Hlavní obsah

Přes trenérova syna bylo těžké se prosadit, tvrdil Táborský po angažmá v Baku

Josef PešoutPrávo

Po půl roce stráveném v Ázerbajdžánu je fotbalista Ivo Táborský zpátky v Česku. Zahájil letní přípravu s týmem Teplic, za které nastupoval loni na podzim. „Doufám, že existuje oboustranný zájem a že se domluvíme i na novém kontraktu,“ řekl Táborský po prvním tréninku s mužstvem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivo Táborský (vlevo) v teplickém dresu.

Článek

Jak se zrodil váš současný návrat do teplického klubu?

Byl jsem jako divák na jarním duelu Teplic s Baníkem Ostrava. Šel jsem pozdravit kluky a před utkáním jsem krátce hovořil i s trenérem Ščasným. Moc jsme se ale nebavili, protože měl starosti se zápasem. Ale pak mi v týdnu volal a dohodli jsme se, že tady začnu přípravu. Chtěl jsem do Teplic a věřím, že se ředitel klubu pan Hrdlička domluví s mým agentem panem Paskou. Mým přáním je být v Teplicích.

Jak jste si počínal v Interu Baku?

Poslední měsíc a půl jsem skoro vůbec nehrál. Naskakoval jsem jen po chvilkách, třeba na třicet minut. Hráli jsme systémem 5-4-1 na jednoho útočníka. A tím byl trenérův syn. Měl přednost, takovou situaci jsem předtím nezažil. Ale kdybych dával góly, tak si o místo asi řeknu. V týmu bylo hodně cizinců, například tři Španělé a dva Francouzi. I od nich se dalo přiučit. Jsou to výborní hráči a hračičkové. Skončili jsme druzí v tabulce. Nakonec jsem si odvezl smíšené pocity. Život tam je fajn, město je krásné. A finanční stránka také o něčem jiném. Seženete tam úplně všechno. Zaujala mě i nulová kriminalita. Všiml jsem si, že se staví nové stadióny, hotely, domy, jelikož v roce 2015 se v Baku konají velké sportovní hry.

Máte nějaké nevšední zážitky?

Na jeden zápas jsme jeli dvanáct hodin vlakem. A neexistují tam přechody pro chodce. Překvapilo mě, že lidi na fotbal nechodí, i když je vstup na zápasy zadarmo. Nemají o fotbal zájem. V Baku je pět prvoligových klubů, přesto se návštěvy pohybují kolem pětistovky diváků.

Co dorozumívání?

V běžném životě se mluví rusky. Trenér s námi takhle komunikoval, ale ve fotbalovém prostředí se často hovoří i anglicky. Po této stránce nebyl problém, dorozuměl jsem se už i v ruštině.

S jakým předsevzetím jste se vrhnul do teplické přípravy?

Chci dokázat, že mám na to, abych se prosadil. A byl postupně třeba i lídrem mužstva. Toužím pravidelně hrát, radovat se z vítězství a ne jen sedět na lavičce.

Reklama

Související témata: