Hlavní obsah

UEFA nemůže vrátit Sion do EL, chce nechat rozhodnout CAS

BERN

Evropská fotbalová unie UEFA navzdory rozhodnutí švýcarského civilního soudu nemůže vrátit FC Sion do Evropské ligy, ze které byl vyřazen kvůli údajnému porušení zákazu přestupů. Podle agentury Reuters klub proto vyzvala, aby nechal záležitost vyřešit sportovní arbitráž CAS.

Článek

"Výkonný výbor se jednomyslně shodl na tom, že nemá pravomoc vrátit Sion do soutěže," uvedla UEFA v prohlášení. "UEFA se samozřejmě řídí zákony, musíme však zdůraznit, že mezinárodní právo uznává samostatnost disciplinárních řízení ve sportu," dodala.

Sion byl vyřazen z Evropské ligy kvůli tomu, že podle UEFA porušil zákaz nakupovat hráče, který dostal za příchod egyptského brankáře Essama El Hadárího v roce 2008 bez svolení Al Ahlí.Švýcarský tým však tvrdí, že si trest odpykal a šest nových fotbalistů, které nasadil v předkole EL, hrálo oprávněně. Minulý týden mu dal za pravdu civilní soud v kantonu Vaud, kde UEFA sídlí.

Soudce ve verdiktu uvedl, že rozhodnutí unie bylo "v rozporu s jejími vlastními pravidly". UEFA dostala od soudu nařízeno, aby vrátila Sion do EL a zaplatila 1000 franků (20 tisíc korun) za každý den, kdy tak neučiní. Podle soudu navíc UEFA musí Sionu jako odškodné a soudní výlohy zaplatit celkem 44.400 franků (téměř 900.000 korun).

Místo Sionu hraje ve skupinové fázi Evropské ligy Celtic Glasgow, který už má za sebou dva zápasy.

Reklama

Související témata: