Hlavní obsah

Chovanec bere do Eindhovenu 24 hráčů. "Bude to pro ně obrovská zkušenost," vysvětluje

Zdeněk PavlisSport.cz

S kádrem až nezvykle početným se vydá ke čtvrtečnímu duelu Evropské ligy do nizozemského Eindhovenu trenér fotbalové Sparty Jozef Chovanec. K utkání předposledního dějství základní skupiny totiž bere čtyřiadvacet hráčů, takže na ruzyňském letišti usednou dnes dopoledne na palubu speciálu i fotbalisté, jejichž start je málo pravděpodobný... „Ale pro všechny to bude obrovská zkušenost,“ vysvětluje letenský kouč.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sparťanský stoper Roman Hubník po souboji s Ooijerem z PSV Eindhoven. V odvetě je však jeho start nejistý...

Článek

Při předchozích cestách k pohárovým konfrontacím Evropské ligy nechával sparťanský trenér nemocné a zraněné hráče doma, tentokrát ale udělal výjimku. Domácí ligový podzim skončil, na Spartu už čeká jen čtvrteční střetnutí proti PSV Eindhoven a pak za dva týdny utkání s Kodaní, proto do města, kde Chovanec jako hráč působil, letí kompletní čtyřiadvacetičlenný kádr. Zranění hráči Roman Hubník, Juraj Kucka a  Martin Zeman v něm figurují, Jiří Kladrubský zapojující se  po dlouhodobém zranění a rehabilitaci teprve do plného tréninku rovněž, mladí hráči patřící jen do širšího letenského kádru také nechybí.

Chovanec: Poznají atmosféru velkých zápasů

„Letí s námi proto, aby byli s mančaftem a na vlastní kůži prožívali atmosféru velkých zápasů. Takové zkušenosti jsou k nezaplacení, proto s námi letí,“ vysvětloval Chovanec, proč je sparťanská výprava tak početná.

Přitom si moc dobře uvědomuje, že poskládat sestavu, jež by ve čtvrtek večer čelila předpokládané ofenzívě Eindhovenu, nebude jednoduché. Nad zraněnými Hubníkem, Kuckou a Zemanem se totiž vznáší velký otazník.

Hubník: Ani obstřik zatím nepomohl

„V závěru podzimu se toho nakumulovalo příliš. Nejprve zranění, které jsem si přivezl z reprezentačního vystoupení v Emirátech, teď zase nakopnutý nárt po střetu s Ibragimovem v sobotní derby s Bohemians,“ stýská si sparťanský stoper Roman Hubník. „Dostal jsem do bolavého nártu od doktorů obstřik, ale moc to nepomáhá, i při chůzi zranění pořád cítím, Nejsem sám, protože i Martin Zeman si na bolesti stěžuje a fit se necítí. Uvidíme, jak na tom budeme před zápasem.“

Konstelace víc než slibná

Absence v odvetě s Eidnovenem, s níž Sparta v první duelu doma dost smolně remizovala 2:2, by Hubníka samozřejmě moc mrzela. „Musíme hrát svoji hru založenou na důsledné defenzivě a snaze vstřelit ze standardní situace nebo protiútoku gól. Bude to ale těžký zápas, protože Eindhoven je hodně ofenzivně laděný, o čemž nás už první zápas v Praze přesvědčil,“ dodávala podzimní opora zadních sparťanských řad.

On, stejně jako všichni jeho spoluhráči myslí pochopitelně na postup z hodně slibně rozehrané skupiny. Získat v Eindhovenu bod, mohla by ho Sparta už pomalu svírat v rukou. Při konstelaci panující ve skupině K by totiž dvě remízy ve dvou zbývajících zápasech dávaly Pražanům jistotu, že se dostanou mezi čtyřiadvacet nejlepších týmů této soutěže. „I do Kluže jsme jeli v předchozím kole s tím, že chceme alespoň bod a nakonec jsme přivezli tři. Bude záležet na průběhu střetnutí, takže až po jeho skončení budeme moci hodnotit,“ nechal se slyšet Roman Hubník.

Dvě remízy = postupová jistota

Sparta má postupovou partii rozehranou opravdu velmi dobře... Jistotu jim dávají dvě remízy v posledních dvou zápasech s Eindhovenem a Kodaní, při ideální souhře výsledků by jim ale mohl stačit i bod jediný. To kdyby ve čtvrtek ve druhém zápase skupiny remizovala Kodaň s Kluží. Pak by mohl Chovancův tým v Eindhovenu klidně i prohrát a cestu dál by mu otevřel nerozhodný výsledek s Kodaní v posledním střetnutí uprostřed prosince na Letné.

Reklama

Související témata: