Hlavní obsah

Díky Ševčenkovi má Milán počtvrté fotbalový Superpohár

MONTE CARLO

Fotbalisté AC Milán získali už počtvrté Superpohár, o nějž tradičně hrají vítězové Ligy mistrů a Poháru UEFA. V Monaku porazili FC Porto 1:0 díky přesné hlavičce Ukrajince Ševčenka a kapitán Paolo Maldini znovu zvedl nad hlavu trofej, na kterou si poprvé sáhl už před čtrnácti lety.

Foto: ČTK/AP

Ševčenko, šťastný střelec vítězného gólu.

Článek

Milánský trenér Ancelotti zařadil z trojice posil do základní sestavy jen Pancara, který na levém kraji obrany nahradil zraněného Gruzínce Kaladzeho. Brazilský kapitán mistrů světa Cafú usedl jen na lavičku náhradníků a jeho krajan Kaká byl dokonce pouze mezi diváky, protože přišel ze Sao Paula až po uzávěrce soupisky.

Ani Porto se od finále Poháru UEFA, v němž v Seville porazilo Celtic, příliš nezměnilo. Útočníka Capucha, který zamířil do Glasgow Rangers, nahradil Jihoafričan McCarthy a za distancovaného stopera Valenteho zaskočil Ricardo Costa.

Už v desáté minutě oklamal Portugalec Rui Costa na pravém křídle několik svých krajanů, téměř od postranní čáry poslal přesný centr před branku a Ukrajinec Ševčenko hlavičkoval do sítě. V 33. minutě Rui Costa vybídl další skvěle načasovanou přihrávkou druhého milánského útočníka Inzaghiho, ale ten trefil jen boční síť.

Porto se neprosadilo ani po přestávce

Druhý poločas byl na šance na obou stranách přece jen bohatší. Hned po přestávce měl blízko k vyrovnání Maniche, ale jeho chytrý lob skončil na břevně milánské branky. Střídající Litevec Jankauskas pak v nadějné pozici uklouzl a netrefil míč. Na druhé straně se dostal třikrát do vyložené šance Inzaghi, ale pověst obávaného střelce nepotvrdil.

Dvakrát minul branku, potřetí se mu nebojácně vrhl pod nohy brankář Vítor Baia. Milánským se zahazování šancí málem vymstilo. Brazilec Derlei, který dal v Poháru UEFA dvanáct gólů, devět minut před koncem efektně střihl nůžkami. Míč se však otřel o tyč z vnější strany. Hráči AC Milán díky brankáři Didovi přežili i závěrečný nápor a po triumfu v Lize mistrů získali další trofej.

AC Milán - FC Porto 1:0 (1:0)
Branka: 10. Ševčenko. Rozhodčí: Barber (Angl.). ŽK: Seedorf, Pirlo, Pancaro - Fernandes, Maniche. Diváci: 20 000.
AC Milán: Dida - Šimič, Nesta, Maldini, Pancaro - Rui Costa (85. Cafú), Gattuso, Pirlo, Seedorf (71. Ambrosini) - Ševčenko (76. Rivaldo), Inzaghi. Trenér: Ancelotti.
FC Porto: Vítor Baia - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Ricardo Costa - Costinha (67. Bosingwa), Deco, Maniche, Aleničev (75. Fernandes) - McCarthy (60. Jankauskas), Derlei. Trenér: Mourinho.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články