Hlavní obsah

Kouba obdivuje Čecha, že září už tak mladý

PRAHA

Triumf Petra Čecha v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) o nejlepšího gólmana světa loňského roku jeho předchůdce v reprezentační brance uchvátil. Vicemistr Evropy z roku 1996 Petr Kouba si na třiadvacetileté opoře londýnské Chelsea cení nejvíc toho, že se dokázal prosadit do špičky poměrně záhy.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Čech je podle Kouby na svůj věk nezvykle komplexním brankářem, což prý mohlo mít při výběru velký význam. "Skvělých brankářů je více, ale Petr je výjimečný tím, že dokáže své kvality prodávat už tak mladý. Brankáři se obvykle více prosazují až později," řekl Kouba, podle kterého bylo také důležité, že chytá ve dvou úspěšných týmech: v Chelsea a české reprezentaci. "Co si budeme povídat, takový Eindhoven nemá takový zvuk jako Chelsea," řekl Kouba, který v roce 1996 skončil v této anketě osmý.

O podíl klubu na úspěchu se zmínil také jeden z nejuznávanějších českých brankářů Ivo Viktor, v jehož časech ještě anketa IFFHS neexistovala. "Mohu Petrovi jen poblahopřát. Chytá za výborné klubové mužstvo, za vynikající reprezentační tým a v obou případech je obrovskou oporou," mínil Viktor. "I když tolik jeho zápasů nevidím, takže mohu posuzovat jen střízlivě, tak zřejmě dostal to ocenění oprávněně. V Chelsea moc práce nemá, ale když ano, tak většinou tým podrží," řekl Viktor.

Stejskal má k Čechovi nejblíže

Nejblíže z bývalých reprezentačních brankářů má k Čechovi jeho nynější kouč v národním týmu Jan Stejskal, který ho vedl už ve Spartě. I proto možná nebyl vítězstvím svého svěřence tolik překvapen. "U Petra bylo hodně důležité, že brzy začal chytat ligu, záhy hrál za Spartu řadu těžkých zápasů a k růstu sám nejvíce přispíval a stále přispívá svou pílí. V hlavě to má dobře srovnané a to mu hodně pomáhá v tom, že stále výkonnostně roste," chválil brankářského krále světa Stejskal.

Podle Radomíra Havla, výkonného ředitele Viktorie Plzeň, odkud Čech vyrazil do světa velkého fotbalu, je největší předností vítěze ankety, že celý zápas udrží koncentraci a v klíčovém okamžiku svůj tým podrží důležitým zákrokem. "Petr není úplně v jednoduché pozici, v Chelsea, ani v národním mužstvu - 89 minut na něj nejde žádná střela, ale on v poslední minutě vytáhne skvělý zákrok. To je leckdy těžší, než být v ohni střel," uvedl Havel, bývalý gólman ligových týmů Plzně, Olomouce a Teplic.

Čech má podle něj blahodárný přínos pro tým. "Z Petra sálají obrovské sebevědomí a jistota, což je pro mužstvo nesmírně důležité. Je to mladý gólman, ale je absolutně komplexní. Nemá výraznou slabinu a pokud ano, dokáže ji nahradit svými velkými přednostmi," řekl Havel.

Viktor závidí postavu

Postavou nevelký Viktor Čechovi závidí jeho figuru. "Má perfektní brankářskou postavu, které dokonale využívá. Řekl bych, že zvláště při střelách z blízka má výbornou reakci," jmenoval Viktor největší přednost novopečeného nejlepšího gólmana světa.

Kouba, Čechův předchůdce v brance Sparty, ale i národního týmu, měl z kolegova triumfu radost. "Nádhera, je to velký úspěch," řekl. Podle něj je důležitý i z jiného pohledu. Kouba se totiž věnuje výchově mladých brankářů ve Spartě, které takové trumfy povzbudí. "Každý z nich uvidí, že česká brankářská škola má své jméno a lze hodně dosáhnout už v brzkém věku," uvedl Kouba, který prý doufá, že se brzy objeví podobný talent, jakým je současná reprezentační jednička.

Brankářům celého světa však podle Stejskala ještě hodně dlouho může kralovat Čech. "Důležité bude, zda mu při všem tom náporu vydrží zdraví. Pokud ano, může se na vrcholu udržet ještě hodně let," prohlásil Stejskal.

Reklama