Hlavní obsah

Slavia má Petrohrad, Kodaň a Bordeaux! Jablonec po sešívaných zdědil Dynamo Kyjev...

Praha
Aktualizováno

Sešívaní mohou být vcelku spokojení, zato klub ze Střelnice pláče. Los fotbalové Evropské ligy v Monaku rozhodl, že Slavia ve skupině narazí na Bordeaux s Jaroslavem Plašilem, FC Kodaň s Michaelem Lüftnerem a Petrohrad. Naopak Jablonec po sešívaných zdědil jejího nedávného soka Dynamo Kyjev, dále pak Astanu a Rennes s brankářem Tomášem Koubkem. Los měli v rukou internacionálové Aron Winter a Hernán Crespo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slavia vyhlíží soupeře pro Evropskou ligu

Článek

A pak že osud není škodolibý! Los Evropské ligy připouštěl možnost, že Slavia po pár týdnech znovu narazí na Kyjev. Dynamo ji vyřadilo ve 3. předkole Ligy mistrů a činovníci sešívaných pak podrobili soupeře a jeho funkcionáře tak ostré kritice, až se případem zabývá disciplinárka UEFA.

Zafungovalo však kouzlo nechtěného. Zatímco Slavia se obávané skupině K, kde figuruje také daleká Astana, vyhnula, spadl do ní druhý český tým. Peltův Jablonec si tak doslova vyžere vyhrocenou atmosféru, která po nedávné česko-ukrajinské bitvě v souvislosti s Dynamem pochopitelně přetrvá.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:
Skupina A:
Bayer Leverkusen, Ludogorec Razgrad, FC Curych, AEK Larnaka.
Skupina B:
Salcburk, Celtic Glasgow, Lipsko, Rosenborg.
Skupina C:
Zenit Petrohrad, FC Kodaň, Bordeaux, Slavia Praha.
Skupina D:
Anderlecht, Fenerbahce Istanbul, Dinamo Záhřeb, Spartak Trnava.
Skupina E:
Arsenal, Sporting Lisabon, Karabach, Poltava (Ukr.).
Skupina F:
Olympiakos Pireus, AC Milán, Betis Sevilla, Dudelange (Luc.).
Skupina G:
Villarreal, Rapid Vídeň, Spartak Moskva, Glasgow Rangers.
Skupina H:
Lazio Řím, Olympique Marseille, Eintracht Frankfurt, Apollon Limassol.
Skupina I:
Besiktas Istanbul, Genk, Malmö, Sarpsborg (Nor.).
Skupina J:
Sevilla, Krasnodar, Standard Lutych, Akhisar (Tur.).
Skupina K:
Dynamo Kyjev, Astana, Rennes, Jablonec.
Skupina L:
Chelsea, PAOK Soluň, BATE Borisov, Vidi Székesfehérvár.

Jablonec postoupil do základní skupiny v pohárech vůbec poprvé v historii díky třetímu místu v minulé sezóně české ligy. Slavia se do hlavní fáze Evropské ligy, kterou si po osmi letech zahrála i vloni, přesunula po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů.

Pražané jsou s losem určitě spokojenější. Petrohradu by se raději vyhnuli, ale FC Kodaň s jejich bývalým obráncem Michaelem Lüftnerem i Bordeaux se záložníkem Jaroslavem Plašilem jsou vítanou alternativou.

„V osudí byli i atraktivnější soupeři, což ale neznamená, že ti naši jsou slabí. Skupina je hratelná a budeme chtít postoupit," ujišťuje na klubovém webu obránce Jakub Jugas.

Favoritem skupiny je nejvýše nasazený Zenit. Klub sponzorovaný státním plynovým gigantem Gazprom od roku 2007 čtyřikrát vyhrál ruskou ligu a v roce 2008 získal Pohár UEFA a Superpohár UEFA. Své zápasy hraje na supermoderním stadiónu na Krestovském ostrově s kapacitou téměř 65 000 diváků, na kterém se odehrálo semifinále letošního mistrovství světa nebo finále loňského Konfederačního poháru. V minulé sezóně Petrohrad prošel v Evropské lize až do osmifinále.

Program zápasů Jablonce a Slavie:
20. září: 18:55 Rennes - Jablonec, 21:00 Slavia - Bordeaux,
4. října: 18:55 Petrohrad - Slavia, 21:00 Jablonec - Kyjev,
25. října: 18:55 FC Kodaň - Slavia, 21:00 Jablonec - Astana,
8. listopadu: 18:55 Astana - Jablonec, 21:00 Slavia - FC Kodaň,
29. listopadu: 18:55 Bordeaux - Slavia, 21:00 Jablonec - Rennes,
13. prosince: 18:55 Kyjev - Jablonec, 21:00 Slavia - Petrohrad.

Do Kazachstánu cesta daleká

Jablonec rozhodně nechtěl do společnosti s Kyjevem a kazašskou Astanou. Dojem ze skupiny jim vylepšuje aspoň francouzské Rennes s českým reprezentačním gólmanem Tomášem Koubkem. Lídrem skupiny by mělo být Dynamo. V minulé sezóně druhý tým ukrajinské ligy je majitelem 28 mistrovských titulů a jedenácti trofejí z domácího poháru. Své zápasy hraje na Olympijském stadiónu s kapacitou 70 tisíc diváků.

„Asi jsme si přáli spíš nějaký velkoklub, což se bohužel nepodařilo. Úplně atraktivní soupeři pro lidi nejsou, ale věříme, že se dá něco uhrát. Skupina je těžká. Tuhle jedinou jsem si nepřál," hořce se usmívá záložník Michal Trávník.

Z hráčské kabiny přidává svůj pohled na vylosované soupeře středopolař Michal Trávník.

Nejlepším hráčem minulého ročníku byl vyhlášen Antoine Griezmann z Atlétika Madrid.

Úvodní kolo základních skupin se bude hrát 20. září, závěrečné pak 13. prosince. První dva týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů, finále se odehraje 29. května v Baku.

Reklama

Související témata: