Hlavní obsah

Čeští fotbalisté ve Walesu nepoklekli

Čeští fotbalisté se před začátkem utkání kvalifikace mistrovství světa nepřipojili k domácím Velšanům, kteří před výkopem poklekli na podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Reprezentanti vyjádřili v Cardiffu svůj boj proti rasismu i další projevům nesnášenlivosti, xenofobie či antisemitismu tak, že ukázali na nápis na rukávu dresu, odkazující na kampaň s názvem UEFA Respect.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Český reprezentant Jakub Jankto před zápasem s Walesm stojí, zatímco Gareth Bale poklekl.

Článek

Národní tým se rozhodl nepokleknout po konzultaci vedení reprezentace s hráči. Češi chtěli dát najevo svůj apolitický postoj. Zatímco domácí hráči před výkopem poklekli, svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého zůstali stát a prstem ukázali na levý rukáv.

"V kontextu událostí posledních dnů, týdnů a měsíců chtějí vedení fotbalové reprezentace a FAČR společně avizovat apolitický postoj národního týmu k některým aktuálním tématům, která ve sportovním prostředí rezonují. Týká se to především iniciativy hnutí Black Lives Matter, při které někteří hráči před fotbalovými zápasy poklekávají," uvedla asociace v prohlášení.

Foto: Nick Potts, ČTK/AP

Český reprezentant Patrik Schick dostává v kvalifikačním duelu s Walesem červenou kartu.

"Český národní tým svoji podporu v boji proti rasismu, ale i dalším projevům nesnášenlivosti, xenofobie nebo antisemitismu vyjádřil poukázáním na nápis UEFA Respect na levém rukávu dresů, odkazující na stejně nazvanou kampaň UEFA, která se těmito tématy zabývá," dodala FAČR.

Hlavním cílem programu UEFA je usilovat o jednotu a respekt k rase, pohlaví, náboženství a schopnostem každého jednotlivce. Kampaň běží od roku 2008 a má podporu napříč členskými asociacemi UEFA.

FAČR zároveň připomněla, že přes reprezentace dlouhodobě podporuje řadu dalších sociálních programů. "Od podpory nevidomých, neslyšících, zdravotně a mentálně postižených až po seniorský a veteránský fotbal nebo popularizaci fotbalu v dětských domovech," uvedla asociace.

"Šíře tohoto záběru nemá v prostředí českých sportovních subjektů konkurenci. Dlouhodobě hlásáme, že chceme, aby fotbal hrál každý bez ohledu na věk, pohlaví, rasu či jakýkoliv zdravotní handicap. Zároveň se vymezujeme proti jakýmkoliv projevům rasismu, xenofobie, antisemitismu a jiné nesnášenlivosti," dodala FAČR.

Dva Velšané obránce Ben Cabango a útočník Rabbi Matondo čelili po sobotním přípravném utkání s Mexikem rasistickým urážkám na sociální síti. Zadák Slavie Ondřej Kúdela byl zase předminulý týden v závěru odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgow nařčen záložníkem Rangers Glenem Kamarou z rasismu, domácí středopolař ale své tvrzení nedoložil žádným důkazem. Český stoper obvinění stejně jako vršovický klub odmítl. Kúdela nastoupil ve Walesu v základní sestavě.

Reprezentanti poklekli při říjnovém utkání Ligy národů ve Skotsku, kde vyhověli žádosti domácího výběru. Následně je za to někteří fanoušci kritizovali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama