Hlavní obsah

Hokejoví brankáři pomáhají. Připojil se i gólman Guildfordu Petr Čech

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Hokejový brankář Šimon Hrubec předal druhou část peněz vybraných spolkem Saves Help, který založil v minulém roce a jehož členy jsou čeští a slovenští hokejoví brankáři. Ti za každý zákrok posílají na účet projektu nejméně desetikorunu, vybrané peníze pak putují lidem v nouzi. První částku dostali loni parahokejisté na nákup hokejových saní, letos tým okolo reprezentačního brankáře pomohl čtyřem dětem z Třinecka.

Foto: Jiří Tomaškovič

Šimon Hrubec (vlevo) předal šek s finanční pomocí od spolku Saves Help tříleté Kláře Borutové trpící neurologickým onemocněním.

Článek

Do projektu Saves Help se aktuálně připojilo pětačtyřicet gólmanů. Jedním z donátorů je i vítěz fotbalové Ligy mistrů i Evropské ligy s Chelsea, čtyřnásobný vítěz Premier League a držitel rekordu anglické nejvyšší soutěže v počtu vychytaných čistých kont Petr Čech.

Devítinásobný držitel ocenění Fotbalista roku po skončení aktivní fotbalové kariéry vyměnil fotbalovou branku za hokejovou a aktuálně na britských ostrovech chytá za Guildford Phoenix, s nímž vyhrál druhou anglickou divizi. „Jako kluk jsem chtěl hrát hokej, byl ale pro nás finančně nedosažitelný, proto mě táta dal na fotbal," vzpomínal s úsměvem na tváři Čech.

„Ale k hokeji jsem stále tíhl, hrál jsem hokejbal a postupně se hokej stal i součástí mé fotbalové přípravy. Takže když jsem skončil s aktivní kariérou, nebylo překvapením, že jsem se k hokeji vrátil," popsal cestu z fotbalové do hokejové branky bývalý reprezentační fotbalový gólman.

Foto: Jiří Tomaškovič

Obdarované děti s rodiči a zakladatelem spolku Saves Help Šimonem Hrubcem (třetí zleva).

Čech měl jasno

Čech nastoupil do šesti soutěžních utkání, připsal si 128 zákroků a do projektu Saves Help přispěl téměř pěti tisíci korunami.

„Někdy na konci loňského roku mě kontaktoval Šimon (Hrubec), který tuto úžasnou charitu založil. Že když jsem se přesunul do hokejové branky, tak spadám k nim. Dlouho jsem se nerozmýšlel, protože všichni členové, co jsou v Saves Help, mají stejnou možnost přinášet nápady na okamžitou pomoc. Tahle parta funguje skvěle a jsem rád, že toho mohu být součástí," uvedl Čech.

První várku vybraných peněz z minulé sezony předal Šimon Hrubec tříleté Kláře Borutové, 13leté Kláře Čmielové, 14leté Tereze Juroszkové a 17letému Alexandru Horeličanovi v prostorách třinecké knihovny. „Strávil jsem v Třinci sedm krásných let a považuju tohle město za svůj druhý domov. Našel jsem si tady manželku, dostal se do reprezentace a cítím jako svou povinnost něco místním lidem vrátit. Proto jsem navrhl, aby část výtěžku šla tímto směrem," řekl rodák z jihočeského Vimperka.

Ohromný pocit, říká Hrubec

K obdarovaným prostřednictvím videokonference promluvil i Petr Čech. „Když se k nám z Londýna Petr připojil, uvědomil jsem si, že děláme opravdu velkou věc. A když mi následně rodiče dětí děkovali se slzami v očích, tak to byl ohromný pocit," svěřil se Hrubec.

Hokejoví brankáři mezi sebou tentokrát vybrali 397 066 korun a obnos, který dali dohromady loni v červnu, téměř zdvojnásobili. „Je to částka, kterou jsem si představoval, že by jednou taková mohla být. Ale že to bude vlastně hned po prvním roce, to jsem nečekal. Ta suma je ohromná, vybrali jsme skoro 400 tisíc, a můžeme tak pomoct velké spoustě lidí. Kdyby se hrála sezona kompletní, tak bychom mohli vybrat i více. Dnes jsme předali první část peněz, další budou následovat," radoval se 29letý gólman čínského týmu v KHL Kunlunu Red Star Hrubec.

OBDAROVANÉ DĚTI
Klára Borutová – 3 roky, nechodící, z důvodu neurologického onemocnění se pohybuje pouze po čtyřech, mentálně zdravá.
Dar: Zakoupení intenzivního neurorehabilitačního programu v centru Arcada v Ostravě v hodnotě 45 200 korun. Celkem 10 cvičebních dní v průběhu dvou týdnů po třech hodinách denně.
Klára Čmielová – 13 let, těžká mentální retardace, deformita páteře, upoutaná na vozík, nedoslýchavá, nevidomá.
Dar: Poskytnuty zbývající prostředky ve výši cca 30 295 korun určené na nákup invalidního vozíku, bez kterého se Klára neobejde a který zdravotní pojišťovna hradí jen částečně.
Tereza Juroszková – 14 let, diagnóza dětské mozkové obrny – kvadruparetická forma, plně odkázaná na invalidní vozík.
Dar: Z prostředků ve výši 35 000 korun zakoupen přídavný pohon na invalidní vozík. Zdravotní pojišťovna ho neproplácí.
Alexandr Horeličan – 17 let, těžký zdravotní stav, kvadruplegie, tracheostomie, ležící, nevidomý, nekomunikující. Je odkázán na péči v domácnosti 24 hodin denně a potřebuje podporu kyslíkového koncentrátoru.
Dar: Z prostředků ve výši 40 204 korun byla zakoupena nová odsávačka na tracheostomii (odsává se neustále), dále byla zakoupena potřebná antidekubitní matrace. Ani jednu z těchto věcí zdravotní pojišťovna nehradí v plné výši.

Reklama

Související témata: