Hlavní obsah

Česko - Albánie 3:1Generálka na EURO skončila pro české fotbalisty vítězně! Problémy však zůstávají

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Schick 1 : 0
42. Cikalleshi 1 : 1
68. Masopust 2 : 1
89. Čelůstka 3 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Výhrou nad Albánií, která ovšem na pražské Letné nastoupila bez svých největších opor Berishy, Hysaje a spol., napravila česká fotbalová reprezentace alespoň zčásti selhání v předchozím předšampionátovém testu proti Itálii. Se soupeřem z Balkánu však měla až přemíru starostí a problémů, takže vítězství 3:1 zařízené Schickem, Masopustem a v samém závěru jištěné Čelůstkou musela brát s povděkem. A také s vědomím, že podobný výkon by na mistrovství Evropy k zamýšlenému postupu ze skupiny těžko stačil.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lukáš Masopust oslavuje svoji trefu na 2:1 v přípravném utkání před ME s Albánií.

Článek
Fotogalerie

Výzva vstoupit do české fotbalové historie se legionáři z Janova v generálce na EURO doslova vnucovala. Po čtvrthodině se totiž Jankto objevil ve stoprocentní šanci zcela sám před brankářem Selmanim, jenže jubilejní 1500. gól v reprezentační historii nedal.

Tváří v tvář třiadvacetiletému brankáři Albánců selhal, stejně jako nevyužil další velkou příležitost, když se v 27. minutě řítil sám na bránu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté se radují z úvodního gólu proti Albánii.

Mezitím si ovšem vzal slovo Schick a o historický zápis si řekl povedeným volejem, po němž se hostující gólman natahoval marně.

Pro Šilhavého tým, v němž se v porovnání se základní jedenáctkou z pátečního duelu s Manciniho squadrou objevili podle trenérova slibu čtyři noví hráči, šlo o důležitý moment.

Vždyť v prvních deseti minutách na něm stále ležel stín italské blamáže. Vyklízel prostor, kazil přihrávky, ztrácel míče a nabízel soupeři, aby zkoušel propustnost nově sestavené obranné čtveřice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rey Manaj z Albánie a český útočník Patrik Schick během přípravného utkání před ME.

Vedoucí gól českou reprezentaci pochopitelně uklidnil. Na Součkovi bylo víc než patrné, že se dostává do provozní teploty rychleji a snáz, než když vyrukoval v Boloni až do druhé půle, Jankto a Masopust byli rovněž daleko víc vidět, Schick jubilejní trefou potvrdil, že nabídnuté šance dovede proměňovat.

Zvláště když při té gólové vypracované Masopustem mu Albánci poskytli prostor a volnost. Změny v sestavě, které v porovnání s předchozím bezbrankovým duelem ve Walesu udělal italský kouč v albánských službách Reja, totiž hostům příliš neprospěly, což se ukázalo v průběhu první půle několikrát. I proto hned několik příležitostí k zvýšení náskoku, jež se českému celku vnucovaly, ale které zůstaly nevyužity.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

To Cikalleshi si v závěru poločasu počínal jinak. Po rozehrané standardní situaci mu nabídla prostor a dost volnosti jak středová řada, tak i stoperská dvojice. Proto se mohl legionář z tureckého Konyasporu opřít z velké dálky do míče, který zaplachtil přesně k tyči.

Udivená grimasa ve Vaclíkově tváři v ten moment vypovídala o všem. I třeba o tom, jak se bude vyvíjet druhá půle...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík během přípravného utkání před EURO proti Albánii.

Slibně rozehraný předšampionátový test se totiž proměnil v nervózním martyrium, v němž musela česká reprezentace o výhru urputně bojovat.

Albánci po změně stran narostli a začali si troufat mnohem víc. A svou troufalost dávali patřičně najevo, takže na trávníku došlo i k několika hodně nervózním strkanicím a potyčkám, které slovenský sudí krotil žlutými kartami.

Trenér Jaroslav Šilhavý je po zápase s Albánií klidnější. Chválil stoperyVideo: Sport.cz, FAČR

Masopustova střela, která přinesla podruhé v zápase Šilhavého výběru vedení, navíc hosty vyprovokovala ke zvýšené ofenzivní aktivitě a skutečně nechybělo mnoho, aby se dočkali vyrovnání. Další dalekonosná střela, kterou vypálil Cikalleshi, nadělala Vaclíkovi hodně problémů, hlavička Manaje mířila nad břevno.

Definitivní rozřešení a pojištění výhry tak musela přinést až minutu před koncem řádné hrací doby hlavička Čelůstky po standardní situaci rozehrané střídajícím Peškem.

Česko - Albánie 3:1 (1:1)
Branky: 18. Schick, 68. Masopust, 89. Čelůstka - 42. Cikalleshi. Rozhodčí: Kralovič - Štrbo, Poláček (všichni SR). ŽK: Souček - Abrashi. Diváci: omezený počet.
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (64. Holeš), Souček - Masopust (74. Pešek), Darida (74. Barák), Jankto (64. Hložek) - Schick (64. Pekhart). Trenér: Šilhavý.
Albánie: Selmani - Ismajli, Djimsiti, Kumbulla - Veseli (71. Doka), Abrashi (81. Laci), Bare, Kallaku (54. Cekici), Trashi (72. Lenjani) - Manaj (81. Balaj), Cikalleshi (81. Seferi). Trenér: Reja.

Reklama

Související témata: