Hlavní obsah

Čekání u konce. Dočkal se definitivně upsal do Číny

Aktualizováno

Čekání skončilo a fotbalová Sparta přišla o svého nejlepšího hráče. Reprezentační středopolař Bořek Dočkal přestoupil do čínského klubu Che-nan Ťi-na-jie, kde úspěšně prošel zdravotní prohlídkou a následně podepsal tříletou smlouvu. Transfer oficiálně potvrdily oba kluby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal během tréninku národního týmu.

Článek

"Vítej v rodině Ťien-jie, těšíme se na skvělé výkony v nové sezóně Superligy," uvedl čínský klub při oznámení příchodu ofenzivní posily.

Podle spekulací by si Dočkal mohl vydělat v Číně až 80 miliónů korun za rok. Jedna z opor reprezentace si vyzkouší třetí zahraniční angažmá, dříve působil v Konyasporu a Trondheimu. Nyní zamířil do rychle se rozvíjející čínské ligy, kam za astronomické částky míří řada hvězd z evropských klubů.

Čínské námluvy probíhaly již během zimní přípravy, ale kvůli Evropské lize klub i hráč štědrou nabídku odmítli. Po debaklu v Rostově (0:4) a navýšení částky dalo vedení Sparty Dočkalovi zelenou k jednání o přestupu.

„Přestup se nerodil lehce. Samozřejmě mi nebylo jedno, jak se k mému transferu postaví klub, spoluhráči, trenéři a samozřejmě i fanoušci. Pokud se to setká s pochopením, bude pro mě jednodušší se smířit s tím, že jsem Spartu opustil," uvedl Dočkal.

Transfer Bořka Dočkala byl pro nás těžkým rozhodnutím, a to nejen kvůli jeho fotbalovým kvalitám, ale také proto, že zájem přišel až v závěrečné fázi přestupního období. Nakonec jsme se po dalších fázích jednání s ohledem na mimořádnou finanční atraktivitu nabídky pro hráče i klub rozhodli přestup akceptovat. Zásadní roli hrálo také stanovisko sportovního vedení, které je připravené se se situací vypořádat bez jakéhokoli kompromisu v plnění našich sportovních cílů. Pevne věřím, že se Bořek po ukončení čínského angažma do Sparty vrátí," uvedl Daniel Křetínský.

Podle Viktora Koláře ze společnosti Sport Invest se Dočkalův přestup z pohledu transférové částky zařadí mezi nejvýraznější odchody z české nejvyší soutěže.

Sparta by měla za hlavní oporu dostat až 230 miliónů korun, což dělá z Dočkala dvanáctého nejdražšího českého hráče v historii. Zároveň jde o druhou nejvyšší částku za přestup tuzemského fotbalisty z domácí ligy do zahraničí. Rekord drží Tomáš Rosický, který v lednu 2001 zamířil ze Sparty do Dortmundu za 504 miliónů korun.

„Chtěl bych Bořkovi poděkovat za práci, kterou tady odvedl i za korektní způsob, jakým jsme situaci kolem jeho přestupu řešili. Za celou Spartu mu přeji hodně úspěchů v novém angažmá. Přicházíme o důležitého hráče, ale zároveň je to velká výzva a příležitost pro ostatní, aby zaujali jeho místo," sdělil generální ředitel Sparty Adam Kotalík.

Odchovanec Slavie Dočkal přišel na Letnou v roce 2013 z Rosenborgu, kde byl jednou z ústředních opor klubu. Ve Spartě se stal ihned důležitou součástí mužstva a významnou měrou rovněž přispěl ve své premiérové sezóně v rudém dresu k získu českého doublu.

Dočkal v probíhajícím ročníku nastoupil ve dvanácti ligových zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky. Připsal si i sedm startů v Evropské lize, kde měl po základních skupinách nejvíce asistencí v celé soutěži. Dále dvě utkání v kvalifikaci Ligy mistrů a jedno v domácím poháru.

Nejlepším výsledkem Che-nanu Ťien-jie v jeho třiadvacetileté profesionální historii je třetí místo z roku 2009. Domácí zápasy hraje na stadionu Chang-chaj pro téměř 30 tisíc diváků a na něm také 5. března vstoupí úvodním zápasem do nové sezóny superligy. Trenér Ťia Siou-čchüan má kromě krajanů v kádru i Dána Edigeisona Gomese, Kamerunce Christiana Bassogoga, Filipínce Javiera Patiňa a Syřana Ahmada Salího.

Klub sídlí v Čeng-čou, s téměř deseti milióny obyvatel druhém nejlidnatějším městě ve střední Číně. Hlavní město provincie Che-nan leží na jižním břehu Žluté řeky a je jejím politickým, ekonomickým, technologickým i vzdělávacím centrem.

Reklama

Související témata: