Hlavní obsah

Někteří nemají očekávanou formu, přiznává Trpišovský před bitvou o osmifinále

Genk

Šestnáct let trvá čekání fotbalové Slavie na účast v osmifinále evropských pohárů. Po domácí bezbrankové remíze s Genkem v úvodním duelu 1. kola play off Evropské ligy cítí Pražané šanci na úspěch. Současně před čtvrteční odvetou v Belgii trenér Jindřich Trpišovský připouští, že někteří hráči základní sestavy namají v úvodu jara potřebnou výkonnost. I proto úřadující český ligový lídr v posledních dvou těžkých bitvách nevstřelil gól a na domácí scéně podlehl Plzni. Ve čtvrtek večer si Pražané chtějí spravit chuť a prvně od jara 2003 projít mezi šestnáct nejlepších.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský udílí pokyny během utkání play off Evropské ligy s Genkem.

Článek

Očekáváte od Genku v jeho domácím prostředí výrazně odlišný výkon ve srovnání s prvním duelem, v němž se v Edenu minulý čtvrtek zrodila bezbranková remíza?

Z hlediska náročnosti půjde o podobný zápas jako v Plzni. A pokud budeme hrát jako v neděli, nemáme šanci na úspěch. Musíme změnit hodně věcí. Diametrálně odlišné musí být mentální nastavení, musíme být odvážnější, bojovnější, zlepšit hru v pokutovém území. vlastním i soupeřově. A permanentně vyvíjet tlak na soupeře.

Ve dvou zápasech po sobě proti silným týmům se Slavia střelecky neprosadila. Je právě koncovka před odvetou úvodního kola play off Evropské ligy největším limitem na cestě k úspěchu?

Pokud si promítnu tři jarní duely, byly o proměňování šancí. S Teplicemi jsme několikrát nastřelili brankovou konstrukci a měli dostatek výborných pozic na skórování. Rovněž proti Genku jsme si připravili na poměry evropské scény hodně příležitostí. V Plzni jsme podali nejhorší výkon za dlouhou dobu, navíc Viktoria hrála mimořádně. Před čtvrteční odvetou ale vnímám, že tým si vše plně uvědomuje, je koncentrovaný a odhodlaný odčinit nedělní výpadek. Kluci se poučí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda ze Slavie Praha během utkání Evropské ligy s Genkem.

Bude při vyrovnanosti soupeřů a bezbrankovém výsledku z prvního duelu klíčové udržet čisté konto?

V zápasech Evropské ligy jsme pětkrát neinkasovali a většinou soupeře nepouštěli ani k mnoha střelám. Výjimkou byl domácí duel s Genkem a zápas v Bordeaux. Nejde o náhodu, protože hráči obou týmů mají podobné dovednosti. Musíme se vyrovnat Genku v práci s míčem, v prvním doteku a přebírání balonu směrem k brance protivníka.

Odehrajete třetí velice těžké utkání v osmi dnech. Provedete v základní sestavě hodně změn?

Uvažujeme o několika variantách sestavy. Někteří hráči nemají sportovní formu, jak bychom si představovali. A rovněž vnímáme náročný program. Někdy je lepší vsadit na čerstvé hráče. Nechceme však tým úplně rozbít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Stoch ze Slavie Praha se snaží vyhnout Ruslanu Malinovskému z Genku během utkání play off Evropské ligy.

Zcela určitě zůstane mimo hru stoper Ngadeu, který je v trestu kvůli žlutým kartám. Bude jeho absence přestavovat velký problém?

Patří k našim nejlepším hráčům. Navíc pokud nastoupil společně s Kudelou, inkasovali jsme v Evropské lize jediný gól. Jejich spolupráce byla základním kamenem postupu ze skupiny i čistého konta v prvním duelu s Genkem. Pokud jeden z nich chyběl, tak jsme zápas na mezinárodní scéně nezvládli. Sahat do stoperské dvojice je vždy nepříjemné. Nicméně Simon Deli absolvoval celou přípravu a v tréninku ukazuje vysokou výkonnost.

Postoupí Slavia v Evropské lize přes Genk do dalšího kola?
Ano
60,8 %
Ne
39,2 %
Celkem hlasovalo 6754 čtenářů.

Reklama