley.

„Teď ještě potřebujeme, aby se on sám častěji dostával do soupeřovy šestnáctky, víc střílel a dával góly, kterých má na kontě málo. Už teď se dere mezi nejlepší krajní obránce v naší lize a až přidá i branky, bude mezi ně patřit," ví Trpišovský, že proměna Oscara se vydařila, ale zároveň vědom si toho, že může být ještě lepší.

Třeba ale jeho apely učenlivý liberijský svěřenec vyslyší právě v konfrontacích s Ferencvárosem představujících pro Slavii první z vrcholů letošního podzimu.

Reklama