Hlavní obsah

Delegáti vyslyšeli volání šéfa. A za pokřik „Pelta je č...k!“ přerušili v Edenu zápas

Praha

Jako by nadávky fanoušků Slavie tušil předem. Šéf českého i jabloneckého fotbalu Miroslav Pelta vyzval během dopoledního semináře delegáty, aby v případě nepravosti v hledištích byli nekompromisní. A hned večer se jeho nový výnos v Edenu uplatnil. Když fanoušci Slavie začali skandovat „Pelta je č...k!“, rozhodčí Miroslav Zelinka zápas s Jabloncem (0:0) na minutu a půl přerušil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha během utkání 23. kola Gambrinus ligy s transparentem "Pelta ven".

Článek
Fotogalerie

Delegáti zápasů dostali od vedení Fotbalové asociace ČR jasný pokyn. V případě násilí na stadiónech, při výhružných či vulgárních projevech fanoušků nemají váhat přerušovat ligové zápasy a v krajních případech je i předčasně ukončovat. Předseda Miroslav Pelta společně s předsedkyní komise rozhodčích Dagmar Damkovou tak delegátům na semináři tlumočili rozhodnutí, které na svém zasedání minulý týden schválil výkonný výbor.

O pár hodin později se nový výnos naplnil. „Pelta ven!" ještě prošlo. „Pelta je č...k!" už ne. Když se výzva hlasatele minula účinkem, rozhodčí Miroslav Zelinka ve 33. minutě zápas na pokyn delegáta utkání přerušil.

„Pauzu jsem vůbec neregistroval. Během ní jsem řešil s hráči, jak reagovat na přeskupení sestavy Slavie. Ale pokud je to nové pravidlo, mělo by se podle mě uplatňovat, ať se týká kohokoliv," řekl Roman Skuhravý, trenér Jablonce.

Jasný postup proti excesům v hledištích

„Přerušení mi přišlo docela dlouhé, chvíli se tam stálo. Ale když je to pravidlo dané, nedá se s tím nic dělat. Musejí s tím počítat oba týmy. Musí se pak hrát dál," líčil slávistický záložník Jaromír Zmrhal.

Tribuny pak zůstaly u skandování „Pelta ven!", takže k dalšímu přerušení nedošlo.

Vedení FAČR vyhlásilo nekompromisní postup proti třem typům excesů v hledištích: všeobecnému násilí, výhrůžným či morbidním pokřikům a transparentům a také použití nebezpečné pyrotechniky a dýmovnic.

„Delegáti dostali jasná doporučení, v jakých případech zápasy přerušit a vyčkat na uklidnění situace, a kdy už jasně doporučit ukončení utkání. Nemůžeme pořád couvat a čekat na opravdovou tragédii, jednou rázné řešení musí přijít," poukázala Damková.

Reklama

Související témata: