Hlavní obsah

Mají tu rádi Slováky. Liga mistrů představovala bonus, vysvětluje přestup posila z Bulharska

Plzeň

Z Bulharska na západ Čech. Poslední čtyři sezóny prožil devětadvacetiletý slovenský univerzál Roman Procházka v Levski Sofia, kde byl nedílnou součástí základní sestavy. Nyní se má stát posilou Viktorie Plzeň, která se chystá na obhajobu titulu a účast v základní skupině Ligy mistrů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňská posila Roman Procházka, který přišel z Levski Sofia.

Článek

Po čtvrtečních funkčních testech jste v pátek absolvoval na západě Čech úvodní trénink. Jaké jsou bezprostřední dojmy z nového působiště?

Jsem plný očekávání. Musím přiznat, že když jsem si ve čtvrtek procházel zázemí stadiónu, udělalo na mě obrovský dojem. Kluci mě navíc super přijali, takže by neměl být žádný problém.

V Bulharsku vám končil kontrakt. Jako volný hráč jste měl i jiné možnosti. Proč jste kývnul na nabídku Plzně?

Mohl jsem klidně zůstat v Levski, kde o mě stáli a nabídli prodloužení smlouvy. Ozvali se mi rovněž manažeři několika klubů, ale tam nešlo o nic konkrétního. Když se ozvala Viktoria, byl jsem rozhodnutý hned. Jde přece o českého mistra.

Hrálo hodně velkou roli, že v klubu působilo a stále působí hodně hráčů ze Slovenska?

Určitě. Vím, že zde na západě Čech mají Slováky rádi.

Řešil jste angažmá s některým z krajanů ještě před podpisem smlouvy?

Ne. Neznám se s nimi osobně. Ale já sledoval zápasy Viktorie a byla mi sympatická. Měl jsem navíc dost informací z vlastních zdrojů. Nepotřeboval jsem se radit. Vše jsem zkonzultoval jen s manželkou a nejbližší rodinou.

Představovala hlavní motivaci vidina jistých zápasů ve skupině Ligy mistrů?

Šel bych do Plzně i bez Ligy mistrů. To už je jen bonus, byť skutečně úžasný. Budu šťastný, pokud si Champions League zahraju. Ale věřte, nešlo o rozhodující důvod, proč jsem tady.

Platíte za univerzálního hráče. Naznačil vám trenér Vrba, na jaký post s vámi počítá?

Už když jsme se sešli v zimě k prvním rozhovorům, moje zařazení do sestavy jsme probírali. Myslím, že bych měl být ve středu zálohy. Ale během kariéry jsem nastupoval i na místě pravého záložníka a pravého obránce.

Představoval klíčový faktor při rozhodování osobní rozhovor s trenérem Vrbou už v průběhu zimy, několik měsíců před realizací přestupu?

Bylo fajn, že projevil zájem a sešli jsme se, byť nebylo zdaleka nic stoprocentního.

Je složité opustit prostředí, v němž jste působil čtyři roky a vybudoval si velice silnou pozici v sestavě?

Měl jsem dobrý vztah s fanoušky, s lidmi kolem klubu. Odchod byl plný emocí. Ale věděl jsem, že potřebuju změnu. Vím, že je v Plzni obrovsky kvalitní a nabitý kádr. Nicméně chci přijmout novou výzvu.

Dokážete porovnat, zda si polepšíte z fotbalového hlediska?

Nechci srovnávat kvalitu soutěží, na to je příliš brzy. Z hlediska stadiónu a zázemí je však česká liga určitě na vyšší úrovni.

Reklama

Související témata: