Hlavní obsah

Kadlec dal v EL gól, Leverkusen však doma podlehl Villarrealu 2:3

Reprezentační obránce Michal Kadlec vstřelil gól v úvodním osmifinále fotbalové Evropské ligy, Leverkusen ale na svém hřišti nakonec podlehl Villarrealu 2:3. O výhře španělského mužstva rozhodl ve čtvrté minutě nastavení střídající Brazilec Nilmar.

Foto: ČTK/AP

Michal Kadlec (vpravo) v souboji s Borja Valerem z Villarrealu

Článek

Kadlec otevřel skóre ve 33. minutě, když po levé straně potáhl míč a tvrdou křížnou střelou k tyči nedal hostujícímu brankáři Diegu Lópezovi šanci. Šestadvacetiletý krajní bek zaznamenal první gól v hlavní soutěži, dvakrát se trefil už ve čtvrtém předkole EL.

Tři minuty před koncem poločasu však vyrovnal po přesném pasu za domácí obranu nejlepší střelec Villarrealu Giuseppe Rossi, který se sedmým gólem v Evropské lize dotáhl na vedoucího Radamela Falcaa z Porta.

V 70. minutě se Rossiho náhradník Nilmar dokázal prosadit už po minutě pobytu na hřišti a poslal hosty do vedení. Skóre sice za další dvě minuty vyrovnal domácí křídelní hráč Gonzalo Castro, ale hrdina "Žluté ponorky" Nilmar v nastavení definitivně rozhodl.

Domácí porážku utrpěli také fotbalisté CSKA Moskva, kteří podlehli Portu 0:1, a stejně jako Leverkusen prohráli vůbec poprvé v této sezoně Evropské ligy.

Utkání na stadionu Lužniky rozhodl v 70. minutě povedenou ranou Kolumbijec Fredy Guarín, jenž zajistil vedoucímu celku portugalské ligy již 34. vítězství ze 41 utkání v této sezoně.

Až na posledních jedenáct minut nastoupil i nejlepší domácí střelec v poháru Tomáš Necid, ale svůj dosavadní šestibrankový střelecký účet nerozšířil.

Postupu do čtvrtfinále se naopak před domácí odvetou přiblížil druhý moskevský celek Spartak po překvapivé výhře 1:0 nad Ajaxem Amsterodam. Ruský tým se ale za týden bude muset obejít bez stopera Marka Suchého, který dostal třetí žlutou kartu v této sezoně evropských soutěží a čeká ho nucená přestávka. Bývalý slávistický obránce byl dvakrát napomínán v Evropské lize a jednou během podzimního působení v Lize mistrů.

Nizozemci sice před svými diváky dominovali, ale ani jedna z jejich dvaceti střel neskončila brankou. Tu naopak vstřelil z ojedinělého útoku v 57. minutě brazilský kapitán hostů Alex.

Naprázdno vyšel i přemožitel Sparty Praha Liverpool po prohře 0:1 na stadionu dalšího portugalského mužstva Sportingu Braga. Jediný gól zařídil v 18. minutě Brazilec Alan proměněnou penaltou za faul řeckého stopera Kyrgiakose na pronikajícího Mossoróa. Pro domácí to byla jubilejní stá branka v evropských soutěžích.

Druhý anglický zástupce Manchester City podlehl v Kyjevě Dynamu dokonce 0:2. Slibný dvoubrankový náskok zajistili domácím zkušený útočník Andrej Ševčenko a záložník Oleg Gusev. "Citizens" nedokázali vyhrát ani v osmém venkovním soutěžním utkání v roce 2011.

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:
CSKA Moskva - FC Porto 0:1 (0:0)
Branka: 70. Guarín. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.).
PSV Eindhoven - Glasgow Rangers 0:0
Rozhodčí: Hansson (Švéd.).
Leverkusen - Villarreal 2:3 (1:1)
Branky: 33. Kadlec, 72. Castro - 70. a 90.+4 Nilmar, 42. Rossi. Rozhodčí: Tagliavento (It.).
Sporting Braga - Liverpool 1:0 (1:0)
Branka: 18. Alan z pen. Rozhodčí: Gumienny (Bel.).
Benfica Lisabon - Paris St. Germain 2:1 (0:1)
Branky: 42. Maxi Pereira, 81. Jara - 14. Luyindula. Rozhodčí: Královec (ČR).
Dynamo Kyjev - Manchester City 2:0 (1:0)
Branky: 25. Ševčenko, 77. Gusev. Rozhodčí: Meyer (Něm.).
Twente Enschede - Zenit Petrohrad 3:0 (1:0)
Branky: 25. a 90.+2 De Jong, 56. Landzaat. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).
Ajax Amsterodam - Spartak Moskva 0:1 (0:0)
Branka: 57. Alex. Rozhodčí: Gräfe (Něm.).

Reklama

Související témata: