Hlavní obsah

Po Spartě už nebude nic, Sionko ukončil profesionální kariéru

Fotbalový internacionál Libor Sionko uzavřel profesionální kariéru. Ofenzivní záložník, jemuž koncem června vypršela smlouva ve Spartě Praha, pověsil kopačky na hřebík, přestože měl v průběhu léta několik nabídek na prodloužení kariéry. Žádná z nich ale nebyla pro úspěšného fotbalistu natolik lákavá, aby ještě jednou změnil dres.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Libor Sionko oslavuje svůj gól proti Bohemians 1905.

Článek

„Po odchodu ze Sparty jsem zvažoval, zda ještě setrvat v kolotoči profesionálního sportu, ale nakonec jsem se rozhodl, že je nejlepší chvíle na oznámení konce. Prožil jsem zajímavou kariéru, hrál ve třech zahraničních ligových soutěžích, zažil atmosféru olympiády, mistrovství světa i Evropy, mám na co vzpomínat. Čas ale nelze zastavit, teď se budu věnovat především rodině," prohlásil pětatřicetiletý fotbalista.

„Celou kariéru jsme byli na cestách, už jsem nechtěl nikde kočovat a dojíždět za rodinou, která mě nyní i díky zaměstnání manželky potřebuje více doma," vysvětlil Sionko, proč padly některé nabídky z mimopražských klubů.

Přestupní období však končí v České republice 22. září, a tak není definitivně vyloučeno, že by nějaká nabídka ještě Libora mohla oslovit. „V současné chvíli to ale nepovažuji za pravděpodobné, to by se musela objevit zcela neočekávaná a výjimečná nabídka, která by mi mohla prodloužit fotbalový život. Musel bych mít pocit, že se budu ještě fotbalem bavit," nechává si záložník otevřená zadní vrátka k návratu.

Takřka celá Sionkova kariéra byla spojena se společností Sport Invest International, v níž patřil k váženým klientům. „S Liborem byla vždy výborná komunikace a spolupráce také proto, že patřil mezi nejspolehlivější české fotbalové profesionály v pravém slova smyslu. Prošel řadou výborných klubů a sesbíral mistrovské tituly v několika zemích, vždy byl považován za nekonfliktního hráče," připomněl předseda představenstva SII Viktor Kolář, že Sionko si získal příznivce doma i v zahraničí svojí hrou, ale také vystupováním mimo hřiště.

Tituly sbíral doma i venku

Ne nadarmo byl považován za oblíbence sparťanských fanoušků, kteří velmi pozitivně přijali, že se za zahraničního angažmá vrátil do klubu, který mu podle jeho slov nejvíce přirostl k srdci.

S fotbalem sice Libor začínal v Ostravě, ovšem nejvíce byl spojován právě s rudým sparťanským dresem, v kterém kariéru ve velkém fotbalu letos na jaře zakončil. V zahraničí působil v Rakousku (GAK Graz, Austria Vídeň), Skotsku (Glasgow Rangers) a Dánsku (FC Kodaň), do Sparty se vrátil naposledy před dvěma lety.

Se Spartou získal čtyři tituly mistra republiky, mistrem země se však stal také v Rakousku (s GAK i Austrií) a Dánsku, ve všech třech zemích se mu podařilo vyhrát také národní pohár. V zahraničních ligových soutěžích odehrál celkem 149 utkání (19 gólů), dalších 203 (44) odehrál v české nejvyšší soutěži.

V reprezentačním áčku eviduje 41 utkání, vstřelil 8 branek; ve všech reprezentačních výběrech ale nastoupil celkem k 77 zápasům. Na mistrovství Evropy jedenadvacítek v roce 2000 byl členem stříbrného mužstva, na EURU dospělých před čtyřmi lety byl označen nejlepším hráčem českého výběru, který však ukončil svoje účinkování v základní skupině. Jeho posledním reprezentačním zápasem byl přípravný duel, v němž Češi před dvěma lety vyhráli 4:2 v Hartfordu nad USA.

Reklama