Hlavní obsah

Sparta stojí proti kruté bilanci. Snad i proto vyběhl na plac Rosický

Praha

Modlí se, aby dvakrát nevstoupili do téže řeky. Také před rokem si ze Srbska přivezli dvougólovou ztrátu a hned na startu pohárové cesty vypadli. Nyní proti nim stojí Spartak Subotica a fotbalisté pražské Sparty věří, že přes něj přece jen přejdou a ve 3. předkole Evropské ligy si pak zahrají s Bröndby Kodaň. Proti Letenským však bude stát v domácí odvetě neúprosná bilance. V novém tisíciletí ještě na evropské scéně nikdy nedokázali dohnat ztrátu 0:2 z úvodního duelu.

Sparta věří v obratVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Situace je kritická, všechny účinné zbraně jsou vítány. S fotbalisty Sparty proto vyběhl ke středečnímu předzápasovému tréninku také Tomáš Rosický. Samozřejmě jako morální podpora, protože kariéru již v zimě ukončil. Před duelem v Jablonci měl jako člen vedení klubu proslov, který mužstvo nabudil. Teď si s hráči zaběhal a během tréninku konzultoval bok po boku s koučem Zdeňkem Ščasným.

Výbuch z minulého týdne měl radikální následky. Den po tristním výkonu a porážce s pohárově nezkušenou Suboticou byl odvolán trenér Pavel Hapal a na lavičku se jako dočasné řešení přesunul sportovní ředitel Ščasný. Pochopitelně i proto, aby udržel naději na postup do základní skupiny Evropské ligy, což je první cíl klubu v nové sezóně.

Marné pokusy Letenských
1964/65West Ham - Sparta 2:0Sparta - West Ham 2:1PVP
1990/91Sparta - Sp. Moskva 0:2Spartak - Sparta 2:0PMEZ
1995/96AC Milán - Sparta 2:0Sparta - AC Milán 0:0UEFA
2002/03Genk - Sparta 2:0Sparta - Genk 4:2LM
2007/08Sparta - Arsenal 0:2Arsenal - Sparta 3:0LM
2010/11Sparta - Žilina 0:2Žilina - Sparta 1:0LM
2011/12Vaslui - Sparta 2:0Sparta - Vaslui 1:0EL
2017/18CZ Bělehrad - Sparta 2:0Sparta - CZ 0:1EL
2018/19Subotica - Sparta 2:0Sparta - Subotica ???EL
Jediná výjimka potvrzující pravidlo
1972/73Ferencvaros - Sparta 2:0Sparta - Ferencvaros 4:1PVP

Návodem je bitva s Dány

„Pořád si myslím, že ještě máme šanci přes Suboticu postoupit," ujišťuje krizový kouč.

Čísla mluví proti jeho týmu. Sparta v Novém Sadu již pošesté od roku 2002 nabrala v prvním utkání manko 0:2. A v pěti předchozích případech vždy vypadla.

„Nejsem tady dlouho, ale otočili jsme odvetu se Sönderjyske a nebylo nám ještě o půli hej. Takže věřím, že splníme, co všichni chceme," poukazuje kapitán Josef Šural na duel, který může být Letenským návodem.

Před dvěma lety Sparta v play off Evropské ligy remizovala v Dánsku 0:0, jenže v odvetě prohrávala už 0:2. Do přestávky snížil Lafata, po ní se trefili právě Šural a pět minut před koncem rozhodl Brabec.

„Přesně tak. Se Sönderjyske jsme měli ještě méně času, protože jsme prohrávali ještě o poločase. Přesto jsme stav otočili," souhlasí trenér Ščasný, že pozitivní návod mužstvo má.

Právě on tehdy z lavičky vytasil Brabce jako žolíka pouze minutu před tím, než trefil postup.

I Rosický své polínko přiložil...

Jinak je otáčení stavu 0:2 z prvního duelu v novodobé historii neřešitelný problém. Dvakrát Sparta takovou porážkou začala dokonce na domácím trávníku. V roce 2007 ve 3. předkole Ligy mistrů s londýnským Arsenalem. Odveta byla už jen formalitou, skóre paradoxně otevřel Rosický a Kanonýři vyhráli 3:0. O tři roky později Sparta zkolabovala na Letné s Žilinou a nadějný los pro play off o Ligu mistrů se změnil v černou můru. Hapalův tým ji navíc pod Dubňom dorazil další výhrou 1:0.

Současná situace je podobnější třem jiným případům. Poprvé si Sparta porážku 0:2 zvenku přivezla v roce 2002 z Genku. Odveta 3. předkola Ligy mistrů sice byla dramatická, výhra 4:2 ovšem Poborského a spol. poslala ze hry. A o devět let později pak v play off Evropské ligy z Vasluie - a rovněž výhra 1:0 doma znamenala konečnou.

Konečně loňský bleskový konec je ještě v živé paměti. Porážka 0:2 na bělehradské Marakaně byla první, ale zdaleka ne jedinou patálií pro italského kouče Stramaccioniho. Crvena zvezda pak vyhrála 1:0 i v pražské odvetě.

Půjdeme-li ještě dál až do minulého století, tak Sparta pouze jedinkrát vybředla z identické kritické situace. V ročníku 1972/73 bývalého PVP prohrála 0:2 na hřišti Ferencvarose Budapešť, dramatickou domácí odvetu pak ovládla poměrem 4:1.

Reklama

Související témata: