Hlavní obsah

Plzeň, Sparta? Počkat, králem podzimu přece může být i Peltův Jablonec

Praha

Všechno nakonec může být jinak. Překvapivý scénář přitom není žádné sci-fi. Stačilo by jen, aby Jihlava po Plzni zastavila také Spartu a Baumit v přímém souboji zdolal Viktorii. Pak by se králem podzimu ve fotbalové Synot lize nestal nikdo ze dvou největších favoritů na mistrovský titul, ale ambiciózní Jablonec šéfovaný prvním mužem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zápas Plzně se Spartou provázely erupce emocí. A když se dva perou, může se smát třetí...

Článek

Plzeň si mohla titul podzimního půlmistra uhrát úplně v klidu. V předminulém kole hladce porazila Spartu a šla do čtyřbodového trháku. Jenže Viktoria v neděli prohrála v Jihlavě a její konkurenti nezaváhali, takže čelo tabulky je našlapané v jednobodových rozestupech. Znovu se předehrává jeden zápas z jarního programu, jaká je tedy situace ligových lídrů dvě kola před koncem podzimu?

1. Plzeň 32 bodů, skóre 29:10

Duel na Vysočině podcenila a porážkou zdevalvovala velkou výhru nad Spartou. Sestavu však má stabilizovanou, výběr hráčů momentálně ze všech největší. Z klíčových opor dlouhodobě chybějí Čišovský a Chramosta. Špatnou zprávou ovšem je čerstvé zranění klíčového muže obrany Davida Limberského, který má podezření na poranění vazů a na podzim už si nezahraje.

„Prohráli jsme, ale pořád jsme první. Vyhráli jsme před tímto zápasem šestkrát po sobě a vítězit nelze stále, muselo to taky přijít. Aspoň bod jsme z Jihlavy měli odvézt. Všechno ovšem nebylo jen špatně. Dokázali jsme se po inkasovaných gólech zmobilizovat, trefit břevno, lítalo to tam. Určitě nepanikaříme," ujišťuje před finišem trenér Miroslav Koubek.

Zbývající program: 15. Plzeň - Bohemians, 16. Jablonec - Plzeň

Absence: Limberský (do konce podzimu), Čišovský, Chrien (oba rekonvalescence), Chramosta (zranění)

Disciplinární ohrožení: Procházka, Řezník (oba 3 ŽK)

2. Sparta 31 bodů, skóre 20:7

Velkým soupeřem navíc je pro ni náročný program. Na Slovácku rozšířil početnou marodku Vácha, chytat nemohl ani zraněný Bičík. Před zápasem s Budějovicemi budou její reprezentanti nasazeni do kvalifikační bitvy s Islandem, do Jihlavy zase přijede jen tři dny po klíčovém duelu Evropské ligy s Neapolí. Místo toho, aby se jí hráči uzdravovali, hrozí další zranění.

„Informace z Jihlavy, která porazila Plzeň, zásadně umocnila naše vítězství na Slovácku. Byli jsme totiž před utkáním ještě pod tlakem sobotního vítězství Jablonce, který se dostal na druhé místo. V koutku duše jsem věřil, že Jihlava může Plzeň potrápit," raduje se kouč Vítězslav Lavička, že jeho tým je po týdnu Viktorii zase na dostřel.

Zbývající program: 15. Sparta - Budějovice, 16. Jihlava - Sparta

Absence: Vácha (zranil se do konce podzimu), Bičík, Breznaník, Hušbauer, Nešpor (všichni zranění)

Disciplinární ohrožení: Hušbauer, Kadeřábek, Costa (všichni 3 ŽK)

3. Jablonec 30 bodů, skóre 27:11

Třetí vzadu živí svoji šanci. Baumit osm kol po sobě neprohrál, v posledních šesti zápasech ztratil jen 2 body za remízu na Slavii. Nově složená defenziva se sehrála a neinkasuje, mužstvo tak dokáže brát tři body i za jediný vstřelený gól. Jeho duel s Plzní je úplně posledním zápasem podzimu - a bude to dokonalé finále.

„Na tabulku se nám dívá moc pěkně zvlášť poté, co už máme za sebou další důležitý souboj s Mladou Boleslaví. Je příjemné být takhle vysoko. A hlavně si vážíme narůstajícího náskoku před čtvrtým místem. Snad mohu směle říci, že se přibližujeme vytčenému cíli, kterým je pohárová Evropa," libuje si trenér Jaroslav Šilhavý.

Zbývající program: 15. Ostrava - Jablonec, 16. Jablonec - Plzeň

Absence: M. Hubník, Beneš, Fantiš (všichni zranění)

Disciplinární ohrožení: Rossi (3 ŽK)

Který tým povede po podzimní části Synot ligu?
FC Viktoria Plzeň
41,5 %
AC Sparta Praha
45,4 %
FK Baumit Jablonec
13,1 %
Celkem hlasovalo 4521 čtenářů.

Reklama