Hlavní obsah

Nadšený Bílek: Další otočený zápas, Plzeň má velkou vnitřní sílu!

Plzeň

Doosan Arenou se neslo také jeho jméno. Plzeňský kouč Michal Bílek si s plzeňskými fanoušky užíval náramně oslavnou děkovačku. „Jo, bylo to moc příjemné," culil se Bílek na tiskové konferenci po čtvrtečním dramatu s velšským The New Saints. Viktoria po porážce 2:4 z Cardiffu převedla velký obrat. V základní hrací době si góly Buchy, Chorého a Beauguela vynutila prodloužení (3:1), o postupu do play off fotbalové Konferenční ligy rozhodla v penaltovém rozstřelu, který opanovala suverénně 4:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek během utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy.

Článek

Jak jste drama prožíval? Vždyť ještě v 90. minutě postupoval soupeř.

Klukům jsem říkal o přestávce, že jsme schopní dát Velšanům tři góly. Což se vyplnilo. Nebylo ale jednoduché se prosadit v koncovce, do šestnáctky nechodily centry, jaké by naši vysocí útočníci potřebovali. Moc si postupu vážíme, byť to bylo z naší strany upracované a ubojované. Otočili jsme ale další těžký zápas, tým má velkou vnitřní sílu. Obrat nás povzbudí do dalších zápasů.

V prosloužení jste měli drtivý tlak, evidentně jsme nechtěli, aby došlo na penalty. Nakonec jste je ale zvládli s přehledem. Trénovali jste je?

Průběžně jsme penalty kopali po každém tréninku. Věděl jsem, že dobrých střelců máme hodně, věřil jsem, že tlak unesou. Jsem rád, že jim všechny penalty vyšly a nás podržel brankář Hruška, který jednu lapil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Danny Redmond z celku The New Saints a Modou Ndiaye z Viktorie Plzeň během utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy.

Určil jste direktivně pětici exekutorů?

Měl jsem představu, s hráči jsem ji ale konzultoval. Nechtěl jsem jim nařídit, aby šli kopat, aniž bych zjistil, jestli si věří. Všechna čest například před Káčerem, který penaltu suverénně proměnil. Přitom byl na hřišti pár minut, v takové situaci není jednoduché jít na penaltu.

Velšané celý zápas zdržovali, polehávali na trávníku. Bylo těžké udržet nervy?

Nabádali jsme hráče, aby nekomentovali žádný výrok rozhodčího, ani nereagovali na zdržování soupeře. Polehával už v prvním utkání, v odvetě je asi chytaly křeče. Je složité běhat bez balonu celý zápas. Soustředili jsme se sami na sebe, což se nám vyplatilo.

Už po půl hodině jste poslal do hry druhého útočníka Chorého. Proč tak brzy?

Protože jsme brzo inkasovali, bylo potřeba něco změnit. Nemohli jsem se prosadit v šestnáctce. Ale ani potom jsme si dlouho nevytvořili pořádnou šanci. O to víc jsme rádi, že jsme dokázali postup urvat.

Po utkání vyvolával stadion vaše jméno. Běhal vám mráz po zádech?

Jsem především šťastný, že jsme vyhráli a postoupili. Všechno ostatní bylo také příjemné. Vážím si, že přišlo tolik diváků, hnali nás za postupem. Patří jim velký dík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články