Hlavní obsah

Sparta? Pětka na vysvědčení! Fotbal občas bývá spravedlivý, uznává Lafata

Praha

Zasloužil by si mnohem lepší loučení. Takhle zatleskal fanouškům po zápase, po kterém nebylo co slavit. Bezbranková remíza v Ďolíčku jen podtrhla marnost Sparty v celé sezóně. Kanonýr David Lafata odešel do fotbalového důchodu s pátým místem v konečně tabulce na kontě, což je pro letenský klub pětka na vysvědčení. Po dvanácti letech vyrovnané nejhorší umístění v samostatné české lize...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata se loučí s fanoušky po utkání s Bohemians.

Článek
Fotogalerie

Krásné loučení si užil po domácím duelu s Olomoucí, které pro něj bylo posledním vystoupením na Letné. V Ďolíčku nastoupil až devět minut před koncem a obrovské zklamání už odvrátit nestačil. Jeho tým se propadl až na pátou příčku.

„Nedá se nic dělat, takhle to život přinesl. Samozřejmě bych se radši loučil za lepšího výsledku, ale teď přeju Spartě jen to nejlepší," kaboní se David Lafata, jehož střelecký účet v české lize se tak definitivně zastavil na 198 brankách.

Jeho rekord už možná nikdo nikdy nepřekoná. Dojem z mizerného ročníku však momentálně všechny další přebíjí.

„Slušně řečeno špatná sezóna. Dala by se nazvat i jinak," netají šestatřicetiletý útočník.

Umístění odpovídá průběhu celé sezóny

„Na Spartě se bere jen první místo. Na druhou stranu je potřeba říct, že jsme všechno honili na poslední chvíli. Fotbal občas bývá spravedlivý a páté místo bohužel odpovídá průběhu celé sezóny," uznává Lafata.

Nechce se pouště do hodnocení sezóny, před kterou klub přivedl italského trenéra Andreu Stramaccioniho a celou armádu zahraničních posil. Itala po slabých výsledcích i výkonech v březnu vystřídal Pavel Hapal.

„Myslím, že na Spartě je dost lidí, kteří vypracují analýzy a uvidíme, co vyvodí. Měli by ustálit kádr, ale nechci, aby má slova vyzněla blbě. To už není moje starost. Já jen Spartě přeju, aby se taková sezóna neopakovala, aby zase hrála poháry, o titul a vrátila se tam, kam patří," loučí se Lafata.

Po ukončení kariéry ho čeká práce v jihočeské fotbalové akademii a na českobudějovickém gymnáziu.

Reklama

Související témata: