Hlavní obsah

GLOSA: Nula vzadu a tři body. S Belgií to bude jiný level

Ostrava

Česko s Běloruskem zatím v historii pokaždé zvítězilo a i ve čtvrtém kvalifikačním utkání o mistrovství světa byl triumf povinností, čekalo se jen o kolik. Klopýtnutí by bylo trestuhodné. Vždyť v předchozím zápase s Belgií dostal český soupeř osmigólový výprask. Ovšem i jen nejtěsnější výhra 1:0 má svou cenu, byť výkon nebyl ideální a i právě proto.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král během utkání kvalifikace MS 2022 proti Bělorusku.

Článek
Fotogalerie

Šilhavého trenérský štáb se musel před utkáním vyrovnat s celou řadou absencí. Z úspěšné party z EURO chyběl útočník Schick, který pykal za vyloučení ve Walesu.

Improvizovat musel úspěšný kouč především v obraně, kde nastoupil vedle Kalase Holeš a místo Bořila Matějů. Zásah do zadní řady je vždy nepříjemný, obzvlášť když čas na přípravu a souhru je na této úrovni minimální. Defenziva udržela čisté konto.

S „rudými ďábly" čeká Šilhavého partu zcela jiný zápas. Ve čtvrtek to byli Bělorusové, kdo se bránili. Lze očekávat, že v neděli v Bruselu na hřišti lídra světového žebříčku FIFA to budou naopak Češi. I proto je nula vzadu před papírově nejtěžším utkáním ve skupině E z českého pohledu povzbuzující. Stejně jako výkon aktivního Coufala nebo poctivá dřina Schickova náhradníka Doležala, jehož dodatečná nominace vzbuzovala u části fanoušků pochybnosti.

Šilhavého výběr však bude muset přepnout na mnohem vyšší level. A platí to i pro ofenzivu. V Belgii bude muset český tým mnohem efektivněji nakládat se šancemi, které jim soupeř nabídne. Mnoho jich nebude.

Že to však český výběr umí, ukázal před dvěma měsíci v osmifinále mistrovství Evropy s ambiciózním Nizozemskem, které jasně přehrál 2:0 a poslal domů. S Belgií v březnu v Edenu remizoval 1:1, bude zajímavé sledovat, jak se s nimi popasuje tentokrát.

Jako sportovní novinář pracuje Hynek Preisler přes třináct let let. Začínal v Libereckém deníku, od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 pracuje v liberecké redakci deníku Právo a píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Osmkrát běžel Jizerskou padesátku, jednou i Vasův běh, a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Reklama