Hlavní obsah

Díky, Šachtare! Českému fotbalu zůstává pět míst v pohárové Evropě

Praha
Aktualizováno

Češi si hodně zahrávali. Jejich pohároví zástupci dosáhli v letošním ročníku nejhoršího výsledku od sezony 2008/2009. Přesto domácí fotbal o pět míst v pohárech nepřijde ani pro sezonu 2021/2022, kdy odstartuje nová Evropská konferenční liga. Hrozil propad pod klíčovou 15. příčku na žebříčku koeficientů a ztráta jedné pohárové místenky. Šachtar Doněck však ve čtvrtfinále Evropské ligy vyřadil Basilej a dohrálo tak Švýcarsko, poslední země, která ještě mohla Českou republiku přeskočit.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Hráči Šachtaru Doněck se radují - a český fotbal spolu s nimi...!

Článek

Žebříček koeficientů určuje rozdělení místenek s ročním zpožděním. V aktuálním ročníku se tedy hraje o nasazení do sezony 2021/2022, která bude přelomová. Odstartuje v ní nová soutěž Evropská konferenční liga.

Češi mají jasno. Mistr půjde do 2. předkola mistrovské části Ligy mistrů, vicemistr do 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Vítěz domácího poháru začne ve 3. předkole Evropské ligy, třetí a čtvrtý tým ligy pak v 2. předkole Evropské konferenční ligy.

Lyon nepřítelem pražských „S“

Šachtar spolu s Manchesterem United a Sevillou také významně pomohl Spartě. Pokud bude splněna i poslední podmínka, že Lyon nevyhraje Ligu mistrů, posunou se Letenští v příští sezoně, 2020/21, rovnou do základní skupiny Evropské ligy. Původně měli začít již ve 3. předkole.

Olympique je paradoxně jedinou hrozbou také pro Slavii. Když Lyon nevyhraje Ligu mistrů, sešívaní se z 3. předkola mistrovské části Champions League posunou do závěrečného 4. předkola. Podzim v pohárech pak budou mít jistý, protože pokud neuspějí, poražený tým z play off si zajistí aspoň účast v základní skupině Evropské ligy.

Plzeň už zná prvního soupeře. O postup do 3. předkola nemistrovské části bude hrát v Alkmaaru. Když tam vyhraje, bude dál bojovat o Ligu mistrů, ale zároveň bude mít také jistotu nejhůř skupinové fáze Evropské ligy.

Jablonec a Liberec začnou ve 2. předkole Evropské ligy, soupeře se dozvědí 31. srpna.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články