Hlavní obsah

Matějovský se vrací na trávník, kde léta hrál a na němž se i oženil. Nejdříve na hostování, za rok i na přestup

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Osm let se toulal světem, nyní se Marek Matějovský vrací tam, kde jeho kariéra začala a kde se dokonce na fotbalovém trávníku oženil. Z pražské Sparty zamířil do své Mladé Boleslavi nejprve na hostování do konce sezóny, poté bude v klubu dál působit další rok do 30. června 2018 jako jeho hráč. „A pak je zde ještě třetí rovina - Markova budoucnost v Mladé Boleslavi. I o ní jsme se už bavili a dohodli se, že čas ukáže, jaká práce by mu vyhovovala nejvíc,“ prozrazoval prezident fotbalové Mladé Boleslavi Josef Dufek při podpisu smlouvy, že s Matějovským počítá i poté, až skončí s aktivní kariérou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Marek Matějovský se stal novou posilou kádru fotbalového klubu Mladá Boleslav.

Článek

Jen pár hodin před koncem přestupního období se zrodilo angažmá, o němž se sice dlouho spekulovalo, ale jehož realizace se vlekla. V minulosti, stejně jako během letošních prázdnin.

Přece slíbil, že se vrátí

„Ve finále se ale všechno seběhlo rychle. Sparta mně po šesti letech sdělila, že mě postrádat může, takže nebylo co řešit," potvrzoval čtyřiatřicetiletý Matějovský, že se nad nabídkou k návratu ani chvíli nerozpakoval.

V Mladé Boleslavi hrál od třinácti let a pomohl týmu k postupu do nejvyšší soutěže. Patřil ke klíčovým hráčům, svými výkony si řekl o první pozvánku do národního týmu a v roce 2008 také o přestup do anglického Readingu. Po dvou letech se pak vrátil do ligy a oblékl dres Sparty, kde dělal i kapitána a klubu za šest let pomohl ke čtyřem trofejím.

„Když jsem před osmi lety odcházel do anglického Readingu, vždy jsem si maloval, že se do Mladé Boleslavi vrátím. Proto nebylo co řešit. Žádný jiný klub v české lize ani nepřicházel v úvahu, do zahraničí se mně už harcovat nechtělo. V Mladé Boleslav jsem vyrostl, jsem tady doma, oba synové hrají fotbal ve zdejší akademii," vyznával se vztahem ke klubu v městě automobilů, na jehož trávníku si udělal jméno a kde se i oženil.

„Však si kvůli tomu své vyslechl," vzpomínal s úsměvem na vstup do svazku manželského pod slavobránou přímo na mladoboleslavském pažitu.

Stejně příjemné jsou ale i reminiscence na léta, které prožil v modrobílém dresu. „Aby ne, když jsme slavili úspěchy a zahráli si dokonce základní fázi Poháru UEFA," připomínal tažení mužstva Evropou.

Na Spartě se bude jen dívat

„Teď po návratu bych byl samozřejmě moc rád, kdybychom na výsledky navázali. V domácí soutěži, v pohárové Evropě rovněž. Ligu má mužstvo rozjetou dobře, takže věřím, že budeme pokračovat na vítězné vlně."

První důkaz potvrdit své ambice bude mít Mladá Boleslav v sobotním duelu na Spartě. V něm se ovšem bude muset obejít bez Matějovského, který si z Letné přinesl zranění, z něhož se teprve dostává.

„Teprve jsem začal s tréninkem, a i když se každým dnem cítím lépe, nedovedu odhadnout, kdy za Mladou Boleslav nastoupím poprvé. Na Spartě ale samozřejmě budu, i když se na utkání bude jen dívat z tribuny. Z Letné jsem si odnesl spoustu krásných vzpomínek a přátelství na celý život, ale teď už budu fandit samozřejmě Mladé Boleslavi," přiznával, že by si moc přál, aby jeho nový tým odvezl z Letné alespoň bod.

Probudí spící střelce?

Na pražské Letné se byl ještě dnes dopoledne rozloučit, v poledne se však hlásil v Mladé Boleslavi.

„S trenérem Kalvodou už jsme se krátce bavili, ale zatím jen o mém zdravotním stavu. V pátek se už budu hlásit na tréninku a bude čas si popovídat o jeho představách a vizích," prozrazoval Matějovský, který v české lize zatím nastoupil ke 254 utkáním, v nichž dal devět branek. V poslední době se však v letenském trávníku objevoval čím dál méně a nyní po příchodu Rosického hrozilo, že si nezahraje prakticky vůbec.

„Ono to nebyl jen teď, táhlo se to poslední tři čtyři roky. Už za trenéra Lavičky a nyní i Ščasného jsem dostával na srozuměnou, že moc hrát nebudu a že Sparta hledá alternativy, jak hrát bez Matějovského. Vždy se to vyvinulo tak, že jsem se do sestavy dostal a hrál," připomínal Matějovský, že se o své místo porval. „Teď ovšem přišel Rosický, největší český fotbalista, takže mi Sparta zvěstovala, že mě může postrádat"

„Markovo angažmá bychom dotáhli dřív, jenže na Letné byli zaneprázdněni velkými přestupy Rosického a Václava Kadlece," vysvětloval mladoboleslavský prezident Josef Dufek, proč se všechno událo na poslední chvíli. „Věřím, že nám hodně pomůže. Máme v mužstvu spící střelce Chramostu i třeba Klobásu a Marek je svými geniálními přihrávkami určitě probudí. Vždyť v minulosti z nich Kulič a třeba Packa také těžili

Reklama

Související témata: