Hlavní obsah

Žižkov jede z Dánska s prázdnou

KODAŇ

S nadějnou jednobrankovou porážkou odjíždějí fotbalisté Viktorie Žižkov z dánské metropole. O výhru Bröndby Kodaně 1:0 se postaral v 65. minutě švédský legionář Mattias Jonson.

Foto: ČTK

Brankář Viktorie Žižkov Petr Pižanowski se zmocňuje míče před hráčem dánského celku Bröndby Mortenem Wieghorstem.

Článek

Základní sestava Žižkova doznala oproti sobotnímu nepodařenému ligovému utkání v Olomouci tří změn. Do zahajovací jedenáctky se vrátili zkušení Buryán, který byl v trestu, a po zdravotních potížích Mikulík s kapitánem Piklem. Ten se vysunul na hrot podporovat Oravce, protože mu potíže s tříslem nedovolují plnou zátěž v záloze.

Viktoria se od začátku soustředila především na defenzivu, přesto jako první po rohovém kopu donutila obranu Bröndby k zvýšení pozornosti. Na druhé straně odpověděl stříleným centrem Jonson. Domácí si postupně vytvářeli výraznější převahu, ale Žižkov je do šancí nepouštěl. Přímou střelu na branku musel gólman Pižanowski řešit po přímém kopu až ve 22. minutě, ale Jakobssonův pokus ho nevystrašil.

Svěřenci trenéra Václava Hradeckého neohrozili marockého brankáře Zazu v prvním poločase vůbec, Chihuri totiž pálil z hranice šestnáctky vysoko. Dánské diváky potěšila až kombinace po půl hodiny hry, ale Jonson její závěr pokazil nepřesnou přihrávkou. V závěru prvního poločasu však nápor týmu Michaela Laudrupa sílil. Po rychle rozehraném trestném kopu vrátil míč Jonson na nabíhajícího Nielsena a jeho pokus lízl břevno. Přesná muška pak naštěstí pro Pražany chyběla i Retovovi a Jakobssonovi.

Místo střely klička

V dalším průběhu se Dánové opět potýkali s potížemi dostat se před žižkovský obranný val. Možnost si tak vypracovali z brejku Pražané. Pikl vysunul v 59. minutě za obranu Oravce, ale slovenský útočník místo střely volil kličku na vracejícího se kapitána Nielsena a byl z toho jen rohový kop.

Soupeř za šest minut naložil se svou šancí daleko lépe. Jonson dostal na levé straně přihrávkou do otevřené obrany a obstřelil Pižanowského. Žižkovský brankář podržel svůj tým v 78. minutě, kdy reflexivně vyrazil Wieghorstovu hlavičku a následný závar vyřešila obrana Viktorie. Závěr utkání, v němž se hosté snažili víc natlačit do útoku, už nic na výsledku nezměnil.

Bröndby Kodaň - Viktoria Žižkov 1:0 (0:0)
Branka: 65. Jonson. Rozhodčí: Orrason - Finnsson, Thorsson (všichni Isl.). ŽK Buryán, Oravec (oba Žižkov). Diváci: 8939.
Bröndby Kodaň
Zaza - D. A. Johansen (48. Olesen), Jakobsson, Nielsen, Daugaard - Kamper (73. Dalgas), Retov, Wieghorst, Jonson - Kahlenberg, Bagger (62. Foldgast). Trenér M. Laudrup.
Viktoria Žižkov
Pižanowski - Buryán, Mlejnský, Klimpl, Mikulík - Ščasný, Chihuri, Sabou, Dirnbach - Oravec (90. Mikolanda), Pikl (84. Janoušek). Trenér Hradecký.

Reklama

Související témata: