Hlavní obsah

Špitova stovka vychytaných nul vzbudila v lize uznání a respekt

Stá vychytaná nula v podání Michala Špita byla nejčastějším tématem na jabloneckém stadiónu Na Střelnici po zápase s Jihlavou. „Víme, že Míša na ni čekal dlouho a moc mu ji přeji. Byli jsme spolu ve Spartě, je to výborný gólman i parťák,“ řekl na adresu kolegy jihlavský brankář Jaromír Blažek, který sledoval utkání z lavičky náhradníků.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Jablonce Michal Špit se raduje ze stého zápasu bez inkasovaného gólu.

Článek

Blažek dovede ocenit, jak je těžké prokazovat dlouhodobě kvalitní výkonnost. Sám má na svém kontě 164 ligových utkání s čistým kontem. „Stovka je mezníkem, pak už jsem to ani nepočítal, ale každé posunutí brankářské bilance stojí dřinu. Věřím tomu, že Míša Špit může přidávat další nuly, pokud bude zdravotně v pořádku," tvrdil Blažek.

Jihlavský trenér Petr Rada zažil Špita jako svěřence právě v Jablonci. Takže mu také náleží určitý podíl na gólmanově statistice. „Přál jsem mu stovku už dřív, protože k ní měl blízko už na podzim. Obdivuji, že je v lize řadu let a kam to až dotáhl v dlouhé kariéře. Zaslouží si uznání a respekt za poctivost a oddanost fotbalu i klubu. Na druhou stranu je pro Jihlavu nepříjemné, že svůj historický zápas odchytal zrovna proti nám, ale tak to někdy chodí," přemítal Rada.

Nadšení na Špitovým počinem ovládlo jabloneckou kabinu. „Jsme rádi i za něj, že mu to konečně vyšlo. Slyšel jsem, že naši fanoušci měli pro něj připravený oslavný transparent už před osmi měsíci, kdy mu chyběla jediná nula. Takže teď je asi hodně zašedlý, ale to nevadí," usmíval se záložník Tomáš Čížek, který je 39letému Špitovi ve svých 36 letech z jabloneckých hráčů věkově nejblíže.

Trenér Roman Skuhravý povede Jablonec ještě ve čtyřech jarních ligových zápasech, poté u týmu skončí. „Doufám, že Michal Špit nakročí do druhé stovky ještě za mého působení u týmu. Určitě mu k tomu pomohou i spoluhráči. Budu mu přát úspěchy i v příští sezóně pod novým trenérem. Nevím, jaká bude jeho brankářská pozice, ale jak ho znám, jistě se nesmíří s případnou rolí dvojky a udělá maximum, aby co nejvíc chytal," řekl brzy se loučící jablonecký kouč.

O tom, že se klub chystá na příchod nového trenérského realizačního týmu, svědčí i fakt, že zápas s Jihlavou ve VIP prostorech sledoval i Jiří Chytrý, který se má stát asistentem nastupujícího jabloneckého trenéra Jaroslava Šilhavého. Oba ještě před třemi týdny společně působili v Liberci.

Reklama

Související témata: