Hlavní obsah

Slavia po 22 letech proti osudovému soupeři. Trpišovský semifinále hltal, Tecl sháněl televizi

Praha

Žádný český klub ještě v Evropě nedošel dál. Fotbalisté pražské Slavie v semifinále Poháru UEFA v roce 1996 narazili na Bordeaux s mladým Zidanem a po dvou prohrách 0:1 vypadli před branami finále. Večerní úvodní duel Evropské ligy ve skupině C tak má velkou příchuť retra. Sešívaní znovu stojí proti Girondins a po 22 letech mohou pomstít Poborského, Šmicra a spol. Zápas v Edenu začne ve 21:00. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Stanislav Tecl se těší na francouzskou výzvu.

Článek

Edenem od semifinálových bitev prošlo několik generací. Památný marš Ciprova týmu Evropou je ovšem nezapomenutelný a před duelem s Bordeaux znovu ožívá.

„Tehdy jsem hltal fotbal od rána do večera. Každý z nás, kdo zažil tu dobu, měl každé utkání zaškrtnuté v kalendáři a těšil se, kdy už začne další zápas. Tenkrát jsme neměli takové multimediální možnosti jako dnes," usmívá se trenér Jindřich Trpišovský.

„Nepamatuji si ani, jestli jsme už tehdy měli vůbec televizi. Zápas jsem určitě neviděl. Ale úspěch, jehož Slavia dosáhla, jsem samozřejmě zaznamenal. Možná až později," dodává napůl žertem útočník Stanislav Tecl, kterému tenkrát ještě nebylo ani šest let.

Semifinále je dnes vzdálenou galaxií

Současného kouče sešívaných byste mohli klidně vyzkoušet. Na slavný ročník 1995/96 ho nenachytáte.

„Viděl jsem opravdu všechny zápasy, některé fragmenty si stále pamatuji. Samozřejmě si vybavuji, že k postupu vedl slavný Vávrův gól v prodloužení na AS Řím. Semifinále poháru teď pro kterýkoliv český tým zní jako vzdálená galaxie," uvědomuje si Trpišovský.

Na nostalgii ovšem není příhodná chvíle. „Od roku 1996 uteklo hodně vody. Střetnou se jiné týmy v jiné soutěži, začíná skupina. Bordeaux si na semifinále určitě nevzpomene. My jsme dnes přímými účastníky a o to více se na zápas těšíme," ujišťuje kouč.

„Určitě je lepší, že začínáme skupinu doma. Poženou nás domácí fanoušci, kteří vždycky udělají dobrou atmosféru. Bordeaux je sice favorit, ale rozhodně nedostanou nic zadarmo," těší se Tecl.

S psychickou výhodou trochu kalkulují

Slavia v devíti pohárových zápasech s francouzskými soupeři jen jednou vyhrála. Naopak Bordeaux, jehož dres oblékal i legendární slávista Vladimír Šmicer, ve čtyřech duelech s českými týmy nedostalo gól.

Pražany posiluje vědomí, že tým českého legionáře Jaroslava Plašila je po pěti kolech ve francouzské lize předposlední.

„S psychickou výhodou trochu kalkulujeme. Když potkáte silné týmy, tak je důležité, v jakém jsou rozpoložení. Troufám si říci, že my jdeme navzdory marodce do utkání v rozpoložení dobrém. Jsme první v tabulce," poukazuje Trpišovský.

„Bordeaux si prochází obměnou s novým trenérem a majitelem. Museli zvládnout tři předkola, pak jim utekl úvod francouzské ligy. Měli bychom mít drobnou výhodu. Tím spíš, že nejsou rozjetí a musejí myslet na důležitý nedělní zápas v lize. Podstatné však je, jak k zápasu přistoupíme my," zdůrazňuje trenér.

Tecl varuje, že zdánlivá výhoda může být naopak nevýhodou. „Přijeli sem hrát něco jiného než ligu. Může pro ně být do jisté míry osvobozující, že skupina začíná od nuly. Nečeká nás určitě nic jednoduchého, myslím si, že Bordeaux nenastoupí s nějakou poraženeckou náladou," očekává útočník sešívaných.

Reklama