Hlavní obsah

Trest za řádění fanoušků Sparty bude nemilosrdný. Jak klub může výtržníky postihnout?

Praha
Aktualizováno

Jeden malér větší než druhý. Nejenže fotbalová Sparta podruhé za sebou vypadla v předkole Evropské ligy. Čtvrteční odvetu se srbskou Suboticou narušili fanoušci, kteří probořili bariéru a vnikli na hřiště, takže zápas musel být přerušen. A jelikož je letenský klub trestán za fanoušky pravidelně, musí se obávat dalších tvrdých postihů.

Co řekl kapitán Šural fanouškům, kteří vběhli během zápasu na hřiště? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta je na pohárové scéně ohledně výtržností diváků recidivistou. Proto UEFA nasadila na pražský duel zkušeného delegáta z Islandu. A jeho zpráva bude samozřejmě důvodem k dalšímu disciplinárnímu řízení.

Práci pořadatelů musel v kritickou chvíli suplovat kapitán mužstva Šural, když z očí do očí na trávníku přemlouval rozzuřené fanoušky, ať se vrátí do svého sektoru.

„Poprosil jsem je, ať nám dají čas s výsledkem něco udělat. Že jestli chtějí jít na hřiště, tak ať to udělají po zápase. Ať utkání nezdržují, že potřebujeme hrát. Naštěstí to pochopili a odešli," líčí Josef Šural.

Jenže po vyřazení ztratil nervy i on sám. Za kontroverzi s rumunským sudím byl ještě po zápase dodatečně vyloučen, což je pochopitelně další přitěžující okolnost.

Klub může zakázat vstup či požadovat náhradu škody

Záznamy z kamerového systému byly ihned po ukončení zápasu předány Policii ČR. Sparta teď připravuje postup proti výtržníkům, kteří vstupem na hrací plochu a agresivním chováním přerušili utkání.

Jaké nástroje má klub pro daný případ k dispozici? Návštěvní řád mu umožňuje uložení pokuty či vymáhání vzniklé škody. Tu klub stoprocentně utrpí také na základě uložení trestu ze strany UEFA.

„Nyní budeme čekat na dokumenty ze strany mezinárodní unie a případné další kroky, které může UEFA proti klubu podniknout," avizuje Sparta ve svém prohlášení.

Návštěvní řád umožňuje klubu udělit také zákazy vstupu na stadión. Jak na dobu určitou, tak i natrvalo. Možnost udělit výtržníkům zákaz vstupu na fotbalové stadióny mají také soudy, nebo správní orgány.

Od Letné až po Miláno

Poslední velký trest Sparta dostala loni v lednu. Šlo o pokutu 1,2 miliónu korun a zavřený sektor v úvodním utkání play off Evropské ligy na hřišti Rostova. Pražané tehdy pykali za chování svých fanoušků během zápasu na hřišti Interu Milán.

Sparta byla potrestána za incident z prosincového posledního utkání základní skupiny s Interem na San Siru, kde se zhruba stovka hostujících příznivců pokusila prolomit bariéru. Při následné potyčce bylo zraněno šestnáct členů pořádkové služby.

Letenský celek se kvůli fanouškům v tehdejší pohárové sezóně nedostal do potíží poprvé. Kvůli rasistickým projevům příznivců při domácím duelu s Interem byla klubu uzavřena část stadiónu pro zápas s Beer Ševou. Oba prohřešky navíc mohou ovlivnit další rozhodnutí disciplinární komise.

Sparta musí počítat, že verdikt disciplinárky bude nemilosrdný...

Reklama

Související témata: