Hlavní obsah

Kouč Janova má v hlavě před duelem v Edenu spíš než Slavii italskou Serii A

PRAHA

Nadmíru povzbuzeni z výhry v janovském derby přijeli ke středečnímu zápasu Evropské ligy proti Slavii do Prahy fotbalisté FC Janov. V sobotu porazili svěřenci kouče Gasperiniho Sampdorii 3:0 a už hledí na další ligový zápas proti Parmě. To, že ve středu od 21:05 nastoupí v Edenu proti sešívaným, jako by pro ně nehrálo velkou roli. „Pro nás bude rozhodující zápas ve Valencii,“ avizoval den před utkáním trenér hostí.

Foto: Petr Kostka

Trenér Janova Gian Piero Gasperini (vlevo) a Domenico Crescito před prvním zápasem proti pražské Slavii.

Článek

Janovští hodně zklamali své fanoušky, když ve 13. kole prohráli na půdě zachraňujícího se Livorna 1:2. Všechno ale napravili v následujícím duelu Serie A, neboť porazili městského rivala Sampdorii vysoko 3:0. „Je to pro nás obrovská výhoda do zápasu proti Slavii, že se nám takto podařilo derby zvládnout. Pří zápasu v Edenu můžeme hrát relativně uvolněně,“ nechal se slyšet kouč janovského výběru Gian Piero Gasperini.

„Do utkání nastoupí hráči, kteří se v derby na trávník nedostali,“ naznačoval trenér italského týmu, že se slávistům nepostaví to nejlepší, co FC ve svém kádru má. „Chceme, aby se do zápasového rytmu dostali i ostatní hráči. Zápas se Slavií samozřejmě je důležitý, není pro nás však rozhodující,“ řekl na rovinu jedenapadesátiletý trenér.

Útočný styl

„Samozřejmě bude záležet i na tom, v jakém rozestavení nastoupí Slavia. Je ovšem možné, že my od posledního duelu proti Sampdorii tentokrát změníme i způsob hry,“ naznačoval stále Gasperini, že by mu duel proti poslednímu týmu skupiny B mohl posloužit i jako možný test. „Naše fanoušky můžu ale ubezpečit, že z naší útočné hry nepolevíme,“ přidal trenér Janova.

Ztráty motivace svých svěřenců se však Gasperini neobává. „Utkání na Slavii určitě nemůže vnímat jako nedůležité. Moji hráči by se měli svést na nadšení z posledního vyhraného utkání v domácí lize. A všichni co nastoupí ukázat, že si své místo v sestavě zaslouží. Tento zápas by měli brát jako každý jiný,“ poznamenal janovský trenér.

Myslí v Itálii

Na tiskové konferenci den před utkáním to však spíše vypadalo, jakoby kouč hostí zůstal myslí stále na Apeninském poloostrově. „Mimo to, že je pro nás poslední zápas Evropské ligy ve Valencii rozhodující, má pro nás nesmírnou důležitost také nejbližší ligový duel proti Parmě. Pokud se nám jej podaří zvládnout, může nás to posunout o další stupínek výš,“ nechal se rozptýlit harmonogramem Serie A Gasperini.

V tuto chvíli by jej ale měla spíše zajímat Evropská liga. Konkrétně Skupina B, kterou po čtyřech odehraných duelech vede francouzské Lille se sedmi body. Hned v závěsu jsou však šestibodový Janov a Valencie, která je před italským klubem jen díky lepšímu skóre. Ještě teoretickou naději na postup ze skupiny má i se dvěma body poslední Slavia, která pro udržení alespoň minimální šance musí ve středu bezpodmínečně vyhrát.

Reklama

Související témata: