Hlavní obsah

Neziskovka UEFA zadělává na další peníze, schválení nové soutěže je na spadnutí

Split

Nekompromisně za dalšími penězi a využitím potenciálu evropské klubové scény jde UEFA. Schválení třetí pohárové soutěže, o které se začalo více mluvit v předešlých dnech, je podle všeho na spadnutí. Už i základní obrysy nové podoby soutěží jsou jasné. Celkem by tak v základních skupinách od sezóny 2021/22 mělo být 96 klubů, zatímco dosud jich tam je 80 - 32 v Lize mistrů a 48 v Evropské lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie. Co přinese nový projekt českému fotbalu?

Článek

Předpokládané brzké rozšíření oznámil člen exekutivy UEFA a šéf Juventus Andrea Agnelli na probíhajícím valném shromáždění Evropské asociace klubů ve Splitu.

Výkonný výbor UEFA má záležitost také za hotovou. „Zelené světlo svítí," potvrdil Agnelli podle serveru listu Independent, že schválení existence nového poháru, v němž by se mělo dostat na kluby z širšího okruhu zemí, je vskutku na spadnutí. „UEFA chce odměnit domácí úspěch klubů větší účastí na evropské scéně," píše Independent.

Zavedení nové, zatím bezejmenné soutěže má přinést zvýšení atraktivity a příjmů z Evropské ligy. V ní by totiž byl podle plánu počet týmů snížen ze 48 na 32. V nové soutěži by pak zároveň byla zajištěna širší účast pro kluby z dosud méně úspěšných zemí. S ohledem na očekávané celkové navýšení zisku má být schválení formalitou.

Tři pohárové soutěže se v Evropě hrály naposledy v roce 1999, kdy vedle Ligy mistrů a tehdejšího předchůdce Evropské ligy Poháru UEFA existoval ještě Pohár vítězů pohárů. Ten se hrál v letech 1960 až 1999.

Jeho posledním šampiónem se stalo Lazio, kterému tehdy k výhře 2:1 nad Mallorcou jedním gólem pomohl i Pavel Nedvěd.

Independent při téhle příležitosti připomíná úspěšnost projektů UEFA. Z ME 2016 vytěžila rekordních 4,6 miliardy eur. UEFA je přitom neziskovou organizací, která své bohatství jen přerozděluje. V současné době sedí na hotovostní rezervě ve výši 500 miliónů eur.

Reklama

Související témata: