Hlavní obsah

Na Slavii mám výborné vzpomínky, hledí liberecký Potočný k duelu s lídrem

Josef PešoutSport.czPrávo

Spojuje je teplická fotbalová minulost, ale momentálně hájí barvy libereckého Slovanu. Útočník Roman Potočný a záložník Radim Breite se společně s ostatními spoluhráči chystají na sobotní prvoligový duel s pražskou Slavií. Pod Ještěd přijede lídr tabulky. Už to samo o sobě je velkou výzvou. Navíc liberecký tým potřebuje bodovat i kvůli tomu, aby se co nejvíce odpoutal od sestupových příček.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Roman Potočný ze Slovanu Liberec.

Článek

Když se řekne Roman Potočný a fotbalová Slavia, mnozí fanoušci si vybaví jeho střelecký počin z období před dvěma lety. Tehdy 28. února 2015 při svém druhém startu za Teplice po příchodu z divizních Brozan dal Pražanům na jejich půdě dva góly. „Moc dobře si na to vzpomínám. Byly to moje první dvě ligové branky v začínající kariéře. Remizovali jsme 2:2. Dvakrát jsem v Edenu překonal gólmana Karla Hrubeše, co je teď na Žižkově," vybavuje si Potočný, který si toho dodnes moc cení. Trenérem Teplic byl v té době Petr Rada.

Letos v únoru ale Potočný přestoupil z Teplic do Liberce a naplno prožívá snažení Slovanu o vylepšení pozice v tabulce. Jaké má dojmy z minulého duelu v Plzni? „Neudělali jsme ani bod, moc nás to mrzí. Proto je na nás, abychom prohru napravili proti Slavii," má jasno.

Je možné, že nastoupí proti svému ještě nedávnému spoluhráči z Teplic Michaelu Lüftnerovi, který se zabydluje na stoperském postu Slavie. „Sestavy neznáme a nevím, jaké budou úkoly. Lüftner je můj kamarád. A že jsme teď v zimě z Teplic odešli, on do Prahy a já do Liberce, to beru jako součást fotbalu a je to i spíše otázka pro vedení klubů," konstatuje Potočný.

Soustřeďuje se už jen na Liberec a jeho jarní zápasy. „Není nad čím dumat. Naším cílem je se co nejdříve zachránit a stoupat tabulkou," vyjadřuje mínění celé liberecké kabiny.

Breite: Chceme bodovat v každém zápase

Záložník Radim Breite přišel z Teplic do Liberce o rok dříve, než Potočný, tedy v únoru 2016. Dobře tudíž ví, že v podzimní části nynějšího ročníku první ligy Slovan na Slavii prohrál. „Byl to první zápas trenéra Jaroslava Šilhavého na lavičce Slavie po příchodu z Dukly. Tím odstartovala až dosud trvající série slávistické neporazitelnosti. Slavia se proti nám takříkajíc nakopla," připomíná Breite ligová fakta.

Přeruší Liberec zmíněnou červenobílou jízdu bez prohry? „Bylo by to hezké. Ale nejsme tady od toho, abychom řešili jiné mančafty. Soupeře si nevybíráme a chceme uhrát body v každém zápase," přesvědčuje záložník.

Uznává sílu Slavie, které vzbuzuje respekt. „Jsou prostě v laufu, v pohodě a mají formu. Někdy se k nim přikloní i štěstí, když ho potřebují. U některých týmů je to jindy tak, že když se jim nedaří, nepřijde ani štěstíčko," medituje Breite.

Pražský celek zamíří do Liberce v období, kdy má v kádru šest českých reprezentantů - pět v áčku a jednoho v „jedenadvacítce", navíc se prosazují skvělí cizinci. „Všichni hráči jsou nebezpeční. Není to o jednotlivcích, a to bych musel vyjmenovat celý jejich mančaft, který hraje dobrý fotbal," charakterizuje protivníka s tím, že ale ani Slovan Liberec nepůjde do boje s poraženeckou náladou.

„Máme taky kvalitní hráče. Věřím, že se obměněný kádr sehraje a budeme na jaře úspěšní," dodává Breite a potvrzuje, že podještědský klub se upíná nejen k domácí lize, ale i k tuzemské pohárové soutěži, v níž 5. dubna narazí ve čtvrtfinále na Zlín.

Reklama