Hlavní obsah

Tielemans a Stanciu vykopali titul společně. Teď chci trofej já, hlásí klenot Leicesteru

Leicester/Praha

Během prvního duelu v Edenu na sebe dva staří kamarádi ve středu hřiště často narazili. Youri Tielemans nečekal ani na konec zápasu, hned při odchodu do šaten po prvním poločase objal Nicolae Stanciua kolem ramen. Oba záložníci v sezoně 2016/17 společně získali belgický titul s Anderlechtem Brusel. Teď v prvním kole vyřazovací části fotbalové Evropské ligy stojí proti sobě. Belgičan v barvách Leicesteru City, Rumun na straně pražské Slavie.

Foto: David W Cerny, Reuters

Youri Tielemans z Leicesteru v akci během utkání Evropské ligy na Slavii. Na hráče anglického týmu dotírá Nicolae Stanciu.

Článek

Staří kámoši z Anderlechtu si před prvním duelem v Praze zavolali a poklábosili.

Třiadvacetiletý záložník Youri Tielemans je každopádně obrovským talentem belgického i světového fotbalu. Už v šestnácti hrál Ligu mistrů za Anderlecht. Poté, co se stal belgickým Fotbalistou roku za sezonu 2016/17, přestoupil za 25 milionů eur do Monaka.

Od ledna 2019 působí v Leicesteru. Nejprve u Lišek jen hostoval, pak jej koupily za 45 milionů eur. Přišel tak jako nejdražší posila v historii klubu.

V Praze jste uhráli bezbrankovou remízu. Jaké vidíte šance před odvetou?

Víme, že se vstřeleným gólem by bylo naše postavení lepší. Ale udrželi jsme čisté konto, což je podstatné. Máme postup ve svých rukou. Odvetu hrajeme doma a jsme dobře nastavení, abychom ji zvládli.

Trénink fotbalistů Leicesteru před odvetou se SlaviíVideo: Leicester City

Prakticky nestřídáte, v sezoně jste odehrál již 34 soutěžních zápasů. Nejste unavený?

Slavia je těžký soupeř, hraje fyzicky náročný fotbal. Sezona je velmi nabitá, zápasy jdou rychle za sebou. Ano, občas se samozřejmě cítím unavený. Nebudu tvrdit, že to tak není. Ale na hřišti na to zapomenete.

Evropské poháry hrajete od šestnácti let, máte v nich na kontě 52 startů. Zkušenosti k nezaplacení, že?

Samozřejmě mi pomáhají, můžu je předávat i ostatním. V pohárech narazíte na různé styly, rozvíjejí vaši taktiku.

Do Premier League jste se přesunul přes angažmá ve Francii. Ideální cesta?

Pro mě určitě dobrý krok. Francouzská liga je skvělá. Anglická je ovšem rychlejší, fyzicky jsem se tady zlepšil, jsem rychlejší. Musím tvrdě pracovat každý den, abych byl fyzicky i psychicky připravený. Jsem vděčný, jak se mi tu věnují. Trenér Rodgers ze mě dostává nejvíc, čeho jsem schopný.

Ve druhém poločase jsme se dotkli svého maxima, chválil Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

V základní sestavě je vás víc mladých, vedle vás také Maddison či Barnes.

Možná že to jistá výhoda pro mě je. Jsme stejná generace, chápeme se. Na druhé straně se však také potřebujeme zkušenosti od starších. A oni nám je poskytují.

Tušíte, jaké plány s vámi vedení klubu má? Dovedete si představit, že Leicester bude vaším vrcholem?

Rozhodně by se mi líbilo zůstat tady dlouhou dobu a naplnit své ambice. Máme nejlepší zázemí, jaké může být. Třeba nové tréninkové centrum. Je skvělé tu být. Chtěl bych tady zůstat co nejdéle a vyhrát nějakou trofej.

Třeba už letos Evropskou ligu?

Všechny soutěže jsou si v jednom podobné. V každé chcete dojít až do konce. V play off je hodně silných týmů. Pro nás velká výzva. Těšíme se, každý pohárový zápas nás posouvá.

Reklama

Související témata: