Hlavní obsah

Příbramská radnice sebrala sportu dvanáct miliónů, fotbalové akademii hrozí zánik

Příbram

Pořádnou ránu dostal od radnice příbramský sport. Z loňských 25 miliónů korun nové zastupitelstvo, v němž vládne Hnutí ANO v čele se starostou Jindřichem Vařekou, seškrtalo rozpočet na 12,6 miliónu korun. Pro většinu místních sportovních klubů, počínaje prvoligovými fotbalisty a konče extraligovými volejbalisty, to znamená výrazné omezení práce s mládeží, na kterou finanční prostředky od města byly směrovány.

Foto: www.fkpribram.cz

Prezident fotbalové Příbrami Jaroslav Starka (vlevo) a generální manažer klubu Petr Větrovský.

Článek

„Pro některé sportovní kluby to může znamenat i likvidaci práce s mládeží. Bohužel se to drasticky dotýká i první fotbalové akademie v Česku, kterou jsme loni otevřeli při 1. FK Příbram. Pokud zastupitelstvo tyto škrty schválí, budeme muset propustit několik trenérů a výrazně snížit počet žáčků i dorostenců v akademii. Při tom naše celky hrají ve svých kategoriích o tituly. Nevidím moc šancí situaci zvrátit, protože zastánci škrtů mají v zastupitelstvu většinu,“ konstatoval funkcionář 1. FK Příbram a zastupitel za ČSSD Petr Větrovský.

Starosta Vařeka na kontakt prostřednictvím sms ani e-mailu nereagoval. Důvodem škrtů je nedostatek financí v městské pokladně. Na druhou stranu kultura dostane přidáno z 38 na 41 miliónu korun. Při tom právě fotbal a sport jako takový se kvalitní prací s mládeží i osvětou podílel na výrazném snížení kriminality v Příbrami, která se týkala hodně mládeže.

Od Litavky až do Ajaxu

Příbram se stala za poslední roky výraznou baštou výchovy fotbalových talentů. Fotbalové talenty míří od říčky Litavky i do zemí, kde fungují už desítky let celosvětově uznávané akademie, jako je například ta amsterdamská. Sedmnáctiletý útočník Václav Černý podepsal v lednu profesionální smlouvu v Ajaxu Amsterdam, s jehož prvním týmem se připravuje. Další útočník a příbramský odchovanec, devatenáctiletý Dominik Mašek, je v kádru bundesligového Hamburku. Právě on je zapsán v historii české nejvyšší soutěže jako nejmladší hráč historie, který v ní nastoupil. Bylo mu 15 let a 322 dnů.

V současném kádru prvoligového celku má kouč a zároveň šéftrenér akademie Pavel Tobiáš má hned pět mladíků z klubové líhně. Jan Suchan nebo Aleš Matějů patří dokonce do užšího kádru. Matějů sbíral zkušenosti v akademii PSV Eindhoven. V mládežnických reprezentacích jsou i další.

„Když budeme muset seškrtat rozpočet akademie, zákonitě ubyde šance pracovat s větším počtem dětí a zúží se tak i výběr talentů. Co bude s mladými, kteří budou muset odejít, a jestli nějakým způsobem zůstanou u sportu, nebo obrazně řečeno na ulici, je ve hvězdách. V každém případě přijdeme o kvalitní trenéry, nebude možné posílat je, ale ani talentované kluky, na stáže do předních klubů, jako tomu bylo dosud,“ dodal Větrovský.

Reklama